Europenilor le place a se descrie ca fiind niste persoane cu conceptii liberale si tolerante, dar in acelasi timp se opune imigratiei, in special a celei din tarile din afara UE, releva un sondaj efectuat in Marea Britanie, Franta, Germania, Polonia si Spania. 47% dintre britanici spun ca sunt impotriva imigratiei din afara UE, din care jumatate spun chiar ca sunt "puternic ostili".

Majoritatea dintre cei intervievati cred in valorile UE, de deschidere si de liberalism, in timp ce, de asemenea, sprijina, in general, dreptul oamenilor de a migra in cadrul UE pentru cautare de munca, dezvaluie sondaj, comandat de The Guardian si efectuate de catre ICM in cinci state membre, citeaza EUobserver.

Cu toate acestea opozitia fata de migratia din afara UE, in special intr-un moment in care tarile din sud ca Spania se pot confrunta cu valuri de refugiati din tarile nord-africane, este mare. Potrivit sondajului, un sfert din europeni apreciaza migratiei din spatiul non-UE ca o amenintare pentru conducerea si viitorul Europei.

Britanicii, campionii anti-imigratie. Polonezii, cei mai toleranti

Marea Britanie apare ca fiind cea mai ostil la migratie, atat din interiorul cat si din afara UE. 47% dintre britanici spun ca sunt impotriva imigratiei din afara UE, din care jumatate spun chiar ca sunt "puternic ostili", in timp ce doar 20% sunt pentru. Pentru migratia in interiorul Uniunii Europene s-au pronuntat doar 22%

Rezultatele recentului sondaj vin sa confirme un alt sondaj publicat saptamana trecuta de catre Populis, care arata ca 48% dintre britanici ar lua in considerare sprijinirea unui nou partid anti-imigratie. 52% din cei intervievati s-au declarat de acord cu afirmatia ca "musulmanii genereaza probleme in Marea Britanie."

Opozitia fata de migratia din tarile non-UE este, de asemenea, ridicata in Franta, Spania si Germania. 39% dintre spanioli si francezi se opun acesteia, impreuna cu 37 de procente dintre germani. Procentul celor care sunt pentru variaza intre 30 si 33%.

Prin
contrast, Polonia este singurul stat care se pronunta in favoarea imigratiei: 46% din polonezi aproba si numai un sfert resping ideea de imigrare.

Europenii nu au incredere in guvernele lor si se tem pentru locul de munca

Teama de imigranti, lipsa de incredere in guvernele actuale si a ingrijorarilor legate de locuri de munca si viitorul economiei sunt predominante in toate tarile.

In medie
, doar 6% din europenii chestionati spun ca au incredere in guvern, in timp ce 46% spun ca nu au incredere foarte mare, iar 32% nu au nicio incredere. Doar 9 la suta dintre europeni cred ca politicienii, in general, actioneaza cu onestitate si integritate.

Recentele valuri de imigranti din Africa au gasit o Europa depasita de situatie

Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, a cerut in februarie trecuta luarea de masuri urgente, inclusiv lansarea unui "nou Plan Marshall" pentru Egipt si Tunisia, care sa impiedice sosirea in Europa a unui "imens val de imigranti" din aceste state sau alte tari arabe, relateaza RIA Novosti.

"Obiectivul nostru este de a contribui la dezvoltarea si cresterea economica", a declarat Frattini, propunand un nou "plan Marshall" care sa sustina economic "tranzitia democratica" din Egipt si Tunisia, evocand totodata numarul foarte mare de imigranti clandestini cu care Italia se confrunta de cateva zile.

Italia a proclamat stare de urgenta umanitara in februarie din cauza numarului mare de refugiati tunisieni si a cerut ajutorul Uniunii Europene, pentru a face fata acestui val de imigranti ilegali, avertizand cu privire la riscul unei "crize umanitare".

de Ionut Baias