Tiriac are dreptate: statul a cheltuit imprumutul de la CE pe salarii si pensii, spun analistii. Presiunea publica si a populismului politic au inclinat balanta spre folosirea banilor de la Comisia Europeana si Banca Mondiala.../ Guvernul maghiar vizeaza introducerea unui sistem prin care consumatorii care au luat credite in franci elvetieni sa aiba optiunea de a ingheta cursul de schimb la care este calculata rata lunara, pana in anul 2014.../ Un orasel din nordul Spaniei a decis sa invie fosta moneda nationala a tarii, in paralel cu euro, pentru a oferi economiei locale un impuls.../ Liderul libian Muammar Gaddafi foloseste mercenari din Serbia, Ucraina si Romania pentru a ataca rebelii, relateaza cotidianul arab Asharq al-Awsat.../ Ziarele franceze si europene comenteaza pe larg noul plan cincinal chinez adoptat in weekend...

Francul elvetian, sub controlul guvernului de la Budapesta. Dupa ce a reusit sa socheze UE cu decizia de a suprataxa companiile din industria bancara, de telecomunicatii si marile retele comerciale, precum si cu "nationalizarea" fondurilor de pensii private, guvernul maghiar vizeaza introducerea unui sistem prin care consumatorii care au luat credite in franci elvetieni sa aiba optiunea de a ingheta cursul de schimb la care este calculata rata lunara, pana in anul 2014. Cursul de schimb avut in vedere este de 190 de forinti maghiari pentru un franc elvetian. Un curs evident favorabil celor care au luat imprumuturi, daca avem in vedere ca, in acest moment, francul se tranzactioneaza contra a 210 forinti. Guvernul condus de premierul Viktor Orban isi propune sa inghete rata de schimb la care sunt rambursate creditele in franci elvetieni pe o perioada de trei ani si jumatate. Datornicii vor plati insa diferenta de bani provenita din curs odata ce masura de fixare a ratelor nu se va mai aplica, scrie RFI.

Zeci de milioane de euro, fonduri UE, in sisteme IT ale statului. Un sistem informatic integrat va fi dezvoltat in cadrul Ministerului Economiei in urmatorii doi ani, proiect in valoare totala de peste 16,5 milioane lei (circa patru milioane euro), din care peste 13,3 milioane lei sunt fonduri nerambursabile, dupa ce Ministerul Economiei si Ministerul Comunicatiilor au semnat luni un contract de finantare in acest sens. Scopul proiectului este "cresterea calitatii serviciilor oferite de Ministerul Economiei" prin informatizarea unor servicii publice. Tot in aceasta luna, autoritatile au semnat un contract de finantare cu fonduri europene care vizeaza implementarea unui portal IT national de gestiune si emitere a actelor de identitate de peste 26,6 milioane lei (6,3 milioane euro), potrivit HotNews.ro.

Euro in pericol? Criza reintroduce peseta in Spania
. Un orasel din nordul Spaniei a decis sa invie fosta moneda nationala a tarii, in paralel cu euro, pentru a oferi economiei locale un impuls. Potrivit BBC, comerciantii din Murgados asteapta pe oricine mai are uitate prin sertare peseta sa ii cheltuie in localitatea lor. Asta desi moneda nu mai este in circulatie din ianuarie 2002, cand a fost inlocuita de euro. Spania, una dintre tarile cele mai afectate de criza economica, se confrunta cu un nivel foarte ridicat al somajului, dupa ce mii de afaceri au fost inchise si mai mult de doua milioane de posturi desfiintate, potrivit BBC. Peste 60 de magazine din Mugardos, un mic orasel pescaresc din Galicia, in nordul Spaniei, primesc din nou peseta pentru orice fel de marfa, in paralel cu euro. Micii comercianti incearca astfel sa-si scoata afacerile din mocirla economica in care s-au afundat. Desi au fost reticenti la inceput, proprietarii se arata incantati de schema, scrie Romania Libera.

Cine trebuia sa participe la summit-ul PPE? Opozitia il acuza pe presedintele Basescu ca a incalcat Constitutia participand, la summit-ul PPE de la Helsinki. Acuzatia, desi exagerata, are totusi darul de a relansa dezbaterile constitutionale. Pe site-ul PPE sunt trecuti toti cei 18 sefi de stat si de guvern care apartin actualmente familiei dreptei populare europene. Dar printre ei nu figureaza presedintele Romaniei, Traian Basescu, ci primul ministru Emil Boc. Pe aceasta lista oficiala a figurilor reprezentative apar numai doi presedinti, presedintele Frantei Nicolas Sarkozy si presedintele Georgiei, Mikheil Saakashvili. Dar daca sistemul constitutional georgian (vezi Art 69 aliniatele 1 si 2) este unul pur prezidential, dupa model american, in care presedintele exercita integral puterea executiva, nu acelasi lucru se poate spune despre Romania, scrie Deutsche Welle.

