Romania a devenit cel mai important, cel mai mare donator extern al Republicii Moldova dintre toate statele membre UE. Ne depaseste numai UE, in ansamblu si SUA. Ca prioritate de politica externa este un semnal foarte puternic.

Multumim pentru discutia extrem de interesanta. Incheiem dialogul in trei, fiecare dintre noi va reveni daca vor mai fi intrebari si comentarii

Viitorul comun al Romaniei si Republicii Moldova este vazut din perspectiva a doua state membre in Uniunea Europeana. Gandind o serie de masuri necesare a fi luate impreuna, Romania trebuie sa asiste Republica Moldova in procesul de integrare europeana, trebuie sa isi plieze agenda de asistenta pe agenda UE in Moldova, tinand cont insa si de aparatul birocratic.

De altfel, Romania trebuie sa-si puna mai multa ordine in mecanismul pe care il aplica cu privire la Republica Moldova si sa asiste Moldova in parcursul de integrare europeana pe baza prioritatilor, pe care Comsia Europeana le-a identificat in relatie cu aceasta tara.

Ministerul Afacerilor externe este esential in rolul de avocat al Romaniei pentru Republica Moldova in UE si a avut o serie de actiuni notabile, "chiar daca preferat niste activitati mai tacute".

Desi nu exista o suma totala, globala pe care Romania o aloca Republicii Moldova, avem o serie de mecanisme prin care tara noastra contribuie cu sume varaiabile. Cu toate acestea, au fost sesizate ingrijorari in legatura cu intarzierea derularii ajutorului financiar in valoare de 100 milioane euro

Recomandarile ar fi ca pentru perioada incipienta, avand in vedere lipsa Romaniei de experienta, in ceea ce priveste gestionarea proceselor de asistenta externa, "sa ne alipim finantatorilor care au deja experienta si un mecanism functional acolo si sa cheltuim in parteneriat cu ei". In acelasi timp, trebuie dezvoltata capacitatea Minsiterului de Externe pentru gestionarea eficienta a sumelor pe care le pune la dispozitie.

In final, efortul Romaniei de sprijinire a Republicii Moldova este privit pozitiv si necesar. "Si de-o parte si de cealalta". Probleme legate de perceptie apar atunci cand vine vorba de punerea in practica a angajamentelor, pe care Romania si le asuma. Problema sta deci, in implementare. Autoritatile de la Bucuresti vor avea sarcina de a implementa promisiunile bilaterale, interministeriale, cat si la nivel politic inalt, facute in cursul anului trecut.

Intrebari si Raspunsuri in cursul dezbaterii

Politica Romaniei in MD si viceversa
Cristina Rumburac (21 Martie 2011 12:37)

Va rog sa ne explicati pe scurt care sunt principalele trei idei din cadrul politicii Romaniei in Republica Moldova.

Pt. Dl. Hadarca - intrebarea in oglinda: in ce consta politica R. Moldova fata de Romania?

1. RE: Politica Romaniei in MD si viceversa

Cristian Ghinea - CRPE (21 Martie 2011 12:42)

Eu le-as rezuma asa:

1. Integrarea Europeana a RM. Doua tari in UE, in Schengen si in zona euro (si Romania mai are de lucrat la ultimele doua :)). O sa mai conteze cum ne numim, ce limba vorbim? Nu zic ca nu e important ce limba vorbim, zic doar ca nu avem sanse sa ne lamurim unii pe altii, ca fiecare are opinii ferme si ireconciliabile. Dar la proiectul european al RM putem lucra cu totii. Si ne vom regasi in UE, fara granite, cu moneda comuna. Eu zic ca e un plan bun si singururl realist.

2. Pragmatism. Vrem sa avem proiecte concrete in RM. Iar noi avem niste recomandari, le-am rezumat si in articolul de mai sus.

3. A treia idee ar fi sa le aplicam bine pe primele doua.
CG

1. RE: RE: Politica Romaniei in MD si viceversa
Dragos Dinu - CRPE (21 Martie 2011 13:23)

Cristian a sintetizat foarte bine ce anume ar trebui sa urmareasca Romania in relatie cu Republica Moldova si cum anume ar arata un viitor european comun. Vreau numai sa adaug ca strategia Romaniei in relatie cu RM ar trebui poate mai bine formulata si coordonata. Si in mod cert trebuie sa invatam sa comunicam public mult mai bine in chestiuni ce sunt considerate "sendibile" - cetatenie, libera circulatie, modalitatea de sprijin a Republicii Moldova etc
Raspunde

