La Berlin a inceput cea de-a 61-a editie a Festivalului International al Filmului. Intre 10 si 20 februarie vor rula aproape 400 de filme. Romania este prezenta cu doua filme de scurt metraj.Festivalul international al Filmului de la Berlin a fost inaugurat, joi, cu un western cum scrie la carte.

Timp de 10 zile Berlinul va deveni capitala mondiala a filmului. Aproape 20.000 de specialisti, producatori, vedete, regizori, plus 4000 de jurnalisti acreditati din peste 120 de tari vor urmari timp de 10 zile desfasurarea festivalului care prezinta circa 400 de productii cinematografice noi. Organizatorii si-au propus sa ilustreze noile tendinte cinematigrafice, anumite formule tehnice avangardiste si sa ofere publicului exemple concludente pentru cinematografia experimentala. Asta insa nu in cadrul programului principal ci in diferitele sectiuni ale Berlinalei: Panorama, Forum, Berlinale special, Perspectivele cinematografiei germane etc.

In cadrul programului principal al Berlinalei vor rula 22 de filme. 16 se afla in competitie pentru marele premiu Ursul de aur respectiv pentru Ursii de argint. Filmele din competitie vin din urmatoarele tari: Argentina, Germania, Franta, Marea Britanie, Iran, Israel, Luxemburg, Mexic, Olanda, Austria, Polonia, Republica Coreea, Rusia, Elvetia, Turcia, Ucraina, Ungaria, Uruguay si SUA.

Filmul de deschidere al Berlinalei, „Adevaratul curaj“ (True Grit) a fost realizat de fratii Coen (Joel si Ethan Coen). Un remake din 1969, in care John Wayne interpreta rolul principal. In filmul fratilor Coen, Jeff Bridges parca este un John Wayne nostalgic, reinviat, avind trasaturile eroilor clasici ai vestului salbatic. Un erou care o ajuta pe o tinara fata de 14 ani (Hailee Steinfeld) care vrea sa-si razbune tatal ucis de catre un bandit.

Romania va fi prezenta in cadrul competitiei cu doua filme de scurt metraj: „Apele tac“ (31“) realizat de Anca Miruna Lazarescu si „15 iulie“ (12“) in regia lui Cristi Iftime.

Articol complet la RFI

La festival si-au anuntat prezenta si marii maestrii germani ai regiei de film, Werner Herzog si Wim Wenders, ambii in postura de documentaristi, precum si mai tanarul lor coleg Andres Veiel, care debuteaza cu primul sau film jucat, o drama despre terorism, intitulata, „Cine, daca nu noi”.

De peste ocean au sosit doi regizori independenti, mai putin cunoscuti, dar si vedete de anvergura unor Demi Morre, Kevin Spacy, Jeremy Irons, Ralph Fiennes si Diane Kruger.

Multa atentie se va acorda si in acest productiilor din Orientul Mijlociu, si celor care abordeaza chestiuni presante legate de evolutia acestei conflictuale regiuni. De altfel, regimul iranian a scris si cel mai trist capitol al actualei editii a festivalului de la Berlin. Represivul executiv teocratic al aiatolahului Kamenei si al presedintelui Ahmadinedjad a dispus arestarea reputatului regizor Jafar Panahi, unul din membrii juriului berlinez. Scaunul sau va ramane neocupat.

Articol complet la Deutsche Welle