Cu ocazia vizitei premierului rus Vladimir Putin la Bruxelles in cursul ziei de joi, Moscova a primit aprobarea Uniunea Europene de a organiza un eveniment de promovare la Bruxelles in cadrul caruia sa fie prezentata conducta de gaz South Stream, potrivit EurActiv.com Acest proiect este perceput ca fiind un adversar al conductei de gaz preferate de Uniunea Europeana, Nabucco.

Ministrul rus al Energiei, Sergey Shmatko, discutand pe marginea vizitei premierului Vladimir Putin, a declarat ca a stabilit impreuna cu comisarul european Günther Oettinger ca evenimentul de prezentare a conductei South Stream sa aiba loc in luna aprilie a anului viitor, la Bruxelles.

Gazoductul South Stream, care isi propune sa lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagra, isi propune sa reduca dependenta gigantului rus de tarile de tranzit.

Gazoductul va trece prin apele teritoriale turcesti, legand portul rus Novorossiisk de orasul bulgar Varna, inainte de a se diviza in doua ramificatii, care vor traversa Balcanii pentru a ajunge in Italia si in Austria.

Pana in prezent, Rusia a semnat acorduri interguvernamentale cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croatia si Austria. Romania a anuntat atunci si ea ca este interesata sa participe la acest proiect, iar oficialii rusi au facut declaratii foarte incurajatoare in aceasta directie. Dupa o scurta perioada insa, Rusia a lasat sa se inteleaga ca Romania va fi lasata in afara proiectului in dauna Bulgariei.

Lansat de Gazprom si de italienii de la Eni, viitorul gazoduct isi propune sa ajunga la o capacitate de transport de 63 de miliarde de metri cubi si ar trebui sa fie functional la sfarsitul lui 2015. In iunie anul trecut, grupul francez EdF s-a alaturat acestui proiect.

South Stream concureaza cu proiectul european Nabucco, proiect de care Romania este mai apropiata in acest moment.

Proiectul energetic Nabucco este menit s a reduca dependenta Europei de gazele rusesti si va viza in mod direct Romania, pe teritoriul careia se vor desfasura 460 km din lungimea totala a conductei.

In afara de Nabucco, un alt proiect la care va participa Romania pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze este AGRI, prin care vor fi aduse gaze naturale catre Europa, pe ruta Azerbaijan-Georgia-Romania. Potrivit Ministerului Economiei, Comisia Europeana a "receptionat pozitiv" posibilitatea includerii AGRI pe lista proiectelor prioritare care ar urma sa fie finantate de UE.

de Ionut Baias