Intr-un interviu in exclusivitate dat cotidianului francez Le Figaro, liderul libian vorbeste despre un 'complot imperialist" ce trebuie zdrobit de poporul libian si anunta ca nu are de gand sa renunte la putere. Gaddafi insista ca poporul libian este fericit si ca nu este nevoie de nicio reforma deoarece, in Libia poporul guverneaza si poporul face totul", scrie Le Figaro, citat de EurActiv.ro.

Vorbind despre Consiliul de tranzitie, seful statului libian spune ca-i va ierta si pe membrii acetsuia daca vor renunta la actiunile ostile asa cum i-a iertat si pe militarii care au trecut de partea rebelilor “fiind fortati la aceasta”, dar care au renuntat sa-i mai sustina

Gaddafi sustine ca nu se va retrage deoarece este  "ghidul Revolutiei libiene din 1969” si nu are legatura cu politica si puterea, iar in consecinta “nu are un loc de munca” de unde sa plece, spune acesta in interviul acordat ziarului Le Figaro.

Le Figaro: In ultimul dumneavoastra discurs public, marti seara, ati promis sa "zdrobiti" rebeliunea. Asta inseamna ca sunteti gata sa recapatati controlul asupra intregii tari, cu orice cost uman?

Muammar Gaddafi: Nu m-as exprima in acesti termeni. Ceea ce am vrut sa se inteleaga este ca exista o conspiratie impotriva poporului libian. Si indiferent de ce natura este acest complot - imperialist, coordonat de Al-Qaida sau din interior - poporul libian trebuie sa il zdrobeasca.

Le Figaro: Armata dumneavoastra a anuntat ca o operatiune in capitala insurgentilor, Benghazi, este iminenta. Credeti ca puteti prelua controlul evitand o baie de sange?

Gaddafi: Preocuparea mea este sa-i eliberez pe libieni de bandele care ocupa acumm orasul Benghazi. Acesti rebeli folosesc poporul libian drept scut uman. Este foarte posibil ca rebelii sa fi ucis civili si sa fi dat vina pe armata libiana.

Figaro: Fostilor militari libieni care au aderat la rebeliune li s-a oferit o amnistie. Cati dintre ei "s-au cait" pana acum?

Gaddafi: Trebuie sa tinem cont de faptul ca acesti oameni au fost fortati sa se alature rebeliunii. S-a intamplat impotriva vointei lor. Teroristii nu le-au dat posibilitatea sa aleaga. Cand au atacat cazarmele, teroristii au capturat soldatii, spunandu-le: tu trebuie sa vii cu noi, daca nu, vei fi sacrificat! Cu toate acestea, numarul lor este limitat, pentru ca multi dintre ei au reusit sa scape.

Figaro: In cat timp credeti ca veti recapata controlul asupra intregii tari?

Gaddafi: Daca am utiliza forta, ar fi nevoie de o singura zi. Insa scopul nostru este sa "demontam" progresiv aceste grupari armate, prin diferite mijloace, cum ar fi asedierea oraselor sau trimiterea de mediatori.

Figaro: Ati initiat un dialog cu rebelii?

Gaddafi: Acestia nu sunt oameni cu care sa putem dialoga. Daca lumea vrea sa vorbeasca cu Al-Qaida, atunci sa vorbeasca cu Bin Laden!

Figaro: Care sunt, mai exact, adversarii dumneavoastra?

Gaddafi: In tara nu exista niciun fel de opozitie. Libienii organizeaza manifestatii pasnice, pentru a ma sustine. Acestea sunt doar grupari armate care au ocupat cateva strazi si cladiri din unele orase.

Figaro: In februarie, revolta s-a nascut din manifestatii pasnice...

Gaddafi: Nu, sub nicio forma! Libienii nu sunt nemultumiti. In cazul in care ar fi, si-ar putea exprima cererile in cadrul comisiilor populare care reprezinta poporul. Pentru ca practic oamenii se guverneaza pe ei insisi, nu au de unde sa apara probleme.

Figaro: Daca reusiti sa recastigati estul tarii, aveti de gand sa lansati reforme pentru a satisface cererile insurgentilor?

Gaddafi: Nu exista niciun motiv ca evenimentele actuale sa atraga dupa sine reforme, pentru ca, in Libia, puterea este in mainile poporului. Libienii sunt liberi sa faca ce vor. Este doar o chestiune de timp pana cand Libia isi va reface relatiile cu alte tari.

 

Tarile occidentale, Uniunea Europeana si Organizatia Natiunilor Unite si-au dorit sa dea un semnal uniform in ceea ce priveste evenimentele recente petrecute in Libia si au impus sanctiuni asemanatoare asupra colonelului Muammar Gaddafi, a familiei si asociatilor sai.

Vezi ce masuri au luat 12 state - printre care Rusia, SUA si Marea Britanie - precum si UE, ONU si Tribunalul Penal International.
de Andra Ciubotaru