Parlamentul European a aprobat ieri (17 februarie) un pact de liber schimb intre Uniunea Europeana si Coreea de Sud, deschizand calea pentru ca cea mai mare afacere comerciala bilaterala a UE sa intre in vigoare din luna iulie.

O majoritate de 465 de alesi europeni si-au exprimat acordul fata de acest pact, sprijinind un acord care este de asteptat sa dubleze valoarea comertului cu marfuri intre cele doua parti la aproximativ 100 miliarde de euro (135 miliarde dolari) pe an. 128 de europarlamentari s-au declarat impotriva, iar 19 s-au abtinut, potrivit EurActiv.com


Principalele puncte de acord:

  • Eliminarea a 98% din taxele de import
    Eliminarea barierelor comerciale cu marfuri fabricate, produse agricole si servicii,  in urmatorii cinci ani
    Dublarea valoarii comertului cu marfuri intre UE si Coreea de Sud la aproximativ 100 de miliarde de euro


"Este cel mai ambitios acord de liber schimb semnat de Uniunea Europeana si devine un model pentru viitoarele acorduri comerciale cu tarile emergente, precum India," a declarat parlamentarul socialist Bernd Lange a declarat, dupa incheierea votului.

Comisarul european pentru comert, Karel De Gucht, a fost la fel de optimist: "Acest acord este un punct de reper pentru ceea ce vrem sa realizam cu alti parteneri comerciali cheie".

Coreea de Sud a salutat de asemenea,  votul Parlamentului European. "Guvernul spera ca parlamentul nostru poate, de asemenea finaliza rapid procesul de ratificare, astfel incat acordul sa poata intra in vigoare la 1 iulie, asa cum a fost planificat," a declarat un reprezentant al Ministerului de externe al Coreeei de Sud.

Clauza de salvgardare

Parlamentarii au aprobat, de asemenea, legislatie separata, care va actiona ca o frana asupra  importurilor din Coreea de Sud. Asa-numita "clauza de salvgardare" a reprezentat o cheie in asigurarea sprijinului pentru un asemenea acord. Acesta permite industriei UE si guvernelor statelor membre solicitarea re-impunerii unor taxe in cazul in care importurile aduc prejudicii producatorilor din UE.

Preocuparile cu privire la producatorii de automobile din UE, in special cei din Italia, au fost in centrul negocierilor, care a inceput in anul 2007. Coreea de Sud a decis sa usureze normele nationale privind emisiile de CO2 pentru autoturisme, aducand astfel, beneficii vehiculelor, in principal importate din UE. Coreea de Sud, in prezent impune taxe de import de 8% pentru masinile europene, in timp ce UE impune o taxa 10% pentru masinile din Coreea de Sud.

Salutata ca o victorie pentru comertul liber cu Uniunea Europeana, actiunea Coreei de Sud a determinat preocupari referitoare la un precedent care va face legile de mediu vulnerabile la acuzatiile de protectionism intre partenerii comerciali.

Acordul comercial de liber schimb a fost semnat la summitul UE-Coreea de Sud la Bruxelles, la 6 octombrie 2010, in urma a doi ani si jumatate de negocieri, ideea fiind lansata pentru prima data in mai 2007.

Votul de ieri a marcat o premiera pentru Parlamentul European, care a aprobat un acord comercial si a adoptat legislatia comerciala aferenta conforma cu procedurile Tratatului de la Lisabona.

In temeiul Tratatului de la Lisabona, toate preturile de comert international au nevoie de acordul Parlamentului. De asemenea, regulamentul de salvgardare va fi adoptat de catre Parlament, prin intermediul unei procedurii legislative ordinare.

de Catalina Ciociltan