Erasmus pentru tinerii intreprinzatori este o incercare a Comisiei Europene de a copia succesul programului de mobilitate studenteasca, prin care ajuta mii de studenti in fiecare an sa studieze intr-o alta tara. Dar, la doi ani dupa lansare, inca nