Pentru a-si ascunde incidentele, compania TEPCO, care opereaza o treime din centralele nucleare din Japonia, inclusiv Fukushima Daiichi si Daini a falsificat mai multe documente. Compania are o istorie patata de problemele de siguranta nucleara, in special legate de pericolele cutremurelor. In 2002, presedintele TEPCO a fost fortat sa demisioneze impreuna cu alti directori executivi, dupa ce si-au asumat responsabilitatea falsificarii mai multor date privind siguranta centralelor nucleare

Inca de la sfarsitul anilor 1980 si 1990, TEPCO (Tokyo Electric Power Company), gigantul nuclear japonez, primul producator de energie privata a falsificat zeci de rapoarte de inspectie a reactoarelor nucleare, potrivit cotidianului francez Le Figaro.

Situatia a fost semnala si de Agentia pentru Securitate Nucleara Japoneza, pe 29 august 2002, cand public si-a aratat indignarea fata de amploarea fraudei. Aceasta falsificare de documente a acoperit cel putin trei incidente de la centralele Fukushima Kashiwazaki-Kariwa (prefectura Niigata, situata la 200 km de la Tokyo). Aceste practici au continuat timp de 25 de ani, iar numarul total de evenimente este estimat la 200.In urma acestui scandal, TEPCO a decis sa opreasca 7 din cele 17 reactoare nucleare pentru inspectie in octombrie 2002.

Compania are o istorie patata de problemele de siguranta nucleara, in special legate de pericolele cutremurelor, noteaza si Los Angeles Times. In 2003, toate cele 17 de centrale nucleare au fost inchise temporar dupa un scandal referitor la rapoarte false la inspectia sigurantei centralelor. In 2006, a fost implicata intr-un nou scandal, de data aceasta legat de date eronate cu privire la sistemele de racire a doua reactoare.

In 2002, presedintele TEPCO a fost fortat sa demisioneze impreuna cu alti directori executivi, dupa ce si-au asumat responsabilitatea falsificarii  mai multor documente privind siguranta centralelor nucleare, relateaza Reuters.

Compania a fost suspectata atunci de 29 de cazuri de falsificare a inregistrarilor de reparatii la reactoarele nucleare si a fost nevoita sa-si opreasca operatiunile la cinci centrale, inclusiv la cele doua afectate de sesimul din 11 martie, pentru inspectiile de siguranta.

La sfarsitul anului 2006, guvernul i-a ordonat operatorului sa-si verifice rapoartele, dupa ce a executivul a gasit date falsificate ale temperaturii lichidului de racire, la uzina din Fukushima Daiichi in anii 1985 si 1988 si a constat ca acestea ar fi fost utilizate in inspectiile de la centrale in octombrie 2005.

Si in 2007, TEPCO a raportat ca a gasit nu numar mare de date falsificate, insa de data aceasta fara a fi nevoita sa-si inchida centralele.

Intr-un document lansat de Wikileaks, politicianul Taro Kono, un membru al camerei inferioare a Japoniei le transmite diplomatilor americani ca Ministerul Economiei, Comertului si Industriei - departamentul guvernamental japonez responsabil cu energia nucleara - a "acoperit" accidentele nucleare pentru a ascunde costurile reale si problemele asociate industriei nucleare".

Catalina Ciociltan