Lucratorii din state non-UE ar trebui sa aiba drepturi egale cu cetatenii Uniunii in ceea ce priveste conditiile de lucru, potrivit propunerii de directiva privind "permisul unic", votate de Parlament joi. Acest proiect legislativ va simplifica procedurile atat pentru imigranti, cat si pentru angajatorii lor prin obtinerea permiselor de munca si de sedere printr-o singura procedura administrativa.

Lucratorii extracomunitari vor beneficia de o serie de drepturi comparabile cu cele ale lucratorilor europeni, de exemplu in ceea ce priveste salarizarea, sanatatea si siguranta la locul de munca, programul de lucru si  dreptul la concediu.

Decizia de admisie a lucratorilor din statele terte pe teritoriul si pe piata de munca a statelor membre, inclusiv contingentele de admisie, ramane in continuare o decizie nationala. Statele membre vor trebui sa precizeze de asemenea in permisul de rezidenta - in scopul unui control mai bun al imigratiei - informatiile legate de dreptul de munca si sa nu emita documente suplimentare in acest sens.

Cine este vizat de aceasta legislatie?

Aceste noi reglementari europene comune se vor aplica cetatenilor statelor terte care doresc sa se stabileasca si sa lucreze intr-un stat membru UE sau care locuiesc deja in mod legal intr-unul din aceste state.

Aceste noi reglementari nu vor fi aplicabile angajatilor companiilor multinationale care vin sa lucreze intr-unul din sediile companiei in UE, asa numitele "persoane transferate in cadrul societatii". Lucratorii sezonieri sunt de asemenea exclusi de la aplicarea acestei legislatii. Pentru ambele categorii se vor adopta directive europene separate. Rezidentii pe termen lung si refugiatii sunt de asemenea exclusi, deoarece sunt supusi altor reglementari europene.

Directiva actuala nu se va aplica "lucratorilor detasati". Acest lucru nu ar trebui sa impiedice resortisantii unei tari terte cu sedere legala si angajati legal intr-un stat membru care sunt detasati intr-un alt stat membru sa beneficieze in continuare de egalitate de tratament cu cetatenii statului membru de origine pe durata detasarii lor, in ceea ce priveste conditiile de angajare.

Tratament egal cu mai putine restrictii

Statele membre pot decide sa limiteze accesul la servicii de securitate sociala cu exceptia celora care sunt deja angajati sau care au lucrat deja in UE cel puti sase luni si care sunt inregistrati ca someri.

Referitor la indemnizatiile familiale, Statele Membre pot de asemenea sa decida aplicarea doar asupra acelor lucratori care detin un permis de munca de mai mult de sase luni.

Lucratorii non-UE pot solicita beneficii fiscale in statul membru de resedinta. Membrii familiei acestora pot beneficia de acestea doar daca cei din urma traiesc in acelasi stat membru.

Lucratorii din statele terte vor avea dreptul sa primeasca drepturile de pensie la reintoarcerea in tarile lor, in aceleasi conditii si la acelasi nivel ca resortisantii statelor membre in cauza atunci cand se muta in aceeasi tara terta.

Dreptul la educatie si formare ar putea fi limitat pentru lucratorii din statele terte care au sau au avut un loc de munca. Persoanele rezidente pe teritoriul UE pentru studii ar trebui de asemenea excluse de la aplicarea acestei legislatii, iar persoanelor care solicita accesul la studii universitare si post-liceale care nu au legatura directa cu activitatea concreta desfasurata la locul de munca li se poate solicita o proba de cunoastere corespunzatoare  a limbii.

Textele adoptate vor fi disponibile aici

de Ionut Baias