Ungurii au de patru ori mai multe autostrazi decat noi, la o tara de 2,5 ori mai mica. In majoritatea tarilor din fostul lagar socialist constructia de autostrazi a avansat, in ultimii 20 de ani, mult mai rapid decat in Romania..../ Estonienii sunt chemati duminica la urne pentru a-si alege deputatii. Scrutinul, care i-ar putea da din nou invingatori pe membrii coalitiei de centru-dreapta deja la putere la Tallinn.../ Presa si memorialul uitarii. Odata cu retragerea celor mai multi dintre patronii straini de presa de pe piata romaneasca, patronii nostri autohtoni isi fac jocurile prin trusturile lor de pres...

Razvan Nicolescu, vicepresedintele Agentiei Europene pentru Reglementarea Energiei: UE nu va avea o politica unitara a pietei petrolului. La o zi dupa lansarea Agentiei Europene pentru Reglementarea Energiei (ACER), cu sediul in Slovenia, Razvan Nicolescu - vicepresedintele CA al agentiei - spune intr-un interviu pentru HotNews.ro ca UE nu va avea o politica unitara pe piata petrolului si atrage atentia asupra lipsei de independenta a arbitrului energetic din Romania. Citeste interviul complet cu romanul care ocupa cea mai inalta pozitie comunitara dupa comisarul european Dacian Ciolos. "Rolul principal al Agentiei va viza impulsionarea crearii pietei unice de energie electrica si gaz natural in Europa. Puterea de decizie pe care Agentia o are in ceea ce priveste disputele pe proiectele transfrontaliere dintre statele membre, rapoartele de monitorizare privind functionarea sau nefunctionarea pietelor nationale si modul in care sunt protejati consumatorii vulnerabili, accesul la toate datele din contractele operatorilor din sector pentru a preveni manipularea pietelor si castigurile speculative, fac ca Agentia sa aiba un rol foarte important la nivel european", spune Nicolescu citat de HotNews.ro.

Estonienii sunt chemati duminica la urne pentru a-si alege deputatii. Scrutinul, care i-ar putea da din nou invingatori pe membrii coalitiei de centru-dreapta deja la putere la Tallinn, are loc pe fond de austeritate bugetara dar si de prezenta rusa in tara care provoaca mai departe frictiuni cu populatia locala. Coalitia de centru-dreapta de la putere, la originea unei cure de austeritate nemaintalnita in aceasta tara baltica si fosta republica sovietica, este cum era de asteptat tinta unor critici acerbe. In particular, premierul de la Tallinn este acuzat ca ar fi minimalizat rata somajului - care depaseste zece procente. Andrus Ansip a repetat insa de-a lungul acestor ultime zile de campanie ca numai gratie politicii de rigoare pe care a impus-o, tara a iesit din criza si nu s-a indatorat pera mult, scrie RFI.

Smirnov inventeaza "dusmani" externi ca sa-si pastreze fotoliul. Criza politica din Republica Moldova si rapirea de persoane de catre fortele transnistrene de securitate mentin Moldova in vizorul comunitatii internationale. Vicepresedintele Comisiei Europene, Catherine Ashton, a efectuat joi o vizita-fulger la Chisinau dupa ce, miercuri, fortele separatiste de represiune au rapit un primar si un consilier local din satul Corjova, aflat sub jurisdictia Republicii Moldova. Din scurta declaratie facuta pentru presa de Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, Catherine Ashton, la finalul intalnirilor avute cu oficialii moldoveni, nu este clar ce l-a determinat pe oficialul european sa vina la Chisinau aproape ca pe nepusa masa. Jurnalistii au aflat despre vizita abia in dimineata zilei in care aceasta a avut loc. In cadrul vizitei nu a fost semnat nici un document, iar la conferinta de presa Catherine Ashton a formulat doar mesaje protocolare de incurajare a autoritatilor moldovene in vederea apropierii de UE: "Acordul de Asociere dintre Republica Moldova si UE care este in proces de negociere ne va aduce si mai aproape unii de altii. In afara de aceasta, UE si guvernarea de la Chisinau impartasesc viziuni comune in ceea ce priveste promovarea reformelor la nivel de Guvern. Aceste reforme vor asigura stabilitatea si prosperitatea Moldovei", scrie Deutsche Welle.

Ungurii au de patru ori mai multe autostrazi decat noi, la o tara de 2,5 ori mai mica. In majoritatea tarilor din fostul lagar socialist constructia de autostrazi a avansat, in ultimii 20 de ani, mult mai rapid decat in Romania. Asta desi cei mai multi dintre vecinii nostri aveau, la caderea comunismului, retele mult mai dezvoltate decat cea autohtona. Daca in 1990 aveam 113 kilometri de autostrada (din care 96 de kilometri pe A1 intre Bucuresti si Pitesti si 17 km pe A2, de la Fetesti la Cernavoda), in prezent in Romania sunt in functiune 331 de kilometri de autostrada. Este vorba de A1 (Bucuresti Ê Pitesti si centura Sibiului), A2 (Bucuresti - Cernavoda) si A3 (Campia Turzii - Cluj Vest). Progresul este nesemnificativ, avand in vedere dimensiunile tarii noastre si felul in care a fost conceputa si construita reteaua de drumuri nationale (variantele de ocolire a localitatilor se numara pe degete). Evolutia este cu atat mai nemultumitoare cu cat alte state din zona au facut pasi importanti spre o retea de sosele rapide de nivel occidental, scrie Capital.

Cum au reactionat bancile centrale la cresterea pretului petrolului? Vezi care sunt asteptarile pentru euro, dolar si leu. Cresterea preturilor la petrol au expus bancile centrale unor reactii diferite. Fed (sistemul de banci centrale ale SUA) pare fericita, vazand in scumpirea petrolului o taxa suplimentara pe consum, in vreme ce BCE este ingrijorata din perspectiva inflatiei, putand inaspri politica viitoare incepand de luna viitoare, se arata intr-un raport ING Bank la care au participat economistii sefi ai retelei bancii din capitalele financiare. "Conform estimarilor noastre, se pare ca BNR a vandut aproximativ 0,5 mld ï in piata valutara in cursul lunii februarie. Credem ca s-a urmarit astfel un control mai bun al inflatiei. Boardul Bancii Centrale ar putea dori sa limiteze cresterea preturilor intarind pe termen scurt leul, iar pe termen lung mentinand ratele de dobanda in apropierea dobanzii cheie", se arata in fragmentul dedicat Romaniei. Vezi cum estimeaza banca olandeza miscarile principalelor monede pentru urmatoarele luni, potrivit HotNews.ro.

Presa si memorialul uitarii. Odata cu retragerea celor mai multi dintre patronii straini de presa de pe piata romaneasca, patronii nostri autohtoni isi fac jocurile prin trusturile lor de presa folosindu-se in primul rind de lipsa de scrupule a jurnalistilor bine platiti din conducere, dar si de teama celorlalti de a nu-si pierde locul de munca. O amenintare permanenta a somajului pluteste difuz pe piata media, iar patronii o alimenteaza sistematic cu instrumentele pe care le au la indemina. Inchiderea unor ziare si restructurarea unor posturi de radio si televiziune, au facut ca o serie de jurnalisti buni si cu coloana vertebrala sa ramina pe drumuri sau sa se reprofileze. Batalia politica prin intermediul presei a facut astfel ca putini jurnalisti cu adevarat integri sa reziste in aceasta meserie, scrie Deutsche Welle.

sinteza realizata de Ionut Baias