Polonia promite sprijin pentru integrarea rapida a Republicii Moldova in UE... / Rusia este amenintata de o criza politica. Legitimitatea presedintelui Dmitri Medvedev si a premierului Vladimir Putin este din ce in ce mai contestata... / Scandalul "bani contra amendamente". Perchezitii in cazul austriacului Strasser... / Corist sau solist? Politica externa a Romaniei sub lupa Wikileaks...

Corist sau solist? Politica externa a Romaniei sub lupa Wikileaks. Aparitia telegramelor Wikileaks in media de la Bucuresti are principala calitate de a transpune anumite informatii vehiculate public dar totuti nesigure, in domeniul certitudinilor. Caci analizele efectuate de diplomatii americani la Bucuresti nu sunt doar rezultatul unei simple lecturi de presa, ci beneficiaza de constelatia informarilor din multiple surse. Dincolo de insistenta cu care anumite televiziuni de stiri au ales sa tabloidizeze continutul telegramelor formulate la Ambasada SUA la Bucuresti, exista cateva informatii interesante in special in ceea ce priveste politica externa a Romaniei. Orientarea proamericana a Romaniei in cei 7 ani ai mandatului Basescu este evidenta pentru oricine, dar anvergura ei se profileaza mai clar in urma lecturii telegramelor Wikileaks, scrie Duetsche Welle.

Piata europeana a jocurilor de noroc online, in vizorul CE. CE vrea sa afle situatia exacta de pe piata jocurilor de noroc online din UE. Jocurile de noroc pe internet sunt in plina ascensiune in toate statele Uniunii Europene. in prezent exista in jur de 15.000 de pagini de internet dedicate acestor jocuri de noroc in conditiile in care veniturile anuale totale inregistrate de acest sector in 2008 au depasit 6 miliarde de euro si se preconizeaza ca aceasta suma se va dubla in urmatorii doi ani. Reglementarile difera de la un stat membru la altul, existand norme diferite pentru acordarea licentelor, pentru serviciile online conexe, platile, obiectivele de interes public si combaterea fraudei, scrie RFI.

Scandalul „bani contra amendamente". Perchezitii in cazul austriacului Strasser. Autoritatile austriece se misca rapid in ancheta declansata impotriva fostului europarlamentar Ernst Strasser, suspectat de coruptie, intr-un caz in care mai este implicat romanul Adrian Severin. Parchetul anticoruptie austriac a efectuat deja mai multe perchezitii in cadrul anchetei ce il vizeaza pe Strasser, suspectat ca a acceptat sa depuna amendamente legislative in Parlamentul European in schimbul banilor oferiti de reprezentantii unei firme de lobby, in fapt - ziaristi ai publicatiei britanice Sunday Times.Parchetul anticoruptie austriac a efectuat, ieri si azi, mai multe perchezitii in cadrul anchetei impotriva fostului europarlamentar Ernst Strasser, scrie EVZ.

Transnistria, pe agenda moldo-rusa. Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Iurie Leanca, aflat in vizita la Moscova a insistat asupra reluarii neintarziate a negocierilor pe tema crizei transnistrene, intrerupte acum cinci ani. Dosarul este unul extrem de spinos, iar pana acum nu a fost gasita o solutie. in cadrul intrevederii cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Iurie Leanca a spus ca discutiile informale in problema transnistreana, care au loc cu regularitate in ultimii ani ar trebui sa obtina statutul de negocieri oficiale. "Este timpul sa renuntam la consultarile informale si sa trecem la negocieri oficiale. Suntem interesati sa discutam acest proces dificil, dar necesar de reglementare a conflictului transnistrean si speram ca Rusia va avea si pe viitor un rol constructiv la aceste tratative", a subliniat ministrul de Externe al Republicii Moldova, citat de RFI.

