Schengen: La Paris, Geoana pledeaza pentru "depasirea acestui moment delicat". Problema Schengen, chestiunea romilor, relatiile bilaterale franco-romane destul de zdruncinate in ultima vreme, Politica agricola comuna.../ Oficial bulgar: Aderarea Romaniei la spatiul Schengen nu va fi amanata din cauza Bulgariei / Romania si Bulgaria vor adopta o declaratie comuna privind aderarea la Schengen.../ Croatia: al 28-lea stat membru UE? Negocierile de aderare la UE ar putea fi finalizate in prima parte a anului 2011 cu conditia ca Zagrebul sa continue reformele deja initiate, se arata in rezolutia adoptata de Parlament miercuri, 16 februarie.../ Blair LaBarge, atasat economic al Ambasadei SUA: guvernul ar trebui sa echilibreze legislatia si sa ia in considerare sugestiile investitorilor straini...

Oficial bulgar: Aderarea Romaniei la spatiul Schengen nu va fi amanata din cauza Bulgariei / Romania si Bulgaria vor adopta o declaratie comuna privind aderarea la Schengen. Aderarea Romaniei la spatiul Schengen nu va fi amanata din cauza Bulgariei, a declarat Dobroslav Dimitrov, presedintele Comisiei de afaceri externe si aparare a Parlamentului bulgar, intr-un interviu acordat Agerpres. El si-a exprimat speranta ca aderarea la Schengen se va realiza in timpul presedintiei ungare a Uniunii Europene, in primul semestru al acestui an. Intre timp, comisiile parlamentare de politica externa din Romania si Bulgaria vor adopta, miercuri, o declaratie comuna cu privire la problematica aderarii celor doua tari la spatiul Schengen, scrie HotNews.ro.

Record de birocratie: 14 semnaturi pe o foaie trimisa de Ministerul Finantelor. Succesiunea de semnaturi si stampile de pe majoritatea documentelor emise de institutiile statului nu face altceva decat sa acopere incompetenta functionarilor din administratie, sector din care au disparut peste 100.000 de oameni anul trecut, dar a carui reforma nu a schimbat nimic. "Daca problema presupune implicatii pe mai multe Directii, cum ar fi bugetul, Codul fiscal sau administratia fiscala din cadrul Ministerului de Finante, atunci numarul celor patru semnaturi (prezentate de ZF in articolul de ieri - n. red.) trebuie sa fie inmultit cu 3, la care sa se adauge alte una-doua semnaturi ale secretarilor de stat (ceea ce inseamna 14 semnaturi - n.red.)", a spus avocatul Dragos Doros, citat de ZF.

Europa - o fortareata? Cei 4.000 de refugiati tunisieni din Lampedusa sunt, oricat de cinic ar suna, doar o picatura in oceanul de migranti si azilanti care bat an de an la portile Uniunii Europene. Care sunt sansele acestora de a incepe o noua viata pe batranul continent? Dreptul comunitar prevede ca responsabilitatea fata de refugiati si rezolvarea cererilor de azil revin statului membru in care ajung imigrantii, in prima instanta. Pe baza solidaritatii europene, Comisia Europena pune la dispozitie ajutor financiar de urgenta. Nu exista insa un criteriu de alocare a fondurilor pentru fiecare membru in parte. In spatiul comunitar, emigrantii pot fi insa retrimisi in statul prin care au patruns pe teritoriul unional. Nici Grecia nu se poate lauda cu o legislatie favorabila celor aflati in cautarea unei vieti mai bune, scrie Deutsche Welle.

