Pe 19 martie, Luna se va afla la cea mai mica distanta fata de Pamant din 1992 incoace, de numai 356.578 de km, iar acest lucru da nastere unor idei conform carora vor avea loc calamitati, informeaza dailymail.co.uk. Cutremurul devastator din Japonia urmat de tsunam a generat si mai multa panica fata de eveniment alimentand mai multe teorii apocaliptice.

Fenomenul apropierii Lunii de Pamant se numeste "perigeu lunar". Miscarea Lunii in jurul Pamantului este eliptica, iar distantele dintre cele doua planete sunt diferite de la o zi la alta. La cea mai mica distanta dintre Luna si Terra - perigeu - Luna pare a fi mai mare si mai stralucitoare, potrivit Mediafax.

Perigeul lunar are loc in fiecare luna calendaristica, insa cel de saptamana viitoare va coincide cu Luna plina, lucru care se intampla o data la doi sau trei ani si poarta numele de Super Luna.

Cei care cred in influenta Lunii fata de Pamant spun ca aceasta apropiere va genera schimbari majore ale climei, valuri uriase, eruptii vulcanice si chiar cutremure pe parcursul saptamanii viitoare, insa astronomii contrazic aceste teorii si spun ca nu exista niciun pericol.

Evenimentul Super Luna a mai avut loc in 1955, 1974, 1992 si 2005, ani in care s-au produs cutremure, uragane si tsunami-uri. Pete Wheeler, de la Centrul International pentru Astrologie Radio, a declarat ca nu vor avea loc cutremure sau eruptii vulcanice influentate de apropierea Lunii de planeta noastra.

Panica sporeste dupa cutremurele din China si Japonia

Numarul celor care cred ca Luna genereaza numeroase calamitati pe Tera a sporit semnificativ ca urmare a cutremurului devasttator cu magnitudinea de 9 grade ce a avut loc in Japoniei,cutremur urmat de peste o suta de replici mai slabe in intensitate

Cutremurul a fost urmat de valuri seismice de 20 de metri care au lovit nord-estul tarii.

"Sunt exagerari ale celor care vor sa interpreteze intr-un mod alarmist datele stiintifice, iar legatura dintre cutremure si maree este slaba", a spus pentru HotNews.ro Petre Popescu, cercetator la Institutul Astronomic al Academiei Romane.

"Pai in primul rand Luna nu are o orbita circulara, adica nu se afla mereu la aceeasi departare de Pamant. Asta inseamna ca in anumite momente este mai apropiata in altele mai indepartata. In orice moment se afla la alta distanta fata de momentul anterior si urmator", scrie Pagina de Astronomie care prezinta ca argument cele mai mici departari ale Lunii fata de Terra din 1900 pana in prezent. (vezi tabelul

vezi mai multe despre eveniment pe Observatorul Astronomic Urseanu

de Ionut Baias