Macovei ii inteapa pe Severin si Ponta. Severin refuza sa demisioneze din Parlamentul European, pentru ca "nu are rusine"... / Georges Papaconstantinou, despre criza economica din Grecia: "Ce a fost mai greu a trecut"... / Summit UE: acord privind finantarea mecanismului de salvare a zonei euro. Basescu: Romania nu e afectata... / UE decide efectuarea de teste de siguranta la toate centralele nucleare europene...

Macovei ii inteapa pe Severin si Ponta. Severin refuza sa demisioneze din Parlamentul European, pentru ca "nu are rusine", spune la RFI euro-parlamentarul PDL, Monica Macovei. Ea mai declara ca Victor Ponta "n-ar trebui sa indrazneasca sa vorbeasca despre etica in politica, pana cand nu-si curata partidul". Macovei crede ca regulamentul PE ar trebui schimbat.

 

Georges Papaconstantinou, despre criza economica din Grecia: "Ce a fost mai greu a trecut". Ministrul elen al Finantelor a votbit vineri, la Paris, despre criza economica din Grecia, precizand ca tara sa a depasit cea mai dificila perioada si ca are incredere in masurile luate de catre Guvern. Papaconstantinou a spus ca ca, in urmatorii ani, Grecia va inregistra cresteri ale Produsului Intern Brut, chiar daca in acest an vor avea o scadere economica. "Ce a fost mai greu a trecut. In acest an vom avea probabil o scadere economica de 3%. In schimb, pentru urmatorii doi ani estimam cresteri ale Produsului Intern Brut de 1%, respectiv 2%. Stiu bine ca 2013 va fi un an important, dar vor implementa toate reformele structurale", a declarat acesta, citat de Adevarul.



UE isi revine din recesiune fragil si inegal. La Bruxelles a avut loc summitul social tripartit care i-a pus fata in fata pe oficialii europeni, sindicate si angajatori.  Cu aceasta ocazie, comisarul responsabil pentru ocuparea fortei de munca, a atras atentia ca Europa isi revine din recesiune, dar procesul este inca fragil si inegal. Discutiile au avut in prim plan impactul consolidarii bugetare si fiscale asupra locurilor de munca si asupra cresterii economice dar si rolul partenerilor sociali in guvernanta economica. Aici, sindicatele au atras atentia, de la bun inceput, ca nu sunt dispuse sa suporte consecintele unei crize pe care nu au provocat-o, scrie RFI.

 


La ei se poate: Un europarlamentar britanic, obligat sa inapoieze peste 300.000 de lire primite nejustificat. Europarlamentar britanic Den Dover a fost suspendat si apoi exclus din Parlamentul Conservator, deoarece a fost acuzat ca a primit ilegal mai multe fonduri europene. Den Dover a reprezentat in Parlamentul European, intre anii 1999 si 2009, teritoriile din nord-vestul Angliei, dar a fost exclus dupa ce s-a descoperit ca a facut mai cheltuieli nejustificate. Eurodeputatul a fost acuzat de faptul ca o firma condusa de sotia si de fiica sa a primit peste 900.000 de lire sterline pentru diferite servicii pe care le-ar fi prestat in favoarea sa. In urma acestor acuze, el a fost suspendat si exclus din Partidul Conservator, iar Parlamentul European a solicitat returnarea a 345.000 de lire sterline, folosite ilegal pentru cumpararea a trei masini, renovarea biroului sau din propria locuinta si plata facturilor telefonice, scrie Adevarul.


Summit UE: acord privind finantarea mecanismului de salvare a zonei euro. Basescu: Romania nu e afectata. Liderii Uniunii Europene au ajuns, in aceasta dimineata, la un acord privind structura Mecanismului European de Stabilitate, fondul permanent de sustinere a tarilor cu probleme din zona euro. Incepand din 2013, Mecanismul European de Stabilitate va inlocui Facilitatea pentru Stabilitatea Financiara, prin intermediul careia au primit au primit fonduri Grecia si Irlanda. Mecanismul va avea o valoare totala de 700 de miliarde de euro, din care 80 de miliarde de euro cash si restul capital la dispozitie, sub forma de garantii. La inceputul saptamanii, se stabilise ca Mecanismul sa fie alimentat cu jumatate dintre cele 80 de miliarde de euro pana in 2013, iar cealalta jumatate sa fie acoperita din contributii anuale, pana in 2016, scrie EVZ.



UE decide efectuarea de teste de siguranta la toate centralele nucleare europene. Liderii din UE au decis la summitul de la Bruxelles impunerea de teste de securitate la toate centralele nucleare europene, ca urmare a situatiei din Japonia. Siguranta reactoarelor atomice trebuie verificata cat de repede posibil, a declarat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. In a doua jumatate a anului, experti independenti vor verifica la randul lor unitatile nucleare europene, aflate in zone cu risc de cutremure, inundatii sau atacuri teroriste. Toate rezultatele vor fi facute publice pana la sfarsitul anului, intr-un raport special al Comisiei Europene, a precizat Van Rompuy. Participarea la teste se face insa pe baza de voluntariat, scrie Deutsche Welle.



Boala saraciei: Romania furnizeaza un sfert din cazurile de tuberculoza ale Uniunii Europene. Pentru aproape un secol a fost cunoscuta drept "boala romantica", batandu-se cu sifilisul pentru pozitia de principala cauza a mortii celor mai talentati artisti din istorie. Rand pe rand i-au cazut victime Chopin, Chekhov, Byron, Gauguin, Paganini, Ciprian Porumbescu si multi altii. Cunoscuta si ca ftizie sau oftica, tuberculoza a reprezentat si o sursa de inspiratie fiind personajul negativ din "Traviata", "La Boheme" sau romanul lui Mann, "Muntele vrajit". Atunci cand Robert Koch a descoperit bacilului tuberculozei, pe 24 martie 1882, TBC-ul omora 1 din 7 oameni. O suta treizeci de ani mai tarziu, aceeasi afectiune e responsabila pentru decesul a 1,3 milioane de oameni anual, scrie Medlive.ro.


sinteza realizata de Andra Ciubotaru