Investitorii britanici au cumparat cele mai multe obligatiuni UE, destinate Romaniei si Irlandei... / UE, deficit comercial de 30 de miliarde de euro in ianuarie... / Ambasadorul Frantei : Regimul Gaddafi e deja mort... / Dezacord european pe tema Schengen... / Ioan Mircea Pascu, despre pozitia PSD in cazul unei interventii militare in Libia: Nu vom fi favorabili unei interventii militare romanesti. Va exista insa sprijin pentru o decizie NATO sau UE...

Interviu - Lucian Biro, expert in securitate nucleara: Centrala de la Cernavoda rezista la un cutremur cu o magnitudine de 8,5 pe Richter. Centrala de la Cernavoda rezista si functioneaza bine la un seism cu o magnitudine de 8,5 pe scara Richter, a declarat vineri expertul in securitate nucleara Lucian Biro, care a caracterizat drept "incorecte" si fara "nicio legatura cu realitatea" articolele aparute in presa externa, in care uzina romaneasca era introdusa in randul celor mai nesigure cinci centrale nucleare din Europa. "Centrala a fost proiectata pentru gradul 8 pe scara Richter dar analizele recente arata ca de fapt ea rezista si poate sa functioneze bine pana pe la 8,5, intrucat acum 20-30 de ani, cand s-au facut calculele de seismicitate si pentru proiectarea echipamentelor, s-au considerat factori mari de siguranta datorita faptului ca programele de calcul nu erau suficient de evoluate in acea vreme", a declarat Lucian Biro, seful Directiei Reactori Nucleari din CNCAN si director de Proiect pentru CNE Cernavoda, intr-un interviu acordat HotNews.ro.

Investitorii britanici au cumparat cele mai multe obligatiuni UE, destinate Romaniei si Irlandei. Investitorii din Marea Britanie au cumparat, ieri, 29% din obligatiunile emise de UE pentru finantarea imprumuturilor destinate Romaniei si Irlandei. Comisia Europeana (CE) a obtinut o dobanda de 3,20% pe an, pentru bonduri cu scadenta la sapte ani. Ponderea investitorilor asiatici in a doua transa a obligatiunilor emise de UE pentru finantarea Irlandei a scazut cu aproape 50%, reflectand maturitatea mai lunga a acestor titluri de stat si o cerere mai scazuta din parte Japoniei, potrivit CE. Asiaticii au investit 11% din cele 4,6 miliarde de euro (6,5 miliarde de dolari americani), suma totala atrasa pentru Irlanda si Romania. Asta in conditiile in care ponderea Asiei era de 21,5% intr-o emisiune de euroobligatiuni pe cinci ani a UE in ianuarie, scrie Adevarul.


UE, deficit comercial de 30 de miliarde de euro in ianuarie. Statele din Uniunea Europeana au inregistrat, in prima luna a lui 2011, un deficit comercial de 29,8 miliarde de euro. Cele 17 tari din zona euro au raportat, pentru aceeasi perioada, un deficit comercial de 14,8 miliarde de euro. In ambele cazuri, balanta comerciala si-a sporit dezechilibrul (de la minus 22,7 miliarde de euro la nivelul UE27, respectiv de la minus 9,7 miliarde de euro in zona euro in ianuarie 2010). Deficitul comercial al Uniunii este cauzat in principal de diferenta dintre exporturile si importurile energetice (-297 de miliarde de euro in ianuarie 2011, fata de -240 de miliarde de euro cu un an in urma). Asta in timp ce la capitolul bunuri manufacturate se inregisteaza un excedent confortabil (+178 de miliarde de euro in prima luna a acestui an, in crestere de la +163 de miliarde de euro in aceeasi perioada a lui 2010), scrie Capital.


Romania va fi cel mai sarac stat din UE si peste 15 ani. Romania va ramane cel mai sarac stat din Uniunea Europeana in urmatorii 15 ani, reiese din prognozele analistilor de la Nomura. Cehia, Slovacia si Polonia sunt primele tari est-europene care vor atinge nivelul mediu de trai din Uniunea Europeana pana in 2025.Ultimele date ale FMI arata ca produsul intern brut pe cap de locuitor al Romaniei a fost depasit de cel al Bulgariei in 2009. Cu alte cuvinte, nivelul mediu de trai din tara vecina este deja usor mai bun decat cel din Romania. Analistii Nomura vin cu prognoze deloc pozitive. Decalajul dintre Romania si Bulgaria se va mari pana in 2025.Adica Romania va ramane cel mai sarac stat european pentru cel putin urmatorii 15 ani, scrie Money.ro.


