Gaddafi: Rezervele de petrol ale Libiei sunt securizate, iar bancile vestice vor fi inlocuite. Zacamintele de petrol si porturile Libiei sunt 'in siguranta' si 'sub control', iar bancile vestice din Libia vor fi inlocuite cu altele, din China, Rusia sau Brazilia.../Padurile de turbine: Top 10 cele mai mari parcuri de "mori de vant" din Europa. Romania, pe locul 2. Romania a intrat in clasamentul celor mai mari zece parcuri eoliene din Europa.../ O data cu demisia lui Karl-Theodor zu Guttenberg, cancelarul german Angela Merkel nu-si pierde numai ministrul Apararii; intreg executivul se vede vaduvit de cel mai indragit politician. Guttenberg a polarizat societatea de cand s-a lansat in politica mare...

Cum sa pierzi o tara cu gratie. Publicatia The New York Times a realizat un paralelism intre conducatorii care au stiut sa piarda si s-au retras din calea istoriei cu eleganta si actualii lideri, a caror sete de putere provoaca adevarate hecatombe. Mihail Gorbaciov si K. W. de Klerk se numara printre cei mai mari perdanti ai secolului trecut. Gorbaciov a pierdut Rusia si toate coloniile sale, iar de Klerk a pierdut cea mai bogata tara din Africa. Felul in care cei doi lideri au renuntat la putere evitand varsarea de sange, poate fi o lectie pentru acele tari care sufera acum de spasmele spiritului revolutionar. E de inteles fiorul starnit de curajul celor care se ridica impotriva puterii - din Piata Tiananmen pana in Piata Tahrir si din toate strazile care fraternizeaza cu tinerii flamanzi de libertate. Exista insa si un alt fel de eroism, subevaluat si rareori intalnit, care le revine celor care stiu sa renunte. Deciziile lui Gorbaciov si de Klerk nu au au fost intotdeauna cele mai bune, dovada ca niciunul dintre cei doi nu se bucura de apreciere in propria tara. Insa amandoi au renuntat la puterea detinuta de o elita abuziva, fara a-si supune tara la o baie de sange, scrie The New York Times.

Reactii impartite la demisia lui Karl-Theodor zu Guttenberg. O data cu demisia lui Karl-Theodor zu Guttenberg, cancelarul german Angela Merkel nu-si pierde numai ministrul Apararii; intreg executivul se vede vaduvit de cel mai indragit politician. Guttenberg a polarizat societatea de cand s-a lansat in politica mare, si de aceea nu trebuie sa mire ca reactiile la demisia sa sunt atat de diferite. Demisia a venit brusc si surprinzator. Marti dimineata inca, nimeni nu se astepta ca zu Guttenberg sa se retraga din fruntea Ministerului Apararii si din toate functiile sale politice. A fost un soc pentru politicienii de la Berlin, indiferent de culoare. Cancelarului Angela Merkel i-au trebuit trei ore incheiate pana sa-si prezinte pozitia in fata presei. Presa bulevardiera din Germania considera in parte ca zu Guttenberg a devenit victima a unei campanii mediatice de denigrare. Poporul nu gaseste atat de grav faptul ca el a introdus in lucrarea sa de doctorat fragmente copiate, fara a indica sursele, sustin publicatiile favorabile baronului, scrie Deutsche Welle.

Rusia incepe cel mai ambitios program de inarmare de la epoca sovietica incoace. Vedeti aici lista de cumparaturi. Ursul rusesc se pregateste sa-si scuture blana, scrie Christian Science Monitor. Armata rusa a lansat cel mai ambitios program de inarmare de la epoca sovietica pana in prezent, care include un buget de 650 de miliarde de dolari pentru dispozitive moderne de lupta. Pe scurt, lista de cumparaturi a armatei ruse include 1.000 de elicoptere noi, 600 de avioane de lupta, 100 de nave de razboi si 8 submarine nucleare dotate cu rachete balistice. Analistii spun ca Rusia, considerata in prezent a cincea mare putere militara a lumii, este prea dependenta de vechile dispozitive din perioada Razboiului Rece, scrie Ziarul Financiar.

Vesti proaste pentru cei care vor sa acceseze fonduri europene. Coalitia ONG-uri pentru Fonduri Structurale acuza Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane ca a modificat abuziv contractele de finantare aflate in derulare. Prin decizia luata, institutia imparte in doua transe prefinantarea de 30%, care se acorda pana acum intr-un singur virament. Hotararea este plina de nereguli avertizeaza Coalitia ONG-uri pentru Fonduri Structurale, potrivit RFI.

Gaddafi: Rezervele de petrol ale Libiei sunt securizate, iar bancile vestice vor fi inlocuite. Zacamintele de petrol si porturile Libiei sunt 'in siguranta' si 'sub control', iar bancile vestice din Libia vor fi inlocuite cu altele, din China, Rusia sau Brazilia, a declarat miercuri presedintele libian, Muammar Gaddafi, transmite AP. El a recunoscut totusi ca productia de petrol a Libiei este 'la cel mai redus nivel', din cauza plecarii companiilor petroliere straine care opereaza in tara, dupa debutul protestelor. Ultima incarcatura de petrol care a parasit regiunea petrolifera din estul Libiei a avut loc sambata, pe 19 februarie. Vastele regiuni din estul Libiei sunt in mainile opozitiei regimului Gaddafi, scrie Capital.

Raport confidential: Secretariatul General al Guvernului trebuie restructurat. O structura mai consolidata trebuie luata in considerare. SGG in ansamblu trebuie restructurat. Numarul de raportari directe (18) pe adresa Secretariatul General al Guvernului este extrem de ridicat iar functiile sale sunt mult prea numeroase. O structura mai consolidata trebuie luata in considerare", se arata intr-un Raport confidential realizat de Banca Mondiala obtinut de HotNews.ro. Potrivit documentului, numarul de agentii care raporteaza direct prim-ministrului sau SGG este excesiv si trebuie redus. In multe cazuri, aceste agentii dubleaza functiile ministerelor. De asemenea, autorii raportului recomanda reducerea numarului de ordonante de urgenta aprobate de Guvern si a actelor normative introduse pe ordinea de zi suplimentara a sedintei de Guvern, scrie HotNews.ro.

Padurile de turbine: Top 10 cele mai mari parcuri de "mori de vant" din Europa. Romania, pe locul 2. Romania a intrat in clasamentul celor mai mari zece parcuri eoliene din Europa prin intermediul a trei proiecte finalizate si ara sansa de a se plasa chiar in varful topului in cazul in care cehii de la CEZ isi duc la sfarsit planurile de investitii de 1,1 miliarde de euro in parcul de 600 de MW din comunele dobrogene Fantanele si Cogealac. Topul celor mai mari zece proiecte eoliene in functiune din Europa: 1. Locatie: Marea Britanie - Whitelee (Eaglesham). Capacitate: 322 MW. Investitor: Scotish Power (subsidiara Iberdrola) 2. Locatie: Romania - Fantanele (Dobrogea). Capacitate: 300 MW. Investitor: CEZ 3. Locatie: Spania - Maranchon (Guadalajara). Capacitate: 208 MW. Investitor: Ibedrola. Integral in Ziarul Financiar.

sinteza realizata de Ionut Baias