ANALIZA O Europa multipolara- UE si Rusia. Daca o dorim sau nu globalizarea si globalitatea nu au reusit sa inlature statul national sau sa-i atenueze importanta.  Probabil ca apartenenta la o natiune nu poate schimba firea umana, cel putin nu inca. Europa se afla in pozitia de a-si formula strategiile intr-o situatie interna si externa multipolara, impreuna cu "jucatorii mondiali" pe care partial ii are parteneri si pe teritoriul European. Majoritatea expertilor Europeni au identificat necesitatea unui trialog inter-European, eu vad mai degraba un dialog cvadruplu. Am sa explic mai departe de ce. Expertii Europeni, in special cei afiliati ECFR (European Council on Foreign Relation), au identificat trialogul intre puterile considerate Europene - UE, Rusia si Turcia. Corect, numai ca personal am identificat cateva tendinte puse bine sub presul ultimului summit NATO, scrie Theophyle pe Contributors.

Schengen: La Paris, Geoana pledeaza pentru "depasirea acestui moment delicat". Problema Schengen, chestiunea romilor, relatiile bilaterale franco-romane destul de zdruncinate in ultima vreme, Politica agricola comuna - subiectele n-au lipsit de pe agenda discutiilor purtate la Paris timp de doua zile de Mircea Geoana, presedintele Senatului Romaniei. Gazdele franceze si-au asigurat oaspetele ca "nu toti alesii de la Paris au adoptat pozitia oficiala a Parisului in dosarul Schengen" - chiar daca, trebuie precizat, nu s-au auzit voci care sa conteste acest lucru, cel putin public, potrivit RFI.

Croatia: al 28-lea stat membru UE? Negocierile de aderare la UE ar putea fi finalizate in prima parte a anului 2011 cu conditia ca Zagrebul sa continue reformele deja initiate, se arata in rezolutia adoptata de Parlament miercuri, 16 februarie. Cea mai mare provocare ramane insa comunicarea beneficiilor aderarii la UE unei populatii relativ sceptice, potrivit unui comunicat de presa, preluat de Money.ro. Lupta impotriva coruptiei, sprijin pentru reintoarcerea refugiatilor, restructurarea sectorului naval sunt printre problemele ce mai trebuie solutionate. Deputatii recunosc eforturile depuse de Croatia pentru modificarea constitutiei; reforma sistemului judiciar si cooperarea cu Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPII), se arata intr-un comunicat de presa al Parlamentului European.

Egiptul genereaza fluctuatiile aurului. Cotatia aurului a fluctuat ieri, pe piata din New York, dupa ce a atins nivelul maxim al ultimelor patru saptamani, in conditiile in care investitorii se tem ca autoritatile din China vor lua masuri pentru domolirea economiei. Pretul aurului cu livrare in aprilie a urcat, ieri dimineata, la Comex New York, pana la 1.378,50 dolari uncia (+4,40 dolari fata de ziua anterioara), acesta fiind cel mai ridicat nivel de dupa 19 ianuarie. Piata aurului este "atenta" si la protestele din Yemen si Libia. Analistii arata ca tensiunile din Orientul Mijlociu vor continua sa influenteze dinamica preturilor metalelor pretioase. Cotatia aurului a crescut in ultimele doua saptamani, in contextul demonstratiilor din Egipt, care au dus la demisia presedintelui Hosni Mubarak si cedarea puterii catre armata, scrie Bursa.

INTERVIU Blair LaBarge, atasat economic al Ambasadei SUA: guvernul ar trebui sa echilibreze legislatia si sa ia in considerare sugestiile investitorilor straini
. "Cred ca procesul platii taxelor este impovarator in Romania. Exista o birocratie foarte mare, un numar foarte mare de taxe diferite, sunt necesare foarte multe acte; pentru o companie mare, care are mii de angajati, doar birocratia necesara pentru a respecta taxele este enorma", a declarat pentru HotNews.ro Blair LaBarge, atasat economic pe langa Ambasada Americana la Bucuresti in primul interviu dintr-o serie care doreste sa vada care este situatia mediului economic si de afaceri din Romania din punctul de vedere al principalilor parteneri comerciali ai Romaniei.

Sinteza realizata de Ionut Baias