2. RE: RE: Politica Romaniei in MD si viceversa
Sorin Hadarca (21 Martie 2011 13:13)

Buna intrebare. Din pacate o politica bine-conturata fata de Romania nu exista. Guvernarea de coalitie presupune o abordare consensuala care cauta sa integreze pozitii ale diferitor actori - PL este mai integrationist, in timp ce PD pledeaza pentru o abordare mai echilibrata - spre vest, dar pastrand legaturile deja formate cu partenerii estici. Numitorul comun al acestor pozitii este faptul ca Romania este un bun vecin cu care partajam o istorie si cultura (aceeasi limba in cele din urma!) si care este aliatul ideal in eforturile noastre de integrare europeana. Dincolo de aceste aspecte, declarative, daca vreti, este schimbarea radicala care s-a produs vizavi de guvernarea precedenta care, deseori, manifesta ostilitate fata de bunele intentii ale Romaniei de a ne acorda sprijin in propriile noastre politici. Ceea ce lipseste inca, dar se cauta intens, este formatul acestei relatii. Raportul CRPE a facut un excelent catalog al acordurilor semnate si pe cale de a fi semnate in RM si Romania.

Pragmatic
timisoreanu (21 Martie 2011 10:30)

Situatia, e complicata.

Interactionez mult cu studentii basarabeni din zona si cunosc o gramada.

Am sa dau doar un exemplu: frate si sora. Fratele a studiat in RO inca din liceu. Acum e la facultate. Intre timp a obtinut cetatenia si se considera roman, si nu-i place sa-l iei cu Moldova si cum e pe acolo.
Sora lui a venit la studii din timpul facultatii. Mare iubitoare de rusa, vorbeste corect romaneste, dar nu vede pe romani ca niste frati sau ceva de genu. Uneori am impresia ca se simte ofensata sau privita de sus. Pentru ea este o oportunitate sa invete aici si dupa vrea sa mearga in Portugalia sau altundeva sa profeseze.
Asa ca sunt cazuri si cazuri.

Si inca una: Ea studenta aici, maritata in vara trecuta. Tot incearca sa-si aduca sotu in zona. O inteleg. Ideea e ca nu prea merge. Daca barbatu nu e student in Ro, ghinion. Cozi infernale la consulat si daca are noroc primeste viza doar pe o luna. Acum au renuntat la idee. Faza proasta ii ca pe ea o bate gandu sa renunte la faculta si sa se intoarca inapoi

1. RE: Pragmatic
Sorin Hadarca (21 Martie 2011 12:22)

Problema accesului in Romania este valabila si pentru mine. De cand a fost introdus regimul de vize pentru cetațenii din Republica Moldova nu am calatorit decat o singura data in Romania. Evident, acest impediment nu contribuie la cultivarea sentimentului romanit asa cum au sugerat unii comentatori.

Pentru corectitudine, trebuie totusi sa fac remarca ca, pentru moment, cozile la consulate nu mai sunt „infernale”. Speram ca aceasta piedica se va rezolva in mod definitiv in momentul cand vom obtine libera circulatie in UE, lucru pentru care guvernul moldovean depune multe eforturi.
1. RE: RE: Pragmatic
Cristian Ghinea - CRPE (21 Martie 2011 13:12)

Chiar voiam sa intreb asta. Oficialii romani spun ca au rezolvat problema cozilor, atit prin cele doua consulate deschise anul trecut, cit si prin cooperare cu Ministerul de Interne de la Chisinau, pe a-i ancheta pe cei care incercau sa profite de cozi. Am remarcat si eu cind am fost lipsa cozilor, doar voiam sa imi confirmati ca e ceva permanent, cum se vede de acolo?

In paranteza fie spus, Romania a consularizat RM mult peste orice prezenta in alte tari, ceea ce arata relatia speciala. Iar ambasada Romaniei la Chisinau are cea mai numeroasa prezenta diplomatica in afara, cu exceptia delegatiei la UE.


intrebare din partea cititorilor Timpul 9
tatiana chitoroga (21 Martie 2011 01:02)

{intrebare adresata pe site-ul ziarului Timpul de la Chisinau, care a republicat articolul dezbaterii - https://www.timpul.md/articol/dezbatere-cum-se-vede-romania-din-moldova-ce-asteapta-moldova-de-la-romania--21702.html}


Inceputul, e pus, si acasta mult conteaza.Poate mai ieste nevoe de careva schimbari s-au comlectari, cred ca se vor implimenta pe parcurs.Acuma ca nici odata este nevoe sa se dechida larg usile de ambele parti, numai astfel am avea sansa de ne apropia mai mult de Romania si UE.
1. RE: intrebare din partea cititorilor Timpul 9
Dragos Dinu - CRPE (21 Martie 2011 13:41)

La nivel declarativ, usile sunt deschise. Tocmai de asta ne-am intitulat raportul "Cum am utilizat fereastra de oportunitate" iar la conferinta de la Chisinau am concluzionat ca aceasta fereastra a colaborarii ramane deschisa. Trebuie insa sa depasim faza promisiunilor bilaterale si sa actionam pentru implementarea efectiva a angajamentelor comune asumate - si la nivel politic, si in plan administrativ, si societatea civila etc. In perioada urmatoare, implementarea promisiunilor este lucrul pe care trebuie sa ne concentram.
Raspunde

