Doar serviciul de parlamentar european sau slujbe paralele remunerate? Aceasta este discutia lansata azi pe plan european de europarlamentarul roman Monica Macovei ca urmare a scandalului de mita in care au fost prinsi trei parlamentari europeni, inclusiv Adrian Severin. "Cetatenii n-e au trimis in PE ca sa legiferam in interesul lor. Nici nu-i inteleg pe altii cum ar putea avea timp sa faca in paralel mai multe slujbe cand mie nu-mi ajunge de multe ori timpul ca sa-mi fac treaba de parlamentar european", a declarat Monica Macovei pentru EurActiv.ro.

Europarlamentarul roman spune ca nu este corect ca un membru al PE sa fie platit pentru a se ocupa de procesul legislativ, dar sa mai aiba si alte slujbe bine remunerate, slujbe care-l pot pune adeseori in conflict de interese cu meseria de parlamentar european.

"Am sa depun un proiect de lege care sa prevada interzicerea slujbelor multiple si am sa initiez discutii cu colegii din PE in aceasta directie. Desigur, vor putea exista si anumite exceptii cum ar fi calitatea de profesor uiversitar etc. dar lucrurile trebuie bine gandite si aici. E vorba de imaginea si credibilitatea noastra ca europarlamentari", spune Monica Macovei care mai propune ca solutie viabila si extinderea codului de conduita al Comisarilor europeni si la eurodeputati.

Macovei a mai vorbit si despre episodul de ieri din PE cand eurodeputatul roman Adrian Severin a fost huiduit cand presedintele Buzek a anuntat ca acesta nu intentioneaza sa-si dea demisia din functie.

"La inceput, grupul socialistilor a apaludat cand presedintele Jerzy Buzek a anunta ca Adrian Severin s-a retras din grupul socialistilor europeni, iar apoi socialistii l-au huiduit cand au aflat ca nu intentioneaza sa-si dea demisa din functia de europarlamentar", a declarat Macovei pentru EurActiv.ro.

"M-am uitat pe declaratia de avere a domnului Severin si ultima este din iulie 2009. Am vazut ca este platit sa faca activitati in diferite instante de arbitraj si in consiliile de administratie ale bancilor", a spus Macovei astazi pentru EUobserver. cerand stoparea acestor practici.

In conformitate cu normele parlamentare prezente, deputatii europeni se pot angaja intr-o gama larga de activitati platite in plus fata de sarcinile lor legislative, atata timp cat acestea sunt declarate in registrul de interese financiare.