Rusia este amenintata de o criza politica. Legitimitatea presedintelui Dmitri Medvedev si a premierului Vladimir Putin este din ce in ce mai contestata. Rusii si-ar dori ca la alegerile din 2012 sa voteze un alt candidat decat ceea ce se intrevede acum: Putin sau Medvedev. intr-un raport elaborat de Centrul pentru studii strategice din Moscova, intitulat „Criza politica din Rusia si mecanismele potentiale de dezvoltare", se apreciaza ca popularitatea celor doi lideri rusi cunoaste o cadere „catastrofala", de un an. Medvedev, Putin si partidul Rusia Unita au scazut in sondaje, din martie 2010 cu 12, 21 si, respectiv, 18 puncte procentuale, subliniaza expertii care au lucrat la studiu, bazandu-se pe datele principalelor trei institute de sondare a opiniei publice din tara, scrie Adevarul.

Fukushima face victime politice in Germania. Dupa 58 de ani la conducerea landului Baden-Württemberg, conservatorii se regasesc pentru prima data in opozitie - si cauta vina la Berlin, unde pozitia cancelarei Merkel este insa in continuare stabila, nu in ultimul rand din lipsa unor adversari redutabili in propriul partid. 39% din voturi - acesta este cel mai slab rezultat al conservatorilor din Baden-Württemberg din 1952, cand obtinusera 36%, si pana astazi. Considerat drept „patria mama" a crestin-democratilor, landul din sud-vestul Germaniei pare sa fi pedepsit cel mai mare partid german pentru incoerenta politicii nucleare a Guvernului de la Berlin, scrie Romania Libera.

Franta, in febra electorala: diviziuni la varf in partidul lui Sarkozy. Tensiunile dintre premierul francez Francois Fillon si secretarul general al Uniunii pentru o Miscare Populara (UMP), partidul aflat la guvernare in Franta, au rabufnit public in ultimele zile, pe fondul infrangerii suferite de UMP in alegerile locale si cu un an inainte de scrutinul prezidential. Ieri, Francois Fillon si secretarul general al UMP, Jean-Francois Cope, au avut o discutie in cadrul unei reuniuni organizate la presedintia franceza, in prezenta presedintelui Nicolas Sarkozy, noteaza agentia AFP. Motivul: aplanarea diferendului care ameninta sa produca costuri electorale serioase partidului, scrie EVZ.

Polonia promite sprijin pentru integrarea rapida a R. Moldova in UE. Premierul polonez Donald Tusk a promis, marti, la Chisinau, ca Polonia va face tot posibilul pentru a accelera procesul de integrare a R. Moldova in UE, in conditiile in care Varsovia va prelua de la 1 iulie presedintia Uniunii Europene. "Polonia va face tot posibilul sa accelereze procesul de integrare a Republicii Moldova in UE", a declarat premierul Donald Tusk. El s-a aratat convins ca acest proces este in interesul Poloniei, Republicii Moldova, dar si al Uniunii Europene. Premierul polonez Donald Tusk, care se afla intr-o vizita oficiala in R. Moldova, s-a intalnit marti cu omologului sau moldovean, Vlad Filat. Premierul polonez a subliniat ca Republica Moldova a reusit sa realizeze intr-o perioada de timp destul de scurta si dificila lucruri pe care nu fiecare tara reuseste sa le faca, castigand o imagine internationala foarte buna, scrie Romania Libera.

CE: Romania poate acorda gratuit certificate de emisii de gaze cu efect de sera in perioada 2013-2019. Comisia Europeana a anuntat marti ca zece state membre UE, printre care si Romania, vor putea aloca gratuit un numar limitat de certificate de emisii de gaze cu efect de sera unor centrale electrice, in perioada 2013-2019, in loc sa le vanda. "Incepand cu cea de-a treia etapa a Schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera (2013-2020), sectorul productiei de energie electrica va trebui, de regula, sa isi cumpere toate certificatele. Totusi, pana in 2019, zece state membre pot alege sa aloce in mod gratuit un numar limitat de certificate unor centrale electrice, in loc sa le vanda", se arata intr-un comunicat transmis marti de CE, scrie HotNews.ro.

 sinteza realizata de Andra Ciubotaru