Primarul Sofiei a declarat ca orasul va scapa de cainii comunitari in trei ani, adaugand ca in urma sterilizarilor, "potrivit datelor de care dispune primaria, in ultimii ani numarul cainilor de pe strazile Sofiei a scazut la jumatate, de la peste 20.000 de animale, la sub 10.000". In Romania, controversa continua intre asociatiile de protectie ale animalelor, autoritati si cetatenii care cer eutanasierea cainilor comunitari neadoptati. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca actuala lege nu functioneaza si trebuie schimbata, anuntand un recensmant al cainilor comunitari care va costa 1 milion de euro. Circa 1500 de persoane au fost muscate numai in Bucuresti in primele doua luni ale anului.

Situatia in Romania si in Bucuresti

Prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei, a sustinut miercuri ca problema cainilor fara stapan trebuie sa fie rezolvata astfel incat sa fie protejati in primul rand oamenii, transmite Agerpres. Intr-o dezbatere despre cainii maidanezi care a avut loc la Comisia pentru administratie a Camerei Deputatilor, la care au luat parte si reprezentanti ai ONG-urilor, prefectul a spus ca deciziile pe acest subiect trebuie luate de autoritatile locale.

Iata cateva dintre declaratiile prefectului Mihai Atanasoaei:

    * mi se pare nedemocratic ca un grup de oameni sa decida pentru o comunitate. Cand spun un grup de oameni ma refer la iubitorii animalelor. Alesii locali sunt cei care pot, prin lege, sa stabileasca politicile de dezvoltare locala, pentru ca ei reprezinta vocea comunitatii. Daca incalcam acest principiu democratic si daca ne vom ascunde dupa deget ca in 7, 8, 15, 20 de ani de acum inainte vom rezolva problema, eu va spun cu siguranta ca nu se pune problema daca se va mai intampla un deces, ci cand
    * se stie prea bine, sunt mii de oameni agresati de caini. Mai nou, avem in sectorul 5 o persoana decedata si, din pacate, si in judetul Arges
    * este foarte important ca Parlamentul sa gaseasca o formula care sa ne ajute in strangerea cainilor de pe strazi
    * eu personal nu am inceput o cruciada impotriva cainilor, insa sunt obligat sa va rog sa gasiti solutii pentru oameni. Eu sunt reprezentantul administratiei locale. Pentru mine este foarte important sa protejam si oamenii, nu doar animalele, iar discutia de pana acum s-a referit doar la protectia animalelor.

Sorin Oprescu, primarul Capitalei: e clar ca actuala lege nu functioneaza si trebuie gasite solutii. 1 milion de euro va costa recensamantul cainilor comunitari

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat in luna februarie, ca animalele fara stapan trebuie adunate in adaposturi si recenzate in locuri special amenajate. "Chestiunea este foarte clara. Eu constat ca, daca faci ceva degeaba faci, daca nu faci, de ce nu faci. In conditiile actualei legislatii, singurul lucru care poate fi facut este acela de a aduna toti cateii, de a-i hrani si ingriji. Clar, asa scrie la lege, asa facem. Ne caznim de doi ani de zile. Am mai dat drumul la un adapost. Stiam de la inceput ca nu e suficient, l-am umplut. Nici nu pot sa-l transform intr-o fabrica de mizerie, asa cum l-am gasit in 2008, cand am venit eu", a declarat Oprescu, potrivit Agerpres.

El nu a putut da o cifra referitoare la costurile unui recensamant al cainilor din Capitala. "Sunt sume importante. Dar pana sa fac eu recensamantul, incepem sa-i adunam si le facem recensamantul acolo, la fata locului, pana la capacitatea maxima", a mai spus Oprescu.

Inschimb Robert Antonio Lorentz, directorul de la Administratia cainilor fara stapani, a anuntat marti ca Administratia se pregateste pentru recensamantul tuturor cainilor din Capitala, operatiune care va costa, potrivit acestuia, "aproximativ un milion de euro", motiv pentru care "asteptam decizia care se va lua din partea Guvernului, cu privire la acest recensamant''

Circa 1500 de persoane muscate de cainii maidanezi in primele doua lui ale anului

1.468 de persoane au fost muscate de caini fara stapan in ianuarie si februarie 2011 in Bucuresti, conform datelor oferite de Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals", prin Centrul Antirabic, potrivit Agepres. Dintre acestia, 274 sunt copii.

Potrivit unui comunicat de presa, in 2010 s-a inregistrat cel mai mare numar de persoane agresate de cainii comunitari tratate la Centrul Antirabic, din 2004 si pana in prezent, adica 13.220 persoane.

De asemenea, Directia de Sanatate Publica Bucuresti semnaleaza faptul ca numarul impresionant al cainilor nesupravegheati de pe teritoriul Bucurestiului duce la cresterea proportionala a riscurilor de imbolnavire a populatiei prin transmiterea diversilor agenti patogeni.

Astfel, un caine bolnav poate transmite omului 42 de boli, din care mai mult de jumatate sunt de natura parazitara.

Dispersia cainilor fara stapan pe toata suprafata Capitalei, atat in zonele periferice cat si in centru, in zonele de joaca, parcuri, in curtile unor spitale si policlinici, in preajma unor scoli, licee, crese, gradinite, in proximitatea unitatilor de industrie alimentara (abatoare, fabrici de paine) sau a celor de desfacere a produselor agroalimentare (piete, magazine) sporeste riscul de contaminare cu agenti patogeni transmisibili de la caine la om, se arata in comunicat.

de Ionut Baias