2. RE: intrebare din partea cititorilor Timpul 9
Sorin Hadarca (21 Martie 2011 12:05)

„Incepem” de mai multa vreme. „Podul de flori” a fost i el un inceput. Diferența e ca de aceasta data se pare ca o facem pe bune. Mai multa maturitate, mai mult pragmatism, mai mult respect – aceasta da speranțe unei reale apropieri. Dar exista i multe idei preconcepute pe care trebuie sa le scoatem la suprafața i sa ne debarasam de mituri. Aceasta discuție ofera un prilej excelent pentru a ne apuca de treaba. Intr-un ceas bun!


intrebare din partea cititorilor Timpul 7
laur din Romania (21 Martie 2011 00:54)

{intrebare adresata pe site-ul ziarului Timpul de la Chisinau, care a republicat articolul dezbaterii - https://www.timpul.md/articol/dezbatere-cum-se-vede-romania-din-moldova-ce-asteapta-moldova-de-la-romania--21702.html}

Eu astept sa se faca cu banii europeni cale ferata tip european intre cele doua tari pentru ca se stie ca moldovenii merg foarte mult cu trenul si din aceasta cauza multi nu vin in Romania ci se duc in Rusia si Ucraina, astept 1 sau 2 poduri intre cele doua tari.
1. RE: intrebare din partea cititorilor Timpul 7
Cristian Ghinea - CRPE (21 Martie 2011 12:33)

In raportul CRPE din decembrie am scris pe larg despre situatia proiectelor de infrastructura.
Link: https://www.crpe.ro/library/files/crpe_pm_19_ro_md_cum_am_folosit_fereastra_de_oportunitate.pdf
la pg. 26

Acum sunt prioritare gazoductul Dochia - Ungheni - Iasi si cele doua linii electrice. S-au demarat procedurile pentru a obtine bani europeni pt gazoduct. In cazul sau logica comerciala intra in conflict cu cea politica - in principiu Romania ar trebui sa importe gaze din Rusia prin Moldova (deci ar fi un gadoduct cu o singura directie - asa fusese gindit la inc. anilor 90). Dar, acum dorim de fapt sa avem un gazoduct care sa poate functiona in doua directii, deci in caz de nevoie Romania sa ajute RM cu gaze. Doar ca asta e mai scump si e dificil de investit fara perspective de a scoate banii, chiar daca scopul politic e important. Noi recomandam sa se faca, mai ales in perspectiva Nabucco + un depozit la Margineni, caz in care Romania ar putea trimite constant gaze spre Moldova. In legatura cu liniile electrice, inteleg ca se lucreaza la ele. Dar linia ferata e mai complicat. Desi Traian Basescu a promis-o in ianuarie 2010, se pare ca companiile de cai ferate nu se grabesc sa faca ceva, zicind ca nu sint calatori. dvs stiti mai bine acolo in zona, exista potential de calatori mai multi? Inteleg (aici nu avem informatii foarte detaliate) ca mai ales compania moldoveneasca e foarte reticenta.

Insa ce a spus Sorin Hadarca mai sus e esential: low costuri pt Moldova. E tara cea mai saraca din Europa cu cele mai scumpe bilete de avion. Saracii basarabeni care lucreaza in Italia vin acasa prin Timisoara, care a devnit un hub pe linia Italia - Chisinau. Din pacate am vazut un document de anul trecut de la Ministerul Transporturilor din Moldova in care ei resping sugestia UE de a liberaliza piata aeriana, zicind in esenta ca trebuie protejata compania Air Moldova.

CG
Raspunde

2. RE: intrebare din partea cititorilor Timpul 7
patriot (21 Martie 2011 11:51)

Cu bani europeni se pot face multe care sa ajute la reunificare.
Mai intai cale ferata atat prin Iasi-Sculeni cat si prin Husi-Leuseni. Neaparat!
Apoi, autostrada dinspre Bucuresti spre "Moldova de Vest" poate fi continuate si spre "Moldova de Est", (Basarabia). La fel autostrada Targu-Mures -- Iasi, poate fi prelungita catre Chisinau!
Ministrul roman de externe spunea ca in 1941 erau 40 de poduri peste Prut pe cand in 2010 erau numai 4! Neaparat trebuie reconstruite podurile!
Podurile absolut necesare (si care trb construite sau extinse/largite) sunt Lipcani-Radauti, Costesti-Stanca, Sculeni, Leuseni, Cahul-Oancea, Giurgiulesti-Galati, Cantemir-Falciu. Si celelalte trebuie apoi construite!

Podurile peste Prut sa fie la fel de multe ca cele de peste Siret, apoi realitatea va fi alta! Sa fie bine!