Energia, aderarea la Schengen si politica de vecinatate - prioritatile noastre in UE.  Prioritatile Romaniei in Uniunea Europeana ar trebui stabilite de Parlament, printr-o dezbatere democratica, deschisa tuturor actorilor implicati, este de parere eurodeputatul Adina Valean. Domnia sa a mentionat, ieri, in cadrul unui seminar, ca prioritatile tarii noastre in UE, pentru acest an, ar trebui sa se concentreze pe proiectele majore din domeniul energiei, aderarea la spatiul Schengen si intarirea politicii de vecinatate, in contextul in care tara noastra detine o pozitie strategica in UE, putand deveni un factor de securitate pentru Uniune. Eurodeputatul Cristian Busoi a identificat trei prioritati majore pentru Romania in UE: aderarea la spatiul Schengen, reforma Politicii Agricole Comune si bugetul UE - cadrul financiar post 2014, scrie Bursa.ro.


Ambasadorul Frantei : Regimul Gaddafi e deja mort. Intr-un interviu pentru RFI Romania, Henri Paul, ambasadorul Frantei la Bucuresti vorbeste despre rezolutia votata de Consiliul de Securitate al ONU: "E o rezolutie care merge in sensul intereselor populatiei". El spune ca e o victorie mare pentru Franta si aliatii ei, iar regimul lui Gaddafi este condamnat. Iata principalele declaratii ale ambasadorului Frantei: Franta si aliatii ei au repurtat o victorie mare in Consiliul de Securitate al ONU, e vorba despre rezolutia votata noaptea trecuta, care merge in sensul celor dorite de noi. Nu a fost usor, ministrul francez al Afacerilor Externe s-a dus special pentru asta la New York. Trebuie sa ne gandim ca aceasta rezolutie merge in sensul intereselor populatiei. Am fost foarte emotionati de miscarile populare pentru tranzitii democratice din tot Orientul Mijlociu si Magreb. Nu puteam ramane indiferenti. Populatia trebuie protejata si tranzitia catre democratie, facilitata. Trebuie actionat. Integral in RFI.ro.

Interviu - Ioan Mircea Pascu, despre pozitia PSD in cazul unei interventii militare in Libia: Nu vom fi favorabili unei interventii militare romanesti. Va exista insa sprijin pentru o decizie NATO sau UE. PSD nu va sustine participarea Romaniei intr-o eventuala interventie militara in Libia, dar va sustine politic orice decizie NATO sau UE, a declarat, vineri, pentru HotNews.ro europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pascu.  "Romania trebuie sa fie un aliat loial si in acelasi timp o tara serioasa in UE. Ati vazut ca nu au existat critici la adresa pozitiei adoptate de domnul presedinte (n.r. Basescu) vinerea trecuta", a mai spus Pascu. El a amintit pozitia Romaniei din timpul razboiului pentru eliberarea Kuweitului de la inceputul anilor '90, "in asa maniera incat sa fim relativ neutri". In ce priveste declaratiile presedintelui Traian Basescu de vinerea trecuta, de dupa Consiliul European de la Bruxelles, Ioan Mircea Pascu a declarat ca "pentru momentul la care au fost facute, nu cred ca exista o solutie mai buna decat cea pe care am adoptat-o impreuna cu alte state", scrie HotNews.ro.


Dezacord european pe tema Schengen. Dezbatere in Parlamentul European privind noi reguli de evaluare a tarilor din Spatiul Schengen. Doi experti, un ceh si un francez au venit cu argumente pentru evaluarile Schengen. Mai multi euro-parlamentari romani au criticat insa pozitia expertului francez. Exista doua probleme. Pe de o parte, Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca e nevoie de noi evaluari pentru tarile care sunt membre ale Spatiului Schengen si a introdus aceasta propunere in dezbaterea Parlamentului European. Evaluarile urmeaza sa se aplice tarilor care sunt deja membre Schengen.Pe de alta parte, Franta vrea sa profite de ocazie, pentru a inaspri conditiile de aderare pentru Romania si Bulgaria. Expertul francez prezent la dezbaterile din Comisia de Libertati a Parlamentului European spune ca la aderarea in Spatiul Schengen e nevoie ca si crima organizata sau coruptia sa fie luate in calcul, scrie RFI.


sinteza realizata de Andra Ciubotaru