Bine ati venit la auto-proclamata "Republica Moldova Pridnestrovian", o regiune din fosta Uniune Sovietica care lupta pentru independenta pe linia frontului nou dintre Est si Vest. Nicio tara din lume recunoaste Transnistria ca un stat suveran. Dar asta nu a oprit autoritatile separatiste din aceasta parte a Moldovei sa se proclame in stil sovietic ca o noua natiune, incepe reportajul. "Aici nu au fost decat campuri goale locuite de unele triburi" inainte de venirea rusilor de-a lungul raului Nistru, spune Dmitri Soin, un membru al Sovietului Suprem. "Cand rusii au venit, au adus civilizatie."

Micuta Transnistrie are propria moneda, rubla, si legiuitorul propriu, Sovietul Suprem; o armata cu taboul lui Lenin in frunte si propriul sau presedinte, Igor Smirnov de 69 de ani, conducatorul Partidul Comunist de doua decenii, scrie The Wall Street Journal.

Acest teren cu aproximativ 500.000 de locuitori situat la marginea frontierei Republicii Moldova cu Ucraina "este frontiera imperiului rus", a declarat Smirnov in ajunul sarbatoriri Zilei Independentei de anul trecut. "Avem radacini slave. Vom fi mereu cu Rusia.", a declarat liderul transnistrean.

"Cele doua parti sunt pe pozitii foarte diferite (nr. R. Moldova si Transnistria). Nu vedem nicio posibilitate pentru discutiile asupra statutului... Oamenii care locuiesc aici sunt singurii care pot decide viitorul lor." spune Vladimir Iastrebceak, ministrul de externe al Transnistriei.

Locuitorii din Transnistria isi proclama mostenirea lor de rusi si sovietici. Emblema oficiala a Transnistriei afiseaza secera si ciocanul, steaua rosie si snopi de grau precum emblemele fostelor tari din URSS. Statui de lideri sovietici precum cea a lui  Vladimir Ilici Lenin se gasesc in pietele publice. Alfabetul chirilic ramane standard.

Automobilele Lada si camioanele ZIL,foste marci de aur ale industriede automobile din Uniunea Sovietica, predomina aici in amestec cu cu masinile elitei precum Audi si Mercedes.

"Puterea noastra vine din relatiile noastre cu Rusia", proclama un banner urias din mijlocul localitatii Suvorov.

In ciuda devotamentului Transnistriei fata de Rusia, Moscova ramane practic ao politica ambivalenta. Rusia a refuzat sa recunoasca suveranitatea Transnistriei, dar ajuta financiar la mentinerea pe linia de plutire. In plus,  aceasta nu si-a retras trupele din zona, ramasitele Armatei Sovietice a paisprezecea.

Soldatii pazesc un stoc de munitii invechite lasate aici de la prabusirea Uniunii Sovietice. Impreuna cu un detasament de mentinere a pacii, ele servesc, de asemenea, pentru a sprijini guvernul lui Smirnov, si asigura Moscovei un cuvant de spus in viitorul Republicii Moldova.

Rusia spune ca soldatii sai sunt necesari pentru a proteja oamenii din Transnistria, si in acelasi timp se pronunta pentru o solutie negociata care sa garanteze o autonomie semnificativa pentru regiune. Transnistrenii, care sunt predominant de origine rusa si ucraineana, au indicii culturale din est, in contrast cu oameni in restul Moldovei, dintre care majoritatea au legaturi etnice si lingvistice non-slave cu Romania.

"Aici nu au fost decat campuri goale locuite de unele triburi" inainte de venirea rusilor de-a lungul raului Nistru, spune Dmitri Soin, un membru al Sovietului Suprem. "Cand rusii au venit, au adus civilizatie."

"Aici, exista o istorie de regula rus", spune Vecheslav Semenov, 73, un pensionar care traiesc in Tiraspol. "Oamenii sunt mentalitati diferite." Dl Semenov a fost un om model sovietic. Nascut de-a lungul raului Volga, in inima Rusiei, el a fost educat in Leningrad inainte de a fi trimis sa lucreze intr-o fabrica de electronice in Siberia, iar apoi la una in Chisinau. Dupa colapsul Uniunii Sovietice si solicita de catre nationalistii moldoveni pentru expulzarea de rusi, sa mutat la Tiraspol.

"Nu au existat probleme inainte de perestroika lui Gorbaciov", spune domnul Semenov. Saptamana trecuta, cand lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, i-a fost acordat cea mai inalta distinctie a Rusiei, domnul Semenov spune ca a oprit televizorul dezgustat. "El este vinovat de distrugerea URSS. O multime de oameni de oameni care au fost abandonati aici simt la fel ca mine", spune el.

Reportajul jurnalistilor americani despre situatia din Transnistria are loc in contextul vizitei in republica Moldova a vice-presedintelui SUA, Joe Biden.

Vzita lui Joe Biden survine la putin timp dupa vizita in Transnistria a reprezentantului special al Germaniei pentru problema transnistreana, Patricia Flor. Acesta s-a intalnit la Tiraspol cu liderul transnistrean Igor Smirnov caruia i-a transmis ca regiunea separatista "nu este si nici nu va fi recunoscuta vreodata pe plan international".

"Administratiei de la Tiraspol nu-i ramane decat sa accepte aceasta stare de fapt", i-a transmis lui Smirnov oficialul german, care este emisar al Ministerului german de Externe pentru Europa de Est, Caucaz si Asia Centrala. Oficialul german la Tiraspol a vrut sa convinga partea transnistreana de necesitatea reluarii tratativelor oficiale cu Chisinaul, ceea ce, in opinia sa, "ar permite solutionarea problemelor cu care se confrunta oamenii de rand".

In replica, Igor Smirnov a spus ca "dialogul oficial dintre Chisinau si Tiraspol, intrerupt in februarie 2006, poate fi purtat exclusiv de pe pozitii egale si fara exercitarea de presiune asupra uneia dintre parti".

 

de Ionut Baias