1. RE: RE: intrebare din partea cititorilor Timpul 7
Sorin Hadarca (21 Martie 2011 12:07)

Buba cea mare este tipul de ecartament pe care-l folosim noi moldovenii de dincoace de Prut, care este unul motenit din URSS. Transferul vagoanelor retine legatura noastra cu strainatatea cu cateva ore. Ore care uneori conteaza mult, nu doar pentru traficul dintre cele doua state, ci in general, tergiverseaza accesul cetatenilor moldoveni in vest. Desi miza cea mare sunt biletele low-cost la companiile aeriene.

intrebare din partea cititorilor Timpul 6
Toni (21 Martie 2011 00:52)

{intrebare adresata pe site-ul ziarului Timpul de la Chisinau, care a republicat articolul dezbaterii - https://www.timpul.md/articol/dezbatere-cum-se-vede-romania-din-moldova-ce-asteapta-moldova-de-la-romania--21702.html}

Basarabenii ar trebui sa se debaraseze de handicapul lor de marginali prin cunoasterea limbii romane, a valorilor nationale romanesti si, neaparat, sa invete sa spuna, sus si tare, ca sunt romani. Politicienii, in general, ar trebui, odata si-o data, sa recunoasca si sa declare, ca aspiratiile de integrare in UE si, in consecinta, de UNIRE, se vor realiza explicit fara Transnistria. Ucraina si Rusia nu vor ceda nimic, speram, insa, ca vom recastiga, cel putin, Tighina.

RE: RE: intrebare din partea cititorilor Timpul 6
Sorin Hadarca (21 Martie 2011 12:08)

„Debarasarea” de marginalism despre care vorbiți trebuie sa se produca pe ambele maluri. Nu este fezabil sa obligi un popor sa se numeasca intr-un anumit fel si nici nu cred ca aceasta este solutia pentru un dialog eficient. Chestiunea „romanitatii” este o problema sensibila care atrage un flux de frustrari, sperante si, uneori, resentimente. „Transnistria” a fost conceputa ca un impediment in calea integrarii europene. Insa exista exemple de tari (Ciprul) care au depasit acest handicap manifestand determinare. Prin urmare, este o problema doar in masura in care o consideram astfel, iar renuntarea e solutia cea mai simpla, nu si cea mai optima.

intrebare din partea cititorilor Timpul 4
timur (21 Martie 2011 00:46)

{intrebare adresata pe site-ul ziarului Timpul de la Chisinau, care a republicat articolul dezbaterii - https://www.timpul.md/articol/dezbatere-cum-se-vede-romania-din-moldova-ce-asteapta-moldova-de-la-romania--21702.html}

Pentru a raspunde sincer la dificilele intrebari din titlul articolului vizat(Cum se vede Romania din Moldova? Ce asteapta Moldova de la Romania?) ar trebui mai intii de toate de reiesit dintr-un crud/real deziderat basarabean si anume:Orice planuri,proiecte si investitii preconizate pe linia Bucuresti – Chisinau vor fi direct sau indirect torpilate,blocate si minimizate de Federatia Rusa pe toate caile posibile si imposibile (utilizindu-se factorul economic,colaona a V,Transnistria, ONG-le promoscovite, minoritatile nationale, mass-media etc.).Trebuie sa fie clar din start ca orice nu s-ar intreprinde pe malurile sting si drept ale Prutului,oricare fel de judecati nu se vor face de catre aceste doua parti - totul va fi sortit la esec, daca nu se va lua in considerare faptul ca Republica Moldova(Basarabia), de doua secole, se afla inglobata in sfera de influienta rusa si care nu va putea sa aiba alt viitor/destin, in afara celui permis de Moscova! Nu exista forta, in lumea aceasta(cit nu s-ar dori acest lucru-chiar nici UE sau SUA nu sint in stare), care sa poata obliga Moscova, sa dea curs unor dorinte exprimate/de apropiere intre Bucuresti si Chisinau! Nici chiar pe termen scurt (care oricum nu ar fi de mare folos), si cu atit mai mult: pe termen lung! Cea mai inteligenta politica nationala pentru Republica Moldova(promovata in interiorul ei sau din extern) si pentru cetatenii ei, consta(cit n-ar fi de trist de spus) in masura in care aspiratiile nationale nu vor depasi "limitele" acceptate de Moscova!Acest crud adevar il recunoaste,la drept vorbind,o jumatate din electoratul roman care a votat la prezidentialele din 2009 pentru domnul Geoana( sustinut de Moscova)… Impotriva destinului, ca si impotriva naturii, lupta va fi pierduta chiar de la inceputul ei… Cei ce se considera mari curajosi (ignorind orbeste si cu incapatinare factorul rusesc) deloc nu sint realisti(mai degraba conjuncturi);acestea nu aduc mari beneficii intereselor statului moldovean (situat in calea tuturor relelor) si cetatenilor lui neomogeni (multi din care sint dispersati, dezorientati, asimilati, provinind din familii mixte etc.)…

