Rusia a declarat ca este gata sa dezafecteze trei depozite mari cu munitie ramase in Republica Moldova din timpul Razboiului Rece. Analistii politici apreciaza ca anuntul facut de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, reprezinta un pas extrem de important in solutionarea conflictului din Transnistria si crestere sansele Republicii Moldova de aderare la UE in viitor. Conflictul din Transnistria si implicarea Rusiei in zona a reprezentat unul din punctele principale de pe agenda de discutii a vicepresedintele american Joe Biden cu ocazia vizitei facute la inceputul lui martie in Rusia si Moldova.
Citeste si: Reportaj Wall Street Journal in Transnistria: In aceasta tara mica, unii si-ar dori sa fie din nou vremurile URSS-ului

"Aceasta este o adevarata realizare," a declart un diplomat UE pentru EUobserver.

Lavrov a facut declaratia despre desfiintarea celor trei depozite de munitie situate in Transnistria in timpul discutiilor cu ministrul de externe al Republicii Moldova Iurie Leanca, la Moscova. Cu trupe rusesti pe teritoriul sau, R. Moldova nu ar avea nicio sansa de integrare in UE, spun analistii.

"Noi avem in vedere acelasi scop final: un statut special pentru zona Nistru in cadrul integritatii teritoriale a Republicii Moldova, un stat cu neutralitate constitutionala, ca o contributie substantiala la crearea unei noi arhitecturi de securitate pe continentul european," a spus ministrul rus, potrivit agentiei de stiri Itar-Tass.

"Desigur, partile ar trebui sa se puna de acord asupra acestui fapt, mai presus de toate, pe baza de egalitate si respect reciproc, asa cum se cuvine pentru negocierea situatiei", a adaugat el, cu privire la necesitatea ca liderii rebeli din Transnistria sa negocieze un acord cu Chisinaul.

Declaratia lui Lavrov survine dupa o intalnire avuta cu diplomatii UE la Moscova in si-a reiterat afirmatiile ca Rusia vrea sa inceapa negocieri formale cu Transnistria pentru solutionare conflictelor, in asa-numitul format 5 +2.

Grupul 5 +2 - OSCE, Republica Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia si in calitate de observatori UE si SUA - ar urma sa-si reia discutiile in iunie la Viena.

Joe Biden: Suntem pentru pastrarea suveranitatii si integritatii Republicii Moldova. Viitorul vostru este cu Europa.

Vicepresedintele american Joe Biden a vizitat pe 11 martie Republica Moldova, pe agenda de discutii un punct important reprezentandu-l conflictul cu Transnistria. Acesta a declarat ca Statele Unite vor sustine orice rezolvare a conflictului transnistrean care presupune pastrarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova.

"Intr-o vizita de sapte ore in republica ex-sovietica, unul dintre statele cele mai sarace din Europa, Biden si-a si-a exprimat sprijinul pentru cursul tarii catre integrare europeana si s cerut de asemenea eforturi reinnoite pentru a pune capat traficului de fiinte umane. Sute de femei tinere din Moldova au fost fortate sa se prostitueze dupa ce a fost pacalit de catre traficanti in pleaca in strainatate", potrivit Reuters.

de Ionut Baias