Statele G-20 nu au reusit sa convina asupra obiectivelor menita sa reduca dezechilibrele economice globale in prima zi a reuniunii G-20 de doua zile de la Paris. Liderii vor sa-si coordoneze mai bine politicile economice pentru a evita o repetare a crizei financiare mondiale declansate in 2008.

Majoritatea statelor sustin o lista de cinci obiective, insa China este se opune cursului de schimb si criteriilor de rezerva valutara. Beijingul a fost acuzat de cumpararea de dolari, in scopul de a mentine ieftin yuanul si pentru a obtine un avantaj comercial neloial, potrivit BBC.

Unii analisti economici sustin ca statul chinez si alte tari "mercantile" au contribuit la declansarea crizei financiara din 2008 prin acumularea excesiva a rezervelor valutare. Prin cumpararea de dolari, aceste tari mentin valoarea monedelor lor proprii, facandu-le mai competitive si ajutandu-le sa ruleze excedent. Prin investirea acestor bani in datoria guvernamentala din SUA, ei sunt acuzati ca au contribuit la "ieftinirea" costurilor indatorarii Statelor Unite in ultimul deceniu.

"Noi credem ca nu este oportun sa se utilizeze ratele de schimb efective si rezervele. Pietele emergente, pentru a face fata crizelor financiare si socurilor economice, au nevoie sa-si configureze o anumita suma de rezerve", a declarat ministrul de finante chinez, Xie Xuren, adresandu-se omologilor sai din Brazilia, Rusia si China.

Ministrii de finante se vor reuni din nou, sambata pentru a incerca sa ajunga la un compromis. O idee inaintata in acest sens este ca statul chinez s-ar putea concentra pe excedentul comercial in locul excedentului de cont curent. Cu toate acestea, Germania si Canada se opun acestei propuneri.

Intre timp, guvernele canadiane si braziliene au sustinut ideea de a include moneda chineza (yuanul) in rezervele internationale ale Fondului Monetar International, transformand astfel,  moneda chineza intr-o moneda de rezerva.

Cele mai multe tari sunt de acord ca bancile centrale au devenit prea dependente de cumpararea dolarilor, majoritatea fiind in favoarea unui rol mai mare pentru rezervele FMI-ului, care cuprind un pachet mai larg de valute principale. Cu toate acestea, Beijingul nu permite strainilor sa cumpere la liber monda chineza pe pietele valutare.

Intre timp, liderii G-20 sunt indemnati sa abordeze problema inflatiei. Inainte de reuniune, Fondul Monetar International a avertizat asupra cresterii preturilor la produsele alimentare, care majoreaza dezechilibrele economice. La inceputul acestei saptamani, reprezentanti ai Bancii Mondiale au declarat ca preturile alimentare se situeaza la "niveluri periculoase".
John Lipsky, director adjunct al FMI, a declarat ca G-20 trebuie sa remedieze instabilitatea creata: "Exista o mare ingrijorare pe volatilitatea ridicata a preturilor materiilor prime de baza, in special la alimente".

UE sprijina planul G-20 de a cadea de acord asupra unei abordari generale si asupra unei reorientari, in timp ce asteapta sa faca o evaluare mai completa atunci cand liderii G-20 se vor intalni in luna aprilie, la Washington. Franta, care este presedintele G-20 in acest an spera ca discutiile din aceasta saptamana se se incheie cu o lista de indicatori care sa identifice si sa reduca dezechilibrele comerciale, scrie Financial Times, citand un interviu cu ministrul de finante Christine Lagarde.

UE a sprijinit, de asemenea, ideea Frantei pentru rapoarte "responsabile" care sa monitorizeze angajamentele membrilor G-20 referitoare la promovarea cresterii economice. Primul studiu ar trebui sa fie gata pana in aprilie.

de Catalina Ciociltan