1. RE: 1. intrebare din partea cititorilor Timpul 4
Cristian Ghinea - CRPE (21 Martie 2011 12:56)

Rusia este de foarte multe ori o scuza pentru a nu face nimic. Nu Rusia ne impiedica sa avem mai multe poduri peste Prut, ci propriile prostii si angoase. Rusia e importanta doar cind o bagi in seama. Romania are interese diferite de ale Rusiei, are interesul de a aduce RM in UE. Nu are de ce sa intrebe Rusia, trebuie sa tina cont de influenta Rusiei in UE si sa incerce sa trimita mesaje credibile, prin alianta cu alte tari cu interese in est, mai ales Polonia.

Forumul Moldova - UE de la finele acestei luni, organizat de polonezi e un exemplu excelent.

Deci, ignorati Rusia cit se poate, cind nu se poate contracati-o inteligent. Rusii respecta pe cei indrazneti si drepti. Cind pot le rup gitul, dar tot ii respecta. Dar nu mai sint nici ei nici noi in pozitia de rupt gituri, e alta epoca istorica.

CG
Raspunde

2. RE: 1. intrebare din partea cititorilor Timpul 4
@timursibaietii lui (21 Martie 2011 01:01)

{replica aparute pe site-ul Timpul.md}

geoana si orice roman implicat politic nu putea fi sustinut de rusi,pentru ca un roman care ar face jocul rusilor ar fi sfartecat instantaneu..in plus,onoarea si instinctul impiedica orice roman sa pactizeze politic cu cei din vina carora sunt ocupate teritorii romanesti..romanii din romania nu sunt xenofobi,orice minoritate de la noi, care iti vorbeste limba si te respecta, este la randul ei respectata,putem fi frati si cu rusii,cu ungurii,turcii si altii ce-or fi ei..si in legatura cu o eventuala unire a romaniei cu moldova,stiindu-se dorinta de unire a romaniei,nu ramane decat sa asteptam ca si moldova sa devina (daca va deveni vreodata)unionista,macar in proportie de 75-80%..in aceasta situatie,orice presiune a moscovei nu mai conteaza..oricum,pentru romania nu este nicio graba.. muntii,marea,dunarea asteapta la locul lor..
1. RE: RE: 1. intrebare din partea cititorilor Timpul 4
Dragos Dinu - CRPE (21 Martie 2011 12:27)

Republica Moldova se afla intr-un dialog cu Uniunea Europeana iar dezideratul de integrare in UE este o certitudine la nivelul clasei politice de la Chisinau si a societatii moldovenesti. Romania este unul dintre statele membre care sprijina obiectivul de integrare e RM. Relatia cu Federatia Rusa este importanta, e unul din statele care au interes in regiune, insa nu cred ca e definitorie pt parcursul european al Moldovei. Chisinaul trebuie sa se asigure ca negociaza corect cu UE, ca implementeaza reformele la care s-a angajat in dialog cu Comisia Europeana iar Romania, alaturi de alte state member (Polonia, statele baltice, Ungaria etc) sa asigure suportul si recunoasterea la nivel comunitar a progreselor inregistrate de RM. Relatia cu Rusia, modul in care romanii se raporteaza la Rusia nu cred ca e extrem de relevant in acest context. Ce este important e ca administratia de la Chisinau sa-si indeplineasca obligatiile asumate in contextul integrarii europene iar Romania sa stie sa-si concerteze efortul de sustinere a Moldovei la nivelul Uniunii Europene.

intrebare din partea cititorilor Timpul 3
Constantin (21 Martie 2011 00:43)

{intrebare adresata pe site-ul ziarului Timpul de la Chisinau, care a republicat articolul dezbaterii - https://www.timpul.md/articol/dezbatere-cum-se-vede-romania-din-moldova-ce-asteapta-moldova-de-la-romania--21702.html}

