Romania scapa din navod 200 de milioane de euro pentru pescuit. Timp de patru ani, autoritatile de la Bucuresti nu au reusit sa obtina acreditarea pentru institutia care sa gestioneze Fondul European pentru Pescuit. In consecinta, putem pierde banii. CE va propune legislatia privind armonizarea impozitelor pentru societati. Comisia Europeana va prezenta miercuri, 16 martie, o propunere legislativa pentru a armoniza, la nivelul Uniunii Europene, baza de impozitare a societatilor.

Japonia trebuie sa se reinventeze dupa cel mai puternic cutremur din istoria sa. Cei 127 de milioane de japonezi traiesc de trei zile un cosmar: cutremur, tsunami, alerta nucleara. Tot celor care stiu sa sufere li se da suferinta. Cel mai grav cutremur din istoria Japoniei si al cincilea ca magnitudine de cand se masoara cutremurele in lume a adus una dintre cele mai bogate tari ale lumii intr-o situatie limita: cutremurul si tsunami-ul au provocat mii de morti si zeci de mii de disparuti, iar posibilitatea unui accident nuclear sta ca o sabie deasupra capului celor 127 de milioane de japonezi, scrie Ziarul Financiar.

Procesul fostului presedinte Jacques Chirac a fost suspendat. Pentru prima oara in istoria Frantei un presedinte a fost chemat sa dea socoteala in fata unui complet de judecata. Tribunalul corectional din Paris a suspendat pana in vara procesul intentat fostului presedinte Jaques Chirac, acuzat de trafic de influenta si deturnare de fonduri publice. Procesul reuneste, de fapt, doua cazuri separate. Primul vizeaza 21 de posturi, in care Chirac este acuzat de deturnare de fonduri, iar al doilea sapte presupuse posturi fictive, in care Chirac este acuzat de conflict de interese, mentioneaza Deutsche Welle.

Romania scapa din navod 200 de milioane de euro pentru pescuit. Timp de patru ani, autoritatile de la Bucuresti nu au reusit sa obtina acreditarea pentru institutia care sa gestioneze Fondul European pentru Pescuit. In consecinta, putem pierde banii. Suntem in al patrulea an in care Autoritatea de Management a Programului Operational pentru Pescuit (AM POP) nu a primit acreditare de la Bruxelles. "Bugetul este construit pana in 2013 si, pana nu se primeste aceasta acreditare, Comisia Europeana nu da drumul banilor", sustine Ovidiu Ispir, reprezentant al Romaniei la Curtea Europeana de Conturi, transmite Capital.


In Romania, japonezii au investitii puternice in farma, tutun si componente auto. Peste 17.000 de angajati romani lucreaza in cele mai mari companii controlate de investitori de origine japoneza, printre cei mai mari jucatori din economia locala cu "radacini" in Japonia numarandu-se Japan Tobacco International (tutun), Terapia Ranbaxy (farma) si Takata Petri, Koyo, Yazaki sau SEWS (componente auto). In prezent, in Romania exista 232 de companii cu capital japonez, adica sub 1% din cele 172.000 de firme straine prezente pe piata locala, potrivit datelor din luna noiembrie a anului trecut publicate la Registrul Comertului, potrivit Ziarul Financiar.

CE va propune legislatia privind armonizarea impozitelor pentru societati. Comisia Europeana va prezenta miercuri, 16 martie, o propunere legislativa pentru a armoniza, la nivelul Uniunii Europene, baza de impozitare a societatilor, informeaza Europa Press. Este vorba despre una dintre masurile cerute de cancelarul german Angela Merkel sa fie incluse in Pactul pentru euro, in contrapartida pentru consolidarea fondului de salvare a tarilor cu probleme legate de datorii, relateaza Capital.

UE ii cere lui Gaddafi sa plece. Liderii europeni reuniti vineri la Bruxelles i-au cerut de urgenta lui Muammar Gaddafi si regimului sau sa demisioneze, ca urmare a violentelor comise in ultima luna impotriva populatiei civile din Libia. Presedintele UE, Herman Van Rompuy, a apreciat ca tara este "in pragul unui razboi civil" si a condamnat, in numele celor 27 de state membre, violentele impotriva civililor. El a mai declarat ca liderii UE au decis vineri sa studieze "toate optiunile" posibile pentru a "proteja populatia civila" a Libiei, cu conditia sa existe o baza juridica "clara" si un sprijin in regiune, informeaza RFI.

Scandal pe banii UE pentru proiectele de resurse umane. Reprezentantii Comisiei Europene au cerut Romaniei sa-i verifice pe beneficiarii de fonduri pentru proiecte de resurse umane care nu au depus cerere de rambursare si sa recupereze banii. Blocajului proiectelor europene pentru resurse umane, generat de intarzierea platilor pentru prefinantare, a dat nastere unui adevarat razboi intre beneficiari si institutiile statului. Solutia de compromis, anuntata de Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU), de a relua, incepand cu 1 martie, plata, in transe, a cererilor de prefinantare care au fost depuse din luna octombrie 2010 pana in prezent a creat un val de nemultumire in randul beneficiarilor, relateaza Capital.

Cristina Bobe