Uniunea Europeana a solicitat in seara zilei de duminica liderului libian, Muammar Gaddafi sa raspunda asteptarilor "legitime" ale poporului sau si sa inceteze "imediat" folosirea violentei impotriva demonstrantilor pasnici, indeamnand autoritatile "sa permita mass-media sa isi desfasoare activitatea liber in toata tara", informeaza AFP.

"UE indeamna autoritatile la calm si solicita incetarea utilizarii in continuare a violentei impotriva demonstrantilor pasnici. Libertatea de exprimare si dreptul la adunari trebuie sa fie "respectate si protejate", a declarat Inaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Catherine Ashton, in numele Uniunii Europene, intr-un comunicat eliberat dupa un dineu de lucru cu ministrii de externe ai UE, dedicat valurilor de proteste fara precedent din lumea araba

 Ashton a cerut, de asemenea, autoritatilor libiene sa opreasca "blocarea accesului la retelele de Internet si telefonie mobila".

Uniunea Europeana a condamnat protestele de duminica din Libia, in urma carora aproximativ 200 de demonstanti si-au pierdut viata, potrivit unei organizatii umanitare.

 "Am observat cu mare ingrijorare si indignare violenta folosita de catre autoritatile de stat in Libia si alte state din regiune ", a adaugat ministrul german pentru afaceri europene, Werner Hoyer.

Omologul sau francez, Laurent Wauquiez, reamintind ca Libia adera la Pactul privind Drepturile Civile si Politice, a declarat ca "astfel de angajamente trebuie respectate".

Criticile oficialilor europeni au venit dupa ce autoritatile libiene au amenintat sa opreasca toate cooperarile cu UE in lupta impotriva imigratiei ilegale, daca Europa continua sa "incurajeze" protestele din Libia prin apeluri referitoare la respectarea libertatii de exprimare.

Tripoli a atins o coarda sensibila in Europa, deoarece UE are o pozitie clara in ceea ce priveste cooperarea privind lupta impotriva imigratiei ilegale prin tarmurile Marii Mediterane.

Ministrul italian de externe Franco Frattini a fost de asemenea foarte precaut in declaratiile sale privind Libia. "Italia, dupa cum stiti, este cel mai apropiat vecin atat al Tunisiei,cat si al Libiei, iar noi suntem extrem de preocupati de implicatiile migratiei in sudul Mediteranei", a spus Frattini.

Ashton, la randul sau, a respins amenintarea autoritatilor libiene: "Am auzit amenintarile, dar in cele din urma UE face ceea ce este drept".

Ministrii UE se vor reuni pentru a discuta despre revizuirea politicii de asistenta pentru dezvoltarea tarmurilor sudice ale Mediteranei, cat si despre modalitatea de a sprijini tranzitia catre democratie in lumea araba.

de Catalina Ciociltan