Romania si Letonia, cele mai mari discrepante intre bogati si saraci. Astfel, in 2009, veniturile celor mai bogati 20% dintre romani erau de 6,7 ori mai mari decat cele ale celor mai saraci 20%.../ Fidel Castro anunta ca nu mai conduce Partidul Comunist Cubanez de 5 ani. Fidel Castro a devaluit marti in paginile unui ziar cubanez ca in urma cu cinci ani a parasit nu numai functia prezidentiala, ci si conducerea Partidului Comunist.../ Ce cautau romanii in razboiul din Vietnam. In toiul asaltului american asupra regimului comunist de la Hanoi, o mana de romani ii cereau lui Ceausescu sa-i trimita in lupta alaturi de "fratii vietnamezi".../ Raport IRES: Romanii nu agreeaza interventia militara in Libia. Majoritatea romanilor nu sunt de acord cu interventia militara in Libia...

Cum a sacrificat Uniunea Sovietica viata unui cosmonaut pentru a sarbatori Revolutia din Octombrie in spatiu. In 23 aprilie 1967, cu doi ani inainte ca primul om sa ajunga pe Luna, o capsula spatiala Soyuz reintra in atmosfera Pamantului ca o sfera de foc. Inauntrul ei, cosmonautul sovietic Vladimir Komarov blestema Uniunea Sovietica si programul spatial care l-a trimis in spatiu intr-un vehicul cu sute de probleme tehnice. Cateva minute mai tarziu, Komarov avea sa moara in unul dintre cele mai groaznice dezastre spatiale din istoria omenirii, scrie HotNews.ro.

Germania dezbate: implica sustinerea rezolutiei ONU prezenta militara in Libia? Ce consecinte poate avea pentru Germania votul refuzat in Consiliul de Securitate la finalul dezbaterii despre Libia? Partenerii din Alianta Nord-Atlantica si Uniunea Europeana au fost surprinsi de gestul german. Urmeaza o izolare pe scena internationala? Sa recapitulam argumentele ministrului federal de Externe, Guido Westerwelle: "Nu suntem in masura sa inlaturam opresiunea peste tot in lume dar suntem in masura sa ridicam vocea in asa fel incat cei oprimati sa stie ca nu sunt singuri. Nu poti, insa, ca stat important si mare din NATO, sa votezi o rezolutie si, apoi, sa nu trimiti militarii in misiune. Scopul meu a fost sa nu trimitem militari in Libia si ca atare am si actionat politic". Germania, repeta seful diplomatiei de la Berlin, poate sa ajute - si va ajuta. Cu bani, de exemplu. Dar militarii germani nu se vor implica in Libia. O garanteaza si cancelara Angela Merkel, scrie Deutsche Welle.

Fidel Castro anunta ca nu mai conduce Partidul Comunist Cubanez de 5 ani. Fidel Castro a devaluit marti in paginile unui ziar cubanez ca in urma cu cinci ani a parasit nu numai functia prezidentiala, ci si conducerea Partidului Comunist. Este prima data cand Castro afirma direct ca nu mai conduce partidul pe care l-a infiintat, informeaza CNN.

Cat pierde economia Romaniei din cauza conflictului din Libia? Razboiul din Libia afecteaza si economia romaneasca. Importurile si exporturile din respectiv catre Libia sunt blocate din cauza interventiei militare internationale. Seful ANEIR, Mihai Ionescu spune la RFI ca importul de petrol libian este afectat. "Am avut anul trecut un volum de export pe Libia de aproape 60 de milioane de euro, in crestere cu 42% fata de 2009", spune el. De la izbucnirea conflictelor, multe companii romanesti, mai ales din domeniul petrolier, printre care Rompetrol sau Petroconsult au fost nevoite sa-si suspende activitatea din zona si sa-si aduca angajatii in tara. In total, Romania are de recuperat din Libia peste 60 de milioane de dolari: 45,568 milioane de dolari si 22,93 milioane de dinari libieni (circa 18,12 milioane de dolari), scrie RFI.

Ce cautau romanii in razboiul din Vietnam. In toiul asaltului american asupra regimului comunist de la Hanoi, o mana de romani ii cereau lui Ceausescu sa-i trimita in lupta alaturi de "fratii vietnamezi". Unii se visau eroi, altii voiau doar sa scape din tara. Dintre hartiile cu turnatorii marunte sau solicitari de natura materiala, ajutoarele lui Nicolae Ceausescu sortau, la mijlocul anilor '60, o specie neobisnuita de cereri: erau ale tovarasilor care doreau sa se alature bravului popor vietnamez, in lupta cu agresorii americani. La o jumatate de secol distanta, randurile lor pastreaza mirosul revoltei, alaturi de un inconfundabil iz de naivitate, scrie EVZ.

Romania si Letonia, cele mai mari discrepante intre bogati si saraci. In Letonia si in Romania se inregistreaza cele mai mari diferente din intreaga Uniune Europeana intre castigurile celor mai instariti si celor mai nevoiasi, arata un studiu al Eurostat. Astfel, in 2009, veniturile celor mai bogati 20% dintre romani erau de 6,7 ori mai mari decat cele ale celor mai saraci 20%. In Letonia, raportul dintre castigurile celor doua categorii era inca si mai mare, ajungand la 7,3. La nivelul UE, acest indicator era de 4,0. Printre statele unde discrepantele dintre bogati si saraci sunt mari se numara si Lituania (6,3), Spania si Portugalia (6,0 fiecare), Bulgaria (5,9) si Grecia (5,8), scrie Capital.

Raport IRES: Romanii nu agreeaza interventia militara in Libia. Majoritatea romanilor nu sunt de acord cu interventia militara in Libia, conform unui sondaj de opinie realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES). 68% dintre persoanele chestionate nu sunt de acord cu interventia militara in Libia, 28% o aproba, iar 4% nu au raspuns. De asemenea, 84% dintre respondenti sunt de acord cu afirmatia "Traian Basescu a procedat corect atunci cand a spus ca "o interventie militara in Libia este riscanta'', scrie HotNews.ro.

Romania, cea mai drastica scadere la capitolul trasport rutier si feroviar din Europa. Eurostat a anuntat astazi publicarea raportului privind evolutia transportului rutier si feroviar in anul 2009. Venit cu un an intarziere, raportul arata ca Romania a inregistrat cel mai puternic declin in domeniul transportului rutier (-39%) si a fost printre statele cu cel mai mare recul si in domeniul transportului pe calea ferata (-27%). Astfel, daca transportul rutier din intreaga Uniune Europeana, calculat in tone-kilometru (tkm) a scazut cu 10,1%, cel feroviar s-a redus chiar mai mult, cu 17,4%. In domeniul transportului rutier, doar Bulgaria si Polonia au inregistrat cresteri de 16%, respectiv, 10%, in timp ce scaderile cele mai importante au fost inregistrate in Romania (-39%), Letonia (-34%) si Estonia, Irlanda si Cipru (toate, -27%). Conform Eurostat, acest mod de transport este, in Romania, de peste trei ori mai mare decat cel feroviar, 34,3 mld. tkm fata de 11,1 mld. tkm, scrie Capital.

de I.B.