Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a folosit o declaratie controversata a Ligii Arabe, pentru a justifica de ce Germania sta departe de actiunea militara impotriva colonelului Gaddafi. Adresandu-se presei la o intalnire a Ministrilor de Externe care a avut loc luni la Bruxelles, Westerwelle a amintit de mai multe ori ca seful Ligii Arabe, Amr Moussa, a declarat ca atacurile aeriene desfasurate pana acum in Libia au depasit mandatul ONU care presupune instituirea unei zone de interdictie aeriana.

"Soldatii germani nu vor fi trimisi in Libia, pentru ca noi credem ca acest razboi prezinta riscuri reale nu doar pentru Libia, ci si pentru intreaga regiune", a explicat Westerwelle, citat de EUobserver.com. "Asta inseamna ca suntem constienti de riscuri si, daca ascultam cu atentie ceea ce a spus Liga Araba, ne dam seama, din pacate, ca avem intr-adevar motive de ingrijorare."

Alti ministri au catalogat comentariul lui Moussa ca fiind "invalid".

"Liga Araba a revenit asupra declaratiei", a spus Ministrul de Externe danez Lene Espersen. "Liga Araba a declarat ca sustine in continuare decizia luata sambata de catre ONU", a mai adaugat ea, referindu-se la summit-ul de la Paris in care Natiunile Unite au adoptat Rezolutia 1973.

Comisarul UE pentru afaceri externe Catherine Ashton a declarat: "Moussa a fost citat gresit, din cate am inteles". De asemenea, Ministrul de Externe luxemburghez, Jean Asselborn, este de parere ca Moussa "a fost inteles gresit", iar finlandezul Alexander Stubb a spus ca declaratia a fost "scoasa din context".

Alte state membre au indicat ca pozitia Germaniei ar putea impiedica NATO sa preia fraiele operatiunii anti-Gaddafi.

Espersen a adaugat: "Danemarca, in calitate de stat membru al NATO, doreste ca statele membre care au ridicat probleme pana acum sa isi lase deoparte ingrijorarea si sa lase Alianta sa joace un rol in aceasta operatiune militara".

Ministrul italian Franco Frattini a declarat: "Este timpul sa trecem la o abordare coordonata de NATO".


Oficialii europeni au pareri diferite asupra a ceea ce presupune Rezolutia 1973 adoptata de catre Consiliul de Securitate al ONU.

Frattini si Ashton au declarat ca vor examina daca toate aspectele legate de actiunea militara pana in acest moment sunt in conformitate cu mandatul Natiunilor Unite.

Ministrul spaniol Trinidad Garcia-Herrera considera ca "singurul lucru care este exclus in acest moment este ocupatia fortelor straine".

Luxemburg si Suedia au sugerat ca obiectivul final al operatiunii este schimbarea de regim. "Domnul Gaddafi intelege consecintele: sa paraseasca tara si sa paraseasca puterea si cred ca o multime de vieti pot fi salvate", a declarat Asselborn. "Este necesar sa construim Libia post-Gaddafi", a remarcat suedezul Carl Bildt.

Alexander Stubb a sugerat ca Rezolutia 1973 ar putea crea un precedent pentru interventiile militare: "Cred ca este una dintre cele mai importante decizii politice din ultimii 20 de ani, pentru ca ofera comunitatii internationale dreptul de a proteja civilii".

Ashton, de asemenea, a remarcat faptul ca rolul Uniunii Europene este sa inaspreasca sanctiunile impotriva lui Gaddafi si sa intocmeasca un plan de asistenta umanitara si economica post-conflict pentru Libia si pentru intreaga regiune.

Referitor la posibilele sanctiuni suplimentare, germanul Guido Westerwelle a mai adaugat. "Guvernul german are ca obiectiv clar largirea sanctiunilor", a spus Ministrul de Externe, mentionand un "embargo asupra petrolului".

Ministrul austriac de Externe, Michael Spindelegger, a spus ca este "in favoarea" unei interdictii financiare privitoare la Libia National Oil Corporation.


Prim-ministrul bulgar Boyko Borissov a declarat luni ca loviturile aeriene ale coalitie in Libia, sub mandat international ONU, au fost o "aventura", generata in special de interesele pentru petrol. Premierul bulgar apreciaza ca o blocada economica si financiara l-ar fi fortat pe colonelul Muammar Gaddafi a se retrage mai repede.

Si premierul Rusiei, Vladimir Putin, a declarat luni ca rezolutia privind situatia din Libia seamana cu chemarile oamenilor din Evul Mediu la cruciade.

 


de Andra Ciubotaru