Tarile occidentale, Uniunea Europeana si Organizatia Natiunilor Unite si-au dorit sa dea un semnal uniform in ceea ce priveste evenimentele recente petrecute in Libia si au impus sanctiuni asemanatoare asupra colonelului Muammar Gaddafi, a familiei si asociatilor sai. Vezi ce masuri au luat 12 state - printre care Rusia, SUA si Marea Britanie - precum si UE, ONU si Tribunalul Penal International.

AUSTRALIA: Australia a impus interdictii privind relatiile financiare cu Muammar Gaddafi si 21 de persoane fizice din anturajul acestuia, precum si interdictii privind intrarea lor pe teritoriul australian.

AUSTRIA: Austria a ordonat inghetarea tuturor activelor apartinand lui Gaddafi, familiei sale si altor asociati. Banca centrala a declarat ca institutiile austriece detin active libiene in valoare de 1,2 miliarde de euro.

CANADA: Pe data de 1 martie, Canada a inghetat active libiene in valoare de 2,3 miliarde de dolari. Pe 27 februarie, Ottawa a anuntat va renunta la afacerile cu institutiile libiene.

ELVETIA: Elvetia a sporit presiunea pusa pe Gaddafi pe 4 martie, prin interzicerea transferurilor de bani care ar putea ajunge in mainile familiei sale sau ale asociatilor. Decizia ar putea afecta compania petroliera libiana Tamoil, care opereaza o rafinarie de 72.000 de barili pe zi in vestul Elvetiei. GERMANIA: Ministerul Economiei a declarat pe 10 martie ca a inghetat conturile bancare care apartineau Libiei. Accesul la fondurile din Banca Centrala Libiana, Portofoliul Libian pentru Investitii Africane, Banca Externa de Investitii Libiene si Autoritatea Libiana va ramane interzis pana la o notificare ulterioara, se arata in declaratia ministerului.

ITALIA: Pe data de 2 martie Banca Nationala italiana, le-a ordonat institutiilor financiare sa raporteze orice miscari suspecte in conturile detinute de membrii familiei Gaddafi sau de guvernul sau. JAPONIA: Japonia a impus sanctiuni privind Libia, pe 8 martie, in conformitate cu rezolutia Consiliului de Securitate al ONU. Acestea includ inghetarea activelor libiene si o interdictie de calatorie emisa pe numele lui Muammar Gaddafi.

LUXEMBURG: Luxemburg a inghetat conturile libiene pe data de 8 martie. Activele detinute sunt in valoare de mai putin de 1 miliard de euro.

MAREA BRITANIE: Marea Britanie a inghetat active libiene in valoare de 12 miliarde de lire sterline, potrivit unei declaratii a premierului britanic David Cameron. Acesta a adaugat ca tara sa i-a retras Libiei imunitatea diplomatica. Inghetarea activelor nu se refera doar la bunurile detinute de catre Gaddafi si familia sa, ci si la cele controlate de acestia. Familia Gaddafi a investit miliarde de lire sterline in Londra, iar Saif al-Islam detine o proprietate in valoare de 10 milioane de lire sterline in capitala britanica. De asemenea, Marea Britanie a extinsa inghetarea activelor libiene si asupra unui numar suplimentar de 20 de membri ai anturajului lui Gaddafi si a confiscat aproximativ 100 de milioane de lire sterline in valuta libiana.

RUSIA: Presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat luni la Kremlin ca i-a interzis lui Gaddafi si familiei sale accesul in Rusia si a oprit efectuarea tranzactiilor financiare cu Libia. Pe data de 10 martie, Rusia a anuntat ca va interzice vanzarile de arme catre Libia, suspendand astfel contractele in valoare de patru miliarde de dolari pe care le semnase cu guvernul Gaddafi.

SPANIA: Spania a inghetat un proiect turistic coordonat de Gaddafi pe Costa del Sol si alte active si conturi bancare ale liderului libian.

STATELE UNITE: Trezoreria Statelor Unite a declarat pe 11 martie ca a extins sanctiuni asupra sotiei lui Gaddafi, a patru dintre copiii sai si a patru inalti oficiali din guvernul sau. Actiunea presupune inghetarea activelor pe care le-ar putea avea sub jurisdictia Statelor Unite si le interzice cetatenilor americani sa efectueze tranzactii cu acestia. Pe 25 februarie, pesedintele Barack Obama a semnat un ordin executiv de inghetare a activelor lui Gaddafi, ale familiei sale si ale guvernului libian. Un oficial al Trezoreriei SUA a declarat pe 28 februarie ca Gaddafi detine in Statele Unite active in valoare de circa 30 de miliarde de dolari.

UNIUNEA EUROPEANA: Pe data de 28 februarie, guvernele UE au aprobat un pachet de sanctiuni impotriva lui Gaddafi si a consilierilor sai cei mai apropiati, inclusiv un embargo asupra armelor si interzicerea calatoriilor acestora pe teritoriul Uniunii. Cele 27 de state membre ale UE au convenit asupra interzicerii acordarii de vize si a vanzarii de bunuri, cum ar fi gaze lacrimogene si echipament anti-revolta. ICC: Tribunalul Penal International va demara investigatii in cazul lui Gaddafi, ca urmare a sesizarilor primite: masurile luate de Gaddafi dupa inceperea protestelor libiene s-ar putea constitui in crime impotriva umanitatii, prin incalcarea legii internationale, informeaza New York Times.

ONU: Libia a fost suspendata din Consiliul Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului, prin votul unanim al Adunarii Generale. Pe 26 februarie, Consiliul de Securitate al ONU a votat in unanimitate o rezolutie care impune sanctiuni stricte, inclusiv interdictii de calatorie, impotriva lui Gaddafi si a membrilor guvernului sau, scrie BBC.

 

 

de Andra Ciubotaru