NATO si Uniunea Europeana incep, joi doua zile de discutii intense referitoare la criza din Libia, care se vor axa, in special pe impunerea unei posibile zone de interdictie aeriana si modul in care Europa poate sprijini tranzitiile politice din Africa de Nord.

Pentagonul a anuntat, miercuri ca  pregateste o "gama completa" de optiuni militare pentru Libia, inclusiv o zona de interdictie aeriana, planurile urmand sa fie discutate de catre ministrii apararii din cadrul NATO, in cadrul reuniunii de la Bruxelles, potrivit Reuters.

Italia, ale carui baze ar putea juca un rol critic in orice actiune militara a anuntat ca va sprijini orice decizie va fi luata de NATO, UE sau ONU, deschizand calea pentru desfasurarea fortelor navale americane cu sediul in Napoli. Regatul Unit si Germania au cerut tuturor tarilor membre ale Uniunii Europene (UE) sa nu colaboreze cu liderul Muammar Gaddafi, "care ar trebui sa demisioneze pentru a permite tranzitia tarii spre democratie. Intr-o scrisoare comuna adresata sefului diplomatiei Uniunii Europene, Catherine Ashton, ministru britanic si german al afacerilor externe, William Hague si Guido Westerwelle mentioneaza ca situatia statului libian "reprezinta o provocare asemanatoare celei iscate de caderea Zidului Berlinului".

NATO nu va interveni in Libia fara un mandat al ONU dar lumea nu poate ramane cu arma la picior in fata unor actiuni care sunt asimilate crimelor impotriva umanitatii, a declarat luni secretarul general al Aliantei, Anders Fogh Rasmussen, citat de AFP. "Condamnam cu fermitate recursul la forta impotriva poporului libian. Violarea drepturilor omului si a legilor umanitare internationale este scandaloasa", a spus Rasmussen.

Asa cum stipuleaza Consilul de Securitate al Natiunilor Unite, aceste atacuri generalizate si sistematice impotriva populatiei civile pot fi considerate crime impotriva umanitatii", a adaugat secretarul general al NATO, referindu-se la utilizarea blindatelor si a aviatiei impotriva opozantilor libieni.

"Daca Gaddafi si militarii sai continua sa atace populatia libiana de o maniera sistematica, nu pot sa imi imaginez ca ONU si comunitatea internationala vor ramane pasive", a adaugat el.Dar, a repetat secretarul general, in mai multe randuri, "NATO nu are intentia de a interveni" fara un mandat al ONU, chiar daca oficialii Aliantei atlantice au primit consemnul de a se pregati pentru orice eventualitate.

Rasmussen a adaugat ca "evenimentele din Africa de Nord si din Orientul Mijlociu nu reprezinta o amenintare directa" pentru Alianta atlantica, dar a confirmat ca Libia va constitui o prioritate in cadrul reuniunii ministrilor Apararii din NATO, care va avea loc joi si vineri la Bruxelles.

NATO va lua in considerare, de asemenea temeiul juridic pentru impunerea unei zone de interdictie aeriana, mai ales in cazul in care un astfel de pas ar putea fi luat fara sprijinul Natiunilor Unite.

Castigarea aprobarea Consiliului de Securitate al ONU va fi un proces dificil,  Rusia si China, opunandu-se acestei masuri, desi eforturile se indreapta catre elaborarea unei rezolutii.

In timp ce impulsul pare a fi tot mai mare, pentru o forma de angajament a marilor puteri impotriva Muammar Gaddafi,  implicarea americano-britanica din trecut, in Afganistan si Irak impune prudenta diplomatica.

Doi membri ai consiliului opozitiei libiene au vizitat Parlamentul European, miercuri si au cerut UE sprijin moral, recunoasterea politica si o zona de interdictie aeriana care sa protejeze Libia, insa au respins orice forma de interventie militara straina.

Teme precum intensificarea ajutorului umanitar pentru refugiatii care parasesc  Libia si o evaluare a impactului potential al imigratiei vor fi de asemenea, incluse pe ordinea de zi.  Comisia Europeana a elaborat un plan pentru oferirea de stimulente financiare si comerciale pentru Africa de Nord, in schimbul reformelor democratice, inclusiv dispozitii pentru limitarea sprijinului, in cazul in care orice modificari nu convin cu reglementarile europene.

Aceste propuneri, impreuna cu cele similare venite din Germania, Franta, Italia si alte state membre, vor forma baza unei declaratii pe care liderii UE o vor prezenta dupa un summit special, care va avea loc vineri. Parlamentul European va supune la vot, joi recunoasterea Consiliului National libian (cu sediul la Benghazi) drept guvernul legitim al poporului libian, urmand ca statele membre UE sa faca acelasi pas.

"Recunoasterea unui guvern este data de Consiliul European", a declarat Catherine Ashton seful politicii externe a UE, referindu-se la organismul care reprezinta statele membre ale UE.

Obama: SUA si aliatii occidentali iau in considerare posibilitatea unui raspuns militar la criza din Libia
Presedintele american Barack Obama a avertizat luni ca liderul libian Muammar Gaddafi si sustinatorii sai vor fi considerati responsabili pentru crime de razboi, iar SUA si NATO au in vedere mai multe optiuni, ca raspuns la criza libiana, care includ si o posibila interventie militara, relateaza USA Today.

"NATO poarta in acest  moment consultari la Bruxelles, ce au in vedere o gama larga de optiuni, inclusiv posibilitatea unei actiuni militare, ca raspuns la violentele ce continua sa aiba loc in Libia", a declarat Barack Obama, dupa o intrevedere cu premierul australian Julia Gillard.

Obama nu a dorit sa mentioneze niciuna dintre aceste optiuni ce sunt analizate - precum mult discutata propunere de a se institui o zona de restrictie aeriana deasupra Libiei -, dar a spus ca vrea "sa transmita un mesaj foarte clar tuturor apropiatilor lui Gaddafi".

"Este alegerea lor cum vor actiona de acum incolo, dar vor fi facuti responsabili pentru orice act de violenta care continua sa aiba loc acolo", a subliniat Obama.Presedintele american a mai spus ca el si premierul australian "impartasesc aceeasi convingere ferma ca violentele comise de guvernul din Libia sunt inacceptabile" si a multumit Australiei pentru ca s-a alaturat Statelor Unite si celorlalte tari care au cerut "impunerea de sanctiuni ferme si rapide impotriva regimului colonelului Gaddafi".

Moscova se opune unei interventii militare in Libia
Rusia se opune unei interventii armate in Libia, a declarat luni jurnalistilor ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, potrivit RIA Novosti. "Noi nu consideram interventia straina - si, cu atat mai mult, cea armata - drept un mijloc de rezolvare a crizei din Libia", a spus Lavrov.


"Libienii trebuie sa-si rezolve singuri problemele. Crimele comise impotriva civililor din aceasta tara nu trebuie sa ramana nepedepsite", a adaugat ministrul."Noi sustinem eforturile comunitatii internationale privind asistarea celor ce cad victime violentelor desfasurate la ora actuala in Libia. Rusia a trimis de asemenea ajutoare. Sprijinim totodata initiativa Secretarului General ONU, care a decis sa-l trimita pe reprezentantul sau special pe probleme umanitare in Libia", a conchis seful diplomatiei ruse.

Catalina Ciociltan