Printul Charles al Marii Britanii s-a alaturat deputatilor europeni si liderilor UE in gazduirea summitului "Prosperitatea cu emisii scazute de dioxid de carbon", care s-a derulat la Parlamentul European pe 9 februarie. Oameni de stiinta, ONG-uri si oameni de afaceri au participat la dezbaterea privind felul in care Europa si lumea pot crea economii cu emisii scazute de dioxid de carbon. Printul Charles a spus ca dezvoltarea economica ar trebui sa nu mai fie sinonima cu distrugerea mediului.

In discursul sau privind schimbarile climatice, agricultura, padurile tropicale si viata submarina, Printul Charles a spus: „ideile generate aici ajuta, amelioreaza lucrurile pentru ziua de maine“. El a cerut deputatilor europeni sa puna Europa „pe drumul supravietuirii si prosperitatii“.

Printul a mai aratat ca echivalentul a 24.000 de terenuri de fotbal de padure tropicala este distrus in fiecare zi, remarcand ca „insasi structura sistemului de suport al vietii de pe Pamant“ este pe punctul de a se prabusi. „Oprirea defrisarilor nu este o alegere, este critica“, a adaugat el, insistand asupra faptului ca „trebuie sa intrerupem relatia dintre cresterea economica si cresterea consumului si sa facem mai multe astazi pentru impiedicarea catastrofelor de maine“.

Aratand ca in unele cazuri terenurile sunt folosite doar in proportie de 40%, Printul Charles a cerut o gestionare mai eficienta a pamantului si resurselor marine, care sa ia in considerare efectele catastrofice ale agriculturii intensive asupra naturii. „Trebuie sa concentram finantarea pe consolidarea diversitatii“, a spus dumnealui. „Subventiile inteligente“ sunt vitale pentru consolidarea sistemelor agricole, marine si energetice, ca sa putem depasi „viitoarele socuri ale pietelor internationale“, a mai spus Printul Charles la Parlamentul European.

Presedintele Jerzy Buzek, a aratat ca strategia 20/20/20 (reducerea emisiilor cu 20%, cresterea eficientei energetice cu 20% si folosirea resurselor de energie regenerabile in proportie de 20% din totalul surselor) este un pas in directia cea buna. Conform lui, Comunitatea Energetica Europeana, initiata in mai anul trecut, este un pas important catre eficienta. Buzek mai crede ca parteneriatele intre institutiile publice, companiile private si ONG-uri este esentiala.

Eurodeputata Adriana Ticau a prezentat, in cadrul Summit-ului la nivel inalt cu tema "Prosperitatea bazata pe o economie cu emisii reduse de carbon", rolul sectorului transporturilor in atingerea obiectivului de reducere a emisiilor poluante cu 20% pana in 2020. "Sectorul transporturilor reprezinta coloana vertebrala a economiei europene. Acesta trebuie sa devina sustenabil, eficient energetic si sa utilizeze mai mult sursele alternative de energie", a declarat eurodeputata social democrata.

Surse: PE, S&D