In situatii de urgenta sau de criza, precum cele din Japonia, Libia sau Egipt, cetatenii UE aflati in strainatate au dreptul de a solicita asistenta de la orice consulat sau ambasada UE, in cazul in care statul membru din care provin nu este reprezentat in tara respectiva. Sondajele de opinie arata ca europenii au asteptari mari de a obtine asistenta in strainatate. 62 % se asteapta la acelasi tip de ajutor din partea ambasadei unei tari UE ca si cel pe care l-ar primi de la ambasada propriei tari. Cu toate acestea, multi europeni si functionari consulari nu sunt la curent cu dreptul la o astfel de protectie pe care il au cetatenii UE.

De asemenea, statele membre ale UE au obligatia de a ajuta la evacuarea cetatenilor, in aceleasi conditii ca cele destinate propriilor cetateni. Tratatele UE si Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene garanteaza acest drept, care este un element esential al cetateniei UE.

Protectia se refera si la situatii curente, cum ar cazul unui pasaport furat, al unui accident grav sau al unei probleme de sanatate.

Cu toate acestea, multi dintre europeni nu cunosc existenta acestui drept. Avand in vedere ca din ce in ce mai multi cetateni traiesc, calatoresc si muncesc in strainatate (europenii efectueaza in fiecare an peste 90 de milioane de calatorii in afara UE, iar peste 30 de milioane de europeni locuiesc in tari terte), este mai important decat oricand ca acest drept sa fie cunoscut, potrivit reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti
 

Anul viitor, Comisia va propune masuri de coordonare pentru a facilita protectia consulara cotidiana a cetatenilor. In plus, Comisia lanseaza in prezent un site internet specializat in domeniul protectiei consulare. Acest site furnizeaza adresele misiunilor consulare sau diplomatice in tarile din afara UE si ofera acces la serviciile de consultanta in materie de calatorie oferite de toate statele membre.

„Europenii fac eforturi sa sprijine persoanele din Japonia si Libia, care se confrunta cu situatii nationale de urgenta”, a afirmat Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar european pentru justitie. „In contextul acestor provocari, putem vedea in actiune solidaritatea europeana. Statele membre se sprijina reciproc pentru a-si evacua cetatenii. Avand in vedere ca din ce in ce mai multi cetateni ai UE muncesc si calatoresc in strainatate, este esential ca toti cetatenii sa stie unde si cum pot obtine ajutor in cazul unei situatii de criza, indiferent de locul in care se afla in lume si indiferent de cetatenia lor”.
 

Numarul cetatenilor UE care calatoresc in tari terte este in crestere, cu peste 90 de milioane de calatorii efectuate in 2008, fata de peste 80 de milioane in 2005. Peste 30 de milioane de cetateni ai UE s-au stabilit definitiv intr-o tara terta, insa toate cele 27 de state membre sunt reprezentate diplomatic doar in trei tari (Statele Unite, China si Rusia).
 

Sondajele de opinie arata ca europenii au asteptari mari de a obtine asistenta in strainatate. 62 % se asteapta la acelasi tip de ajutor din partea ambasadei unei tari UE ca si cel pe care l-ar primi de la ambasada propriei tari. Cu toate acestea, multi europeni si functionari consulari nu sunt la curent cu dreptul la o astfel de protectie pe care il au cetatenii UE.

Comisia va spori gradul de sensibilizare in randul cetatenilor UE si al functionarilor consulari privind dreptul de a apela la ambasadele/consulatele altor state membre decat cele de origine, modul in care se pot obtine aceste facilitati si tipul de ajutor care poate fi oferit. Statele membre si-ar putea informa cetatenii in legatura cu acest drept la eliberarea noilor pasapoarte. 20 de state membre au decis deja sa urmeze aceasta abordare .

de Ionut Baias