O apropiere intre Romania si R.Moldova va fi benefica pentru ambele parti. E firesc ca nu trebuie Romania doar sa ofere, iar Moldova doar sa primeasca. Exista foarte multe oportunitati de colaborare. Asteptam ca investitiile romanesti sa vina in Moldova, dar nu pentru a ne oferi ceva pe gratis, ci pentru a obtine profit. Asteptam mai multe posturi de televiziune si radio sa vina in Basarabia, dar si posturi de televiziune si radio din Moldova sa ajunga in Romania. Asteptam ca din cei 100 mln de Euro promisi, macar o parte sa fie redictionati pentru constructia unor poduri peste Prut (cel putin in dreptul oraselor Ungheni si Leova). Va avea de castigat si Moldova, si Romania. Asteptam ca pasapoartele romanesti sa nu se ofere la toti profitorii, care nu pot spune nici cateva vorbe in romana. Cunoasterea limbii romane trebuie sa fie una din conditiile principale, chiar si pentru redobandirea cetateniei. Asteptam mai multe actiuni concrete in toate domeniile (economic, politic, cultural, stiintific, informational, spiritual) si mai putine promisiuni policianiste, atat la Bucuresti, cat si la Chisinau. Asteptam mai multa rabdare si intelegere atat din partea Romaniei pentru Basarabia, cat si din partea R.Moldova pentru Romania. Suntem acelasi popor si vorbit aceeasi limba, dar apropape 200 de ani de existenta in spatii diferite (cu exceptia perioadei interbelice) ne-a facut sa fim si deosebiti, mai ales in mentalitate si identitate nationala.
1. RE: intrebare din partea cititorilor Timpul 3
Cristian Ghinea - CRPE (21 Martie 2011 13:22)

Cei 100 de milioane de euro vor fi cheltuiti pe proiecte propuse de autoritatile din Moldova. Dar aveti drepte, ar fi o prostie sa nu includa si infrastructura comuna. Ramane acum ca Ministerul Dezvoltarii sa poata folosi banii in acest fel, conform acordului dintre cele doua guverne. Ne gindim serios ca unul dintre rapoartele proiectului nostru sa se concentreze pe aceste 100 de milioane. Deja am propus ca o parte din ele sa mearga spre sprijinul societatii civile din RM. Nu stiu cit se mai poate schimba acum, ne mentinem ideea ca Min. Dezvoltarii nu are expertiza necesara pentru donator in RM, dar speram sa asculte si sa invete.

intrebare din partea cititorilor Timpul 1
Stalinus (21 Martie 2011 00:36)

{intrebare adresata pe site-ul ziarului Timpul de la Chisinau, care a republicat anuntul dezbaterii - https://www.timpul.md/articol/dezbatere-cum-se-vede-romania-din-moldova-ce-asteapta-moldova-de-la-romania--21702.html}

Eu cred ca dezbaterea e pornita in mod gresit inca din titlu.De ce numai Moldova are de asteptat ceva din partea Romaniei ,iar Romania nu trebuie sa astepte NIMIC din partea RM ? De ce numai ”fratii mai mari” sunt enervanti iar ”!fratii mai mici” nu? Pozitionand discutia si implicit cele doua parti in acest mod e gresit si neproductiv, obligatiile sunt reciproce si prin urmare si asteptarile sunt reciproce.Este incorect ba chiar imbecil as putea spune sa pozitionezi Romania numai la ”serviciu” iar RM numai la” primire”, continuarea acestui mod de a vedea lucrurile nu va rezolva NIMIC.

1. RE: intrebare din partea cititorilor Timpul 1
Sorin Hadarca (21 Martie 2011 12:34)

Mersi pentru remarca. „Complexul fratelui mic/mare” este lucrul care ne dezbina si este justificat sa initiem o discutie la tema „Ce poate oferi RM Romaniei”. Un punct de plecare ar fi deschiderea spre est pe care cetatenii moldoveni o pot facilita pentru oamenii de afaceri din Romania. Cunoasterea limbii ruse si a raporturilor din fosta URSS e un atu care poate fi „jucat” in interesul ambelor state. Cred ca acest lucru se intampla si fara sa fie regizate in mod intentionat, urmand calea initiativelor private. Poate ca sunt si alte avantaje - le putem discuta.

1. RE: RE: intrebare din partea cititorilor Timpul 1
Dragos Dinu - CRPE (21 Martie 2011 12:53)

Ideea e excelenta. Evident ca relatia dintre Romania si Republica Moldova este bidirectionala. Se discuta putin despre avantajele pe care RM le poate oferi mediului de afaceri romanesc de exemplu, asa ca o dezbatere pe tema asta ar fi benefica.

Abordare pragmatica
Cip (20 Martie 2011 04:42)

Romania ar trebui sa aiba o abordare pragmatica :
- sa suporte Moldova in eliminarea vizelor UE, atat cu experti cat si cu fonduri.
- sa incurajeze depunerea -in 2011- candidaturii Moldovei la Uniunea Europeana. Chiar daca perspectiva aderarii ramane indepartata (2015-2018), angajarea Moldovei in acest proces va stabili obiective clare pentru reforma.

Nu in ultimul rand, Romania trebuie sa-si intareasca pozitia in "familia europeana". Incheierea reformelor in justitie si ridicarea mecanismului de cooperare si verificare ar fi un prim pas. Aderarea la Schengen si la zona Euro raman si ele obiective importante, a caror atingere va mari capacitatea Romaniei de a sprijini Moldova in drumul spre Europa.