Muammar Gaddafi foloseste mercenari din Serbia, Ucraina si Romania pentru a ataca rebelii - cotidian arab. Liderul libian Muammar Gaddafi foloseste mercenari din Serbia, Ucraina si Romania pentru a ataca rebelii, relateaza cotidianul arab Asharq al-Awsat, citat de Jerusalem Post. Fortele loiale liderului Muammar Gaddafi avanseaza la est de orasul Bin Jawad, asupra caruia au preluat controlul duminica, si se indreapta spre orasul petrolier Ras Lanuf, situat la o distanta de circa 60 km, controlat inca de opozanti.

Comisarul european Neelie Kroes vrea sa vada o femeie in fruntea companiei Apple. Vicepresedintele Comisiei Europene (CE), comisarul european pentru agenda digitala Neelie Kroes a solicitat luni dublarea eforturilor in directia implicarii femeilor in companiile care activeaza in domeniul tehnologiei, pentru a evita astfel aparitia unui deficit de lucratori calificati in acest sector. Intr-un discurs rostit la Budapesta cu ocazia aniversarii a 100 de ani de cand se serbeaza Ziua internationala a femeii, Kroes a deplans faptul ca - in ciuda ultimelor statistici, conform carora femeile reprezinta jumatate dintre studenti si peste 50 la suta dintre doctoranzii din UE - numai 20 la suta ajung sa lucreze in domenii legate de inginerie sau informatica, scrie Capital.

Tiriac are dreptate: statul a cheltuit imprumutul de la CE pe salarii si pensii, spun analistii. Presiunea publica si a populismului politic au inclinat balanta spre folosirea banilor de la Comisia Europeana si Banca Mondiala, primiti in baza acordului de finantare care a totalizat aproape 20 mld. euro, pentru salarii, pensii si alte ajutoare sociale in defavoarea investitiilor, considera analistii economici. Omul de afaceri Ion Tiriac a reprosat recent Guvernului ca nu a facut nimic pentru oamenii de afaceri ca sa-i convinga sa-si continue investitiile, imprumuturile luate de Guvern fiind folosite pentru plata pensiilor si a banilor necesari functionarii sistemului public. Analistii au repetat in ultimii doi ani ca investitiile, in special in infrastructura, au fost neglijate, solutia gasita pentru atingerea tintelor de deficit agreate cu FMI fiind reducerea substantiala a cheltuielilor de capital, scrie Ziarul Financiar.

Globalizarea crizei? Criza globalizarii? Tara noastra este membra a Uniunii Europene. Beneficiem inca de suveranitate nationala in ceea ce priveste politicile monetare si fiscale. Cum a functionat mixul de politici la noi ? Decuplat. Am stiut sa beneficiem de oportunitatile ce au acompaniat actuala criza ? Aproape deloc. Sa nu uitam : nu suntem integrati in zona euro! O perioada buna nu vom beneficia de actuala umbrela a Zonei si nici de cea care se construieste acum. Tarile isi au prioritatile lor individuale sau de grup restrins, care nu coincid intotdeauna cu prioritatile noastre. Sa cautam sa ne intersectam. Daca nu cu toate, macar cu o parte din aceste tari. Pina de curind poate ne bucuram de un anumit confort fiind analizati in grupul de tari din care face parte Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia. Tot mai multi analisti si agentii ne plaseaza acum in Zona Balcanica. Decuplare? Alt risc? se intreaba Nicolae Danila in editorialul de pe HotNews.ro.

China isi dezvaluie strategia de crestere economica pana in 2015 (Les Echos)
. Ziarele franceze si europene comenteaza pe larg noul plan cincinal chinez adoptat in weekend. Potrivit ziarului economic Les Echos, China isi dezvaluie strategia de crestere economica pana in 2015. Pentru a evita supraincalzirea economica, Beijingul doreste o crestere mai rezonabila. China vrea, de asemenea, sa reduca inegalitatile sociale. "Beijingul vrea sa combata inflatia si recunoaste ca exista nemultumiri sociale", noteaza Le Parisien/Aujourd'hui en France care arata ca premierul, Wen Jiaobao, a anuntat ca acest plan cincinal isi propune sa lanseze o politica care sa elimine saracia in urmatorii 10 ani dar si un ambitios plan de protectie a mediului inconjurator: China vrea sa isi reduca cu 16 % consumul de energie pe cap de locuitor si cu 17 % emisiile de CO2. Aceste promisiuni au fost enuntate de premierul chinez in fata Adunarii Nationale Populare, cel mai mare Parlament din lume, scrie RFI.

sinteza realizata de Ionut Baias