Economia mondiala este amenintata de probleme grave, precum somajul si cresterea preturilor, care ar putea conduce la protectionism economic si chiar la razboaie interne in unele tari, a declarat la Singapore directorul executiv al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn.

„Pe masura ce tensiunile dintre tari cresc, am putea vedea protectionism comercial si financiar. Iar pe masura ce tensiunile din interiorul tarilor devin tot mai incordate, ne-am putea confrunta cu instabilitate sociala si politica, chiar cu razboaie interne”, avertizeaza seful FMI conform esimplu.ro, citat de Afacerea (CCIB).

Acesta a identificat doua „dezechilibre periculoase” care ar putea conduce la urmatoarea criza globala: este vorba, pe de o parte, de relansarea economica neuniforma de la o tara la alta – economiile emergente cresc mult mai abrupt decat cele dezvoltate si s-ar putea supraincalzi – iar pe de alta parte, de tensiunile sociale din unele tari, cauzate de somajul ridicat si de diferentele tot mai mari de venituri intre caste.

Mai mult, in urmatorii 10 ani, 400 de milioane de tineri vor ingrosa, la nivel global, randurile celor apti de munca, fapt ce se va dovedi o grea provocare pentru guvernanti. „Ne confruntam cu posibilitatea unei generatii pierdute de tineri care ar putea fi condamnati sa sufere toata viata din cauza somajului si conditiilor sociale. Crearea de locuri de munca trebuie sa fie o prioritate nu numai in tarile dezvoltate, ci si in cele sarace”, a afirmat seful FMI.

„Si preturile alimentelor cresc, cu efecte devastatoare asupra tarilor sarace, desi aici principalul motiv il reprezinta socurile de oferta. Combinate, aceste cresteri de preturi incep sa se faca simtite in inflatie”, a avertizat oficialul.

Natiunile Unite au anuntat in luna ianuarie 2011 ca preturile la alimente atinsesera in decembrie 2010 noi maxime record, depasind nivelurile din anul 2008, an marcat de revolte in tari precum Egipt, Camerun sau Haiti. Cresterea preturilor la alimente si carburanti are deja efecte severe in unele tari si se numara printre factorii care stau in spatele protestelor masive impotriva puterii politice din Egipt si Tunisia.

Articol complet in Afacerea (CCIB)