Spania sprijina aderarea Bulgariei la Acordul Schengen, a declarat premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero intr-o intalnire avuta vineri la Madrid cu omologul sau bulgar, Boiko Borisov. Zapatero a apreciat eforturile Bulgariei de a indeplini toate criteriile tehnice de aderare la Schengen. Un expert bulgar a declarat vineri ca o coalitie influenta de state membre UE se opune aderarii Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen, planificata in martie 2011 si exista riscul ca aceasta sa fie intarziata de la sase luni pana la cativa ani.

Borisov este in capitala spaniola pentru o vizita de stat impreuna cu Ministrul Economiei, Traicho Traikov si ministrul agriculturii, Miroslav Naydenov, potrivit Novinite.com.

Bulgaria nu a reusit sa adere la Schengen in martie 2011, care a fost termenul original, din cauza problemelor privind securitatea si eficienta controalelor de la granitele sale, in special la granita cu Turcia, dar a fost confruntata si cu opozitia politica a membrilor-cheie ai UE, Franta si Germania.

In prezent, Bulgaria spera sa poata sa adere la spatiul Schengen la sfarsitul anului 2011.

"Bulgaria este tara cu cele mai mici taxe din UE. Impozitul pe profit este de 10%, TVA este de 20%. Situatia politica este pasnica si stabila", a declarat Borisov care incearca s aatraga cat mai multi investotori spanioli in Bulgaria.

Expert bulgar: Se pregateste amanarea Bulgariei si Romaniei la Schengen si impunerea de noi criterii

Un expert bulgar a declarat vineri ca o coalitie influenta de state membre UE  se opune aderarii Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen, planificata in martie 2011 si exista riscul ca aceasta sa fie intarziata de la sase luni pana la cativa ani, relateaza Sofia Echo.

Cei care se opun nu au o lista clara a argumentelor, dar se pare ca doresc sa introduca criterii suplimentare pentru aderarea celor doua state la Schengen.

Revolutiile arabe au un efect secundar neasteptat pentru extinderea Schengen, alimentand temerile UE privind presiunea imigratiei necontrolate, sustine Marin Lesenski, expert al Initiativei de politica europeana (EuPI) din cadrul Institutului pentru o societate deschisa.

Lessenski arata ca revolutiile arabe reprezinta un factor impredictibil, care ar putea aduce extinderea si consolidarea spatiului Schengen cu Romania si Bulgaria sau, din contra, Uniunea ar putea sa pastreze situatia actuala si sa refuze, pentru moment, schimbarea.  

O noua evaluare la sfarsitul lui aprilie

Expertii UE vor evalua inca o data, la sfarsitul lunii aprilie sau inceputul lunii mai, pregatirile Romaniei si Bulgariei pentru aderarea la spatiul Schengen.

Presedintia ungara a UE a evidentiat luna trecuta clar ca Bulgaria nu este inca pregatita pentru aderarea la Schengen, spre deosebire de Romania.

"Romania a finalizat pregatirile tehnice cerute pentru toate zonele de evaluare ale acquis-ului Schengen. Bulgaria, insa, 'a incheiat toate capitolele necesare, cu exceptia unuia'", se arata in declaratia publicata dupa intalnirea ministrilor de interne UE de la Bruxelles.

de Ionut Baias