Ministrii europeni ai Agriculturii au expus joi motivele pentru care refuza de a plafona ajutorul acordat agricultorilor mari, potrivit unui proiect de document care urmeaza sa fie adoptate la o reuniune la Bruxelles, potrivit AFP. Propunerea comisarului Ciolos vizeaza o distributie mai echilibrata a banului public in acest plati si cere a se face o diferenta intre marii fermieri care creeaza sau mentin noi locuri d emunca si cei care profita numai de aceste fonduri. Romania a platit pana la mijlocul anului trecut fermierilor romani 581 milioane euro din subventiile directe pe suprafata (SAPS) aferente anului 2009, reusind in premiera sa nu mai plateasca penalizari catre UE din acest motiv.

Textul, care se axeaza pe liniile generale de o reforma a Politicii Agricole Comune prezentat toamna trecuta de Comisia Europeana, "ia act de opozitia semnificativa a statelor de a introduce un plafon pentru platile directe primite de fermele mari individuale. "Orice propunere trebuie sa fie facuta astfel incat sa nu submineze competitivitatea exploatatiilor agricole si nevoia de simplificare a PAC", se spune in declaratie.

Cand a facut aceasta propunere, comisarul Ciolos a vorbit de necesitatea de a acorda o mai mare credibilitatepentru PAC. "Cand dai unor ferme sute de mii de dolari, chiar milioane de euro, in unele state, este foarte greu de explicat in afara lumii agricole ca nu am platit pentru a sprijini veniturile" unor agricultori ", a declarat pentru AFP, in special.

Ciolos solicita in propunerea sa ca, luand in considerare ocuparea fortei de munca generate de fermele mari, a se "face o diferenta intre o operatiune care creeaza sau mentine locuri de munca si o operatiune care are ca scop sa plateasca un capital, ceea ce poate fi justificabil, dar nu cu sprijin public."

Ministrul ungar al Agriculturii Sandor Fazekas, a carui tara detine presedintia UE si care este in spatele textului, a declarat ca s-a ratat "o sansa buna", pentru ca cele 27 de state sa cada de acord asupra proiectului, in special privind ajutoarele directe catre agricultori.

Situatia subventiilor din Romania. Cine sunt marii arendasi romani

Romania a platit pana la mijlocul anului trecut fermierilor romani 581 milioane euro din subventiile directe pe suprafata (SAPS) aferente anului 2009, reusind in premiera sa nu mai plateasca penalizari catre UE din acest motiv, potrivit informatiilor furnizate de cursdeguvernare.ro Pentru campania din anul 2009, sprijinul direct pe suprafata primit de la UE a fost de 71,12 euro/hectar, potrivit informatiilor furnizate de curdeguvernare.ro. 

In topul marilor arendasi ai Romaniei figureaza Culita Tarata (55,5 mii hectare), Adrian Porumboiu (27,4 mii hectare) si Ioan Niculae (21,1 mii hectare), suma cumulata cuvenita societatilor pe care le controleaza fiind de circa 7,4 milioane euro.

Conform deciziilor luate la Bruxelles, platile pentru 2010 s-au putut face, in proportie de 50%, de-abia dupa data de 16 octombrie 2010, in cadrul schemei de plata unica de suprafata pentru cererile depuse. Plata avansurilor se face doar dupa verificarea conditiilor de eligibilitate. In cadrul campaniei SAPS 2010, Romania beneficiaza de o alocatie financiara de 700 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricola (80,36 euro/ha).

Din 2011, fermierii vor primi un sprijin pentru culturile ecologice care va ajunge pana la 400 de euro pe hectar. Si asta, in timp ce, pana de curand, Romania a fost singura tara europeana care nu primea subventii pe hectar pentru culturile bio.

Prin comparatie, La nivelul Uniunii Europene, subventia medie la hectar a fost de 219 euro (conform datelor centralizate pentru 2008), asadar de aproape sase ori mai mare decat subventia acordata in Romania.

de Ionut Baias