Liderii din zona euro au cedat cererilor Bruxellului si Germaniei de a sprijini pactul de competitivitate, care va solicita statelor o mai buna coordonare a politicilor economice. Dupa discutiile maraton referiroare la criza din Libia, liderii din zona s-au angajat la un set de cerinte, pentru a potoli "setea" Germaniei de a pune la punct planurile de salvare si de a extinde Facilitatea pentru Stabilitate Financiara Europeana la 440 miliarde de euro de la nivelul actual de aproximativ 250 miliarde.

Liderii UE au convenit ca vor creste garantiile pe care le furnizeaza fondul de salvare, pentru a permite cresterea capitalului de pe pietele internationale, relateaza Euractiv.com.  Acest lucru ar trebui sa asigure ca fondul este capabil sa salveze orice stat din zona euro dincolo de Grecia si Irlanda, care necesita asistenta, Portugalia fiind vazuta ca urmatoarea tara care,  cel mai probabil va avea nevoie de ajutor financiar, urmata de Spania.

In timp ce liderii au convenit sa reduca rata dobanzii si sa prelungeasca scadenta la creditele acordate Greciei, oferindu-I Atenei mai mult timp pentru a-si rambursa datoriile, ei au respins oferta de “relaxare” a datoriilor Irlandei, dupa ce prim-ministrul Enda Kenny a refuzat sa cedeze  solicitarilor de a ridica cota de impozit a tarii la 12,5%.

"Acesta este un mesaj important pentru angajamentul politic al membrilor euro de a lupta pentru stabilitatea monedei euro. Toata lumea a trebuit sa contribuie. Sper ca acest lucru va transmite, de asemenea, un mesaj pozitiv lumii intregi despre importanta monedei euro ", a declarat cancelarul german Angela Merkel la finalul reuniunii.

Un pact diluat pentru euro

Liderii euro au sprijinit propunerile franco-germane pentru un pact pentru euro, care garanteaza o mai buna coordonare a politicii fiscale si economice. Cererile pactului includ, printre altele: scaderea salariilor pentru a se potrivi nivelurilor de productivitate pana la reducerea impozitelor pe munca, alinierea varstei de pensionare cu speranta de viata si o mai buna coordonare a politicii fiscale.

De exemplu, statele membre vor fi solicitate sa stabileasca salariile, astfel incat acestea sa fie conforme  cu productivitatea si sa nu le depaseasca pe cele ale partenerilor lor comerciali principali.

Cele 17 tari din zona euro vor trebui sa puna in aplicare reformele convenite in pact pana la initierea programelor lor nationale de reforma (PNR), din luna aprilie. Rapoartele PNR sunt prezentate o data la trei ani pentru a arata  Comisiei Europene ca programele nationale sunt conforme cu strategiile convenite – pactul "Europa 2020".

Sindicatele : “Pactul reprezinta o involutie”

Sindicatele nationale au venit la Bruxelles pentru a interveni in modul de stabilire al salariilor, sustinand ca dictatul UE reprezinta de fapt, o "involutie", care va conduce la scaderea competitivitatii.

"Pactul va forta statele membre sa intre intr-o spirala descendenta de subminare reciproca a  salariilor si conditiilor de munca. Acest lucru risca sa impinga economia,  in continuare spre deflatie si depresie", a declarat John Monks, secretarul general al corpului sindicale ETUC.

In plus, Parlamentul European se teme ca pactul va submina pachetul de reforme la care lucreaza alaturi de Comisia Europeana si statele membre.

Pachetul de sase directive al guvernantei economice, asa cum este numit la Bruxelles, include un set de masuri cu privire la politica datoriilor si a dezechilibrelor statelor, precum si un set de sanctiuni pentru statele care nu isi corecteaza deficitele.

Deputatii europeni sunt, insa reticenti cu privire la viabilitatea acestui pachet. Sharon  Bowles, deputatul care conduce comisia pentru afaceri economice a Parlamentului  a avertizat ca liderii UE vor trebui mai intai sa obtina aprobarea tuturor deputatilor, pentru a  a finaliza un acord privind setul de sase directive.

Pana in prezent, Parlamentul a introdus 2,000 modificari in proiectele de propuneri. Discutiile cu statele membre nu vor incepe pana in luna aprilie.

Presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a spus ca acordurile, care urmeaza sa fie finalizate la un summit UE in perioada 24-25 martie, “ar trebui sa ne permita sa inchidem capitolul unei crize care a testat intregul proiect euro pana la punctul critic”.

Catalina Ciociltan