Liderii europeni trebuie sa furnizeze un raspuns convingator crizei datoriilor din zona euro, indiferent de "amenintarile" Bancii Centrale Europene de a spori dobanzile, sustine cancelarul german, Angela Merkel. Declaratiile cancelarului german au venit dupa ce presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a afirmat ca Banca Centrala poate creste dobanzile din cauza riscurilor cauzate de inflatie, potrivit Reuters.

In urma unor discutii avute cu prim-ministrul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, seful Eurogrup, referitoare si la cele doua summituri cruciale din aceasta luna, Merkel a declarat ca va face orice e posibil pentru a mentine moneda euro puternica.
"Indiferent de dobanzile BCE, stim ca e nevoie de un pachet comun pentru zona euro", a spus Merkel.

Cancelarul german a subliniat ca prioritatile Germaniei se indreapta catre disciplina fiscala si cresterea competitivitatii in zona monedei euro. Oficiali UE sustin ca Germania va astepta sa vada ce fel de angajamente vor lua tarile la summitul "dedicat zonei euro". Analisti economici au declarat ca BCE pune presiune asupra liderilor UE, pentru adoptarea unei actiuni decisive la summiturile acestei luni.

Prim-ministrul grec, George Papandreou i-a avertizat pe liderii UE cu privire la o reactie impotriva obligatiunilor din zona euro, daca nu reusesc sa ia decizii indraznete.

"Numai o politica coordonata va aduce calm pe piata. Daca deciziile din cadrul UE nu sunt curajoase si eficiente, pietele vor reactiona foarte rapid si ne vom regasi singuri la masa negocierilor din nou", a declarat Papandreou.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso si omologul sau de la Consiliul European, Herman Van Rompuy au elaborat un pact care stabileste noi obiective in ceea ce priveste competitivitatea tarilor din zona euro. Pactul Van Rompuy- Barroso este tinut inca secret, insa exista surse care indica ca "noul pact de competitivitate" e mai flexibil decat planul propus recent de lideri Nicolas Sarkozy si Angela Merkel.

Masurile impuse de Van Rompuy si Barroso in noul "pact de competitivitate" vor include, cel mai  probabil orientari privind salariile, varsta de pensionare si impozitul pe profit si  imprumuturile de la FMI. Spre deosebire de pactul franco-german, noul pact nu va cere statelor membre sa isi elimine sistemele de indexare a salariilor, o miscare care a infuriat mai multe tari din zona euro, potrivit EurActiv.com

Germania si Franta incearca sa castige sprijinul statelor membre UE pentru realizarea unui pact de consolidare a economiei din zona euro. Paris si Berlinul au stabilit o lista de masuri menite sa imbunatateasca competitivitatea in piata euro si sa ajute la combaterea crizei datoriilor, potrivit Reuters.

Reprezentantii Partidului Social Democrat german sunt de parere ca "Pactul pentru competitivitate" propus de Germania si Franta nu este solutia potrivita pentru criza economica din zona euro. Initiativa franco-germana primeste critici, de asemenea, si din partea fostilor presedinti ai Comisiei Europene, Romano Prodi si Jacques Delors, care avertizeaza ca aceasta ar putea fi ineficienta.

Oficialii Partidului Social Democrat german afirma ca Uniunea Europeana ar trebui sa se concentreze pe masuri imediate pentru a restabili increderea in pietele financiare, inclusiv prin majorarea celor 440 de miliarde de euro alocate fondului de salvare pentru statele din zona euro care sunt impovarate de datorii externe

de Catalina Ciociltan