1. RE: Abordare pragmatica
Dragos Dinu - CRPE (21 Martie 2011 12:37)

Multumim pentru pragmatism. Intr-adevar Romania poate sa sprijine efectiv Republica Moldova atat financiar cat si cu expertiza iar acest lucre deja a fost demarat - asistenta financiara oferita precum si proiectele de twinning institutional si schimb de experienta care se pare ca sunt din ce in ce mai multe. De asemenea nu trebuie uitat ca Romania, care a trecut prin procesul de aderare la UE relativ recent, prezinta un alt avantaj semnificativ pentru Republica Moldova - tot acquis- ul european este deja tradus in limba romana.
Si da, nu ar fi rau ca Romania sa isi intareasca pozitia europeana prin realizarea reformelor la care faci referire
Raspunde

2. RE: Abordare pragmatica
Sorin Hadarca (21 Martie 2011 12:27)

+1

Vestigii ale unui imperiu apus
Costica (19 Martie 2011 19:03)

Cultura romana si valorile europeene, plus bunastarea materiala asociata cu aderarea la Uniunea Europeana sunt esentiale pentru schimbarea mentalitatilor in acest stravechi pamant romanesc. URSS a fost un imperiu, un imperiu la care vasalii plateau tribut. Romanii din Basarabia s-au vazut prin jocul istoriei in interiorul imperiului, sponsorizati gras de moscoviti pentru a demonstra "poporului moldovean" creat tot de ei in sedinta Comsomolului ca este mai bine in URSS decat alaturi de tara de care apartin in realitate. Imaginea asta ma duce la practicile imperiului otoman, care fura copii de la vasali pentru a-i transforma in ieniceri cu care tineau vasalii sub control.
Acum Rusia este o palida umbra a ceea ce a fost URSS, dar inca financiar viabila prin exporturi de petrol si gaze, adica cam ce furau din Romania cu nerusinare in anii 50. Romania investeste prea putin in a-si promova cultura, care este o parte esentiala a neamului romanesc. Mi-a placut comentariul cuiva care spunea ca romanii din R. Moldova isi iubesc tara mai mult si nu ar vorbi rau desprea ea. Romanii din actuala Romanie au de invatat de la fratii ei romani din actuala R. Moldova.

1. RE: Vestigii ale unui imperiu apus
Cristian Ghinea - CRPE (21 Martie 2011 13:30)

@„Romania investeste prea putin in a-si promova cultura, care este o parte esentiala a neamului romanesc”

mie mi se pare ca Romania a gresit investind doar in produse culturale, reviste, festivaluri. Care au un impact emotional puternic dar pt foarte putini oameni. Adica cei care iubeau deja poezia romaneasca vin la festivalul de poezie. Si atit. In schimb, sunt acolo donatori internationali foarte apreciati si care fac proiecte de asistenta concreta. suedezii, britanicii, americanii. Si ma simteam prost cind imi spuneau oamenii de acolo: voi numai cu poezia, occidentalii cu oamenii. In fine, asta se schimba masiv acum, Romania are proiecte concrete si speram sa cheltuie toti acesti bani cu cap si sa vada, sa umble basarabenii pe drumuri cu inscriptii - Finantat de Guvernul Romaniei, iar perceptiile se vor schimba.
CG

cit cheltuim in Moldova?
Dan (19 Martie 2011 14:28)

Am citit articolul, exista totusi o evaluare a cit de multi bani cheltuie Romania in Republica Moldova. Am vazut ceva despre cele 100 de milioane dar s-au dat deja sau cum?

1. RE: cit cheltuim in Moldova?
Dragos Dinu - CRPE (21 Martie 2011 11:35)

Multumim ca ati ridicat aceasta problema. Si la conferinta de la Chisinau am discutat care e de fapt asistenta pe care Romania o acorda Republicii Moldova. Valoarea totala a asistentei financiare pe care Romania o aloca RM nu cred ca e calculata cu exactitate acum -de asta ne si gandim la CRPE sa facem un raport pe tema asta, sa incercam sa sumarizam asistenta pe care o oferim. Ceea ce stim insa, este ca Romania a devenit cel mai mare donator pentru RM dintre statele memebre ale Uniunii Europene - depasit doar de UE si SUA. Avem 2 milioane asistenta de dezvoltare gestionati de MAE, finantari ale Institutului Cultural Roman (qprox 430.000 euro in 2010), finatarile Departamentului Romanilor de Pretutindeni (aprox. 600.000 in 2010), asistenta directa pe care o acordam intre institutii partenere (ministere de resort, diferite autoritati publice etc) precum si ajutorul financiar nerambursabil de 100 de milioane. Asa cum am spus in raport, sistemul de gestionare a acestor 100 de milioane nu este foarte clar, au existat bariere administrative, acordul a fost aprobat in parlament doar recent iar din aceasta suma putem spune ca au fost cheltuiti 7 milioane de euro pentru reconstructia caselor afectate de inundatiile din primavara.

