Comisia Europeana a ridicat previziunile de crestere pentru zona euro si a anuntat ca redresarea economica avanseaza, avertizand insa ca inflatia va creste din cauza pretului petrolului. In ceea ce priveste situatia economica a Romaniei, majoritatea analistilor prevad o usoara crestere si apreciere a leului.

Responsabilul european pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn, a declarat ca se asteapta ca produsul intern brut din cele 17 tari ale zonei euro sa creasca cu 1,6 procente in anul 2011, cu 0,1% mai mult decat procentul de 1,5 prezis in luna noiembrie a anului trecut, informeaza Euractiv.com

"In timp ce exporturile ar trebui sa continue sprijinirea redresarii, o reechilibrare a cresterii cererii interne este de asteptat pentru anul 2011, ca rezultat al unei cresteri mai durabile," a declarat Rehn, adaugand ca redresarea ramane inegala in statele membre UE.

Economia germana este de asteptat sa se extinda cu 2,4 procente, fata de o estimare anterioara de doar 2,2%. Franta va avea parte de o crestere de 1,7%, in loc de 1,6%, in timp ce Marea Britanie va inregistra o crestere de doua procente, usor mai mica decat se estima anterior, potrivit datelor lansate recent.

La celalalt capat al spectrului, tarile mediteraneene impovarate de datorii vor avea cresteri slabe: 1,1% in Italia si doar 0,8% in Spania.

Cresterea pretului petrolului, corelata cu presiunile inflationiste deja existente in zona euro - preturile de productie din ianuarie au crescut cu 6.1% fata de 2010, fata de un avans de 5.3% in decembrie - ar putea forta Banca Centrala Europeana sa renunte la nivelul actual extrem de scazut al dobanzii de referinta mai devreme decat se anticipase, se arata intr-o analiza bursiera a WBS Holding.

O crestere a ratei dobanzilor din Uniune va afecta negativ ritmul de revenire economica al acesteia, atat din prisma costurilor de capital pentru firmele europene cat si datorita scaderii competitivitatii exporturilor, in conditiile in care Fed-ul nu este asteptat sa isi restranga la fel de curand masurile de politica monetara luate pentru stimularea economiei americane.

Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat astazi impotriva revizuirii in scadere a dobanzilor percepute pentru finantarea de urgenta acordata Irlandei si Greciei.

Analisti despre economia Romaniei: usoara revenire si apreciere a leului

Perspectivele economice ale Romaniei pentru urmatoarele sase luni s-au imbunatatit, potrivit unui sondaj efectuat de institutul german ZEW si Erste Bank in randul analistilor financiari, ale caror asteptari privind evolutia inflatiei si a bursei de la Bucuresti au evoluat insa in sens negativ, potrivit Mediafax. Totodata, situatia economica actuala din Romania este vazuta mult mai bine de analisti decat in sondajul din ultimul trimestru al anului trecut.

Cea mai mare parte dintre respondenti anticipeaza aprecierea leului in urmatoarele sase luni, insa numarul lor a scazut usor, la fel ca si numarul analistilor care estimeaza ca moneda romaneasca urmeaza sa se deprecieze. Astfel, cele mai multe opinii au migrat catre stagnare, indicatorul mediu sugerand o usoara apreciere a leului.

In ceea ce priveste inflatia, analistii anticipeaza accelerarea ratei de crestere a preturilor in Romania in urmatoarea perioada, iar numarul economistilor care estimau scaderea indicatorului a scazut semnificativ.

de Andra Ciubotaru, Ionut Baias