Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ca executivul UE "nu-si poate permite sa fie spectator pasiv" la revolutiile populare din Africa de Nord, pe care le-a catalogat "istorice". Intre timp, diplomatii UE pregatesc sanctiuni impotriva regimului lui Muammar Gaddafi. Barroso a facut declaratiile cu privire la situatia Libiei, dupa o intalnire saptamanala a Comisiei cu reprezentanti ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.

"Este vorba despre oameni care libertate,dreptate si demnitate, oportunitati sociale si economice, democratie. Acestea sunt intr-adevar, valori universale [...] Sa fim sinceri cu privire la aceste probleme. Cred ca tinerii din aceste tari arata ca nu-si doresc dictaturi. Deci, mesajul pe care trebuie sa-l trimitem acestor tari si tinerilor este ca suntem alaturi de ei", a spus presedintele Comisiei, potrivit EurActiv.com.

Barroso a catalogat criza din Libia ca find un "moment istoric, iar UE trebuie sa fie de partea dreapta a istoriei". El a adaugat ca UE are instrumentele si mijloacele necesare pentru a lua masuri, iar in ceea ce priveste violentele din regiunea libiana, Barroso a precizat ca este "intolerabil" ca Europa sa asiste la modul in care armata isi foloseste forta impotriva civililor.

UE pregateste sanctiunile importiva Libiei

In cursul unei intalniri cu diplomati ai UE, de la Bruxelles, Franta si Germania au "impins" statele membre spre adoptarea unor masuri restrictive impotriva lui Gaddafi, care sa includa restrictii de calatorie si embargouri. Liderii au convenit sa evalueze astfel de masuri si sa decida la o data ulterioara, momentul cand acestea ar putea fi impuse.

"In termeni diplomatici, inseamna sanctiuni", a declarat un diplomat UE, care a participat la intalnire.

Ulterior, seful UE al afacerilor externe, Catherine Ashton, a emis o declaratie, in care a precizat ca Uniunea Europeana e gata sa faca tot ce e necesar pentru a-l trage la raspundere pe Gaddafi, aflat la putere in Libia de mai mult de 40 de ani.

"UE subliniaza faptul ca cei responsabili pentru agresiunea brutala si violenta impotriva civililor vor fi trasi la raspundere", a spus ea, referindu-se la moartea a aproximativ 1.000 de persoane intr-o represiune comandata de Gaddafi.

Guvernul Italiei sustine insa, ca UE ar trebui sa fie precauta in ceea ce priveste sanctiunile impotriva statului libian, exprimandu-si ingrijorarea cu privire la posibile repercusiuni economice si la amenintarea unui aflux de imigranti ilegali pe teritoriul european.

Libia este unul dintre cei mai apropiati parteneri comerciali ai Italiei si o sursa majora de petrol si gaz pentru Italia si alte state ale UE. Europa primeste aproape 85% din exporturile de petrol Libiei. Un diplomat european a declarat ca sanctiunile, in cazul in care in cele din urma vor fi aprobate, ar putea include suspendarea contractelor de petrol si gaze.

Departamentul de Stat al SUA a declarat, miercuri ca Washingtonul ar putea lua in considerare, de asemenea, posibilitatea de inghetarea a activelor apartinand guvernului din Libia, dar decizia nu a fost luata inca.

de Catalina Ciociltan