Nu prea ii intereseaza Romania
Andrei (18 Martie 2011 17:35)

Merg des in Moldova (Chisinau). Nu prea se vorbeste de Romania pe acolo (tv, radio). Rusia e pe primul loc si nu vad ce ar putea schimba aceasta mentalitate. Pe strada se vorbeste mult in rusa, chiar de catre moldoveni (in Chisinau e un procent mare de slavi). Am gasit multe restaurante / cafenele cu meniuri doar in rusa (de ex Cocktail House de pe Puskin, chiar in centrul orasului) unde niciun angajat nu vorbea romana. Oamenii de pe strada vb cu mandrie de Rusia, ce bine era cu URSS, cum munceau ei prin alte state ale uniunii si castigau bine. Romanii au o imagine deformata despre Moldova (cu ajutorul massmediei noastre), doar mergand acolo pot sa vada distanta imensa dintre noi si ei. Oricum Chisinaul e un oras frumos, mult tineret, lume vesela, primitoare, CORECTA.

RE: RE: RE: Nu prea ii intereseaza Romania
Dragos Dinu (21 Martie 2011 12:07)

Faptul ca in Republica Moldova se vorbeste si romana si rusa nu cred ca trebuie privit ca un punct slab sau amenintare. Din contra, e un avantaj pentru cei de acolo ca sunt bilingvi. Dupa 50 de ani in URSS este probabil normal. Si eu merg foarte des la Chisinau si va pot spune ca acum se foloseste mai des limba romana in locuri publice decat in 2007, spre exemplu (de la meniuri in restaurante la vizionarea unui film la cinema). In ultimii ani, situatia informatiei in limba romana s-a imbunatatit semnificativ, in opinia mea – ziare, reviste, televiziuni in romana. Asta e un mare castig al ultimilor 2 ani. Si, gandidu-ma la buletinele de stiri de pe Moldova 1 din 2007-2008, un castig ireversibil as putea zice. Cred ca ce este important e ca populatia din RM sa aiba acces la cultura si informatie. Daca in RM se vorbeste si romana si rusa, atunci trebuie asigurat acces in ambele limbi.

RE: Nu prea ii intereseaza Romania
florin costache (19 Martie 2011 00:05)

Ai mare dreptate, si eu am mers de mai multe ori la Chisinau, rusa e la putere, cind intri intr-un restaurant esti salutat in rusa, sunt magazine in care se vorbeste doar rusa. Romana pentru ei este o limba straina in nici un caz limba materna. Cei din Moldova sunt interesati de Romania doar pentru a obtine cetatenia si sa plece in vest sau sa poata calatorii liber. Mai nou am aflat ca multi doresc sa obtina si pensii de la statul roman. Referitor la ospitalitate nu prea avem ce sa le reprosam. La orice magazin ti se da bon de casa indiferent ce cumperi. Oricum sunt si multe de invatat de la ei si de pus in aplicare in Romania.

RE: RE: RE: Nu prea ii intereseaza Romania
Cristian Ghinea - CRPE (21 Martie 2011 13:50)

Folosirea limbii ruse in spatiul public are un rol pur de utilitate. In Chisinau exista o minoritate importanta de rusofoni care nu stiu limba romana. Atunci cind e foarte probabil ca cel din fata ta sa nu vorbeasca romana, nu ar fi logic sa incepi conversatia in romana, In schimb, rusa este limba comuna. De asta inceputul conversatiei este in rusa. Pentru romani care merg acolo cu afaceri sau turism e socant, dar ar trebui sa va ginditi la aspectele utilitare, nu sa sariti imediat la consideratii geostrategice. In schimb, ca roman acolo nu ai problema daca nu stii rusa decit rar. Vei intilni oameni nu stiu romana, dar vor chema pe altcineva sa se ocupe de tine. Ne gindim, eu si Dragos Dinu sa scriem un ghid al calatorului roman in Republica Moldova.

RE: RE: RE: RE: Nu prea ii intereseaza Romania
Sorin Hadarca (21 Martie 2011 14:00)

E o mostenire istorica. Rusa a fost limba oficiala a unui imperiu, iar „moldoveneasca” de pe vremuri a fost activ marginalizata. Acum avem o generatie care vorbeste romana defectuos si ii vine mai lesne sa treaca la rusa in localurile publice (acasa nu se sinchisesc sa vorbeasca in argou). Situatia cu generatia tanara e diametral opusa - tinerii rareori folosesc rusa, nu neaparat din convingere, ci din simplul motiv ca nu o vorbesc fluent. In prezent, sunt frecvente cazurile cand rusofonii isi dau copiii la gradinite, scoli moldovenesti fiindca asa judeca ei viitorul.

Respectiv, in foarte scurt timp, paradigma din spatiul public o sa se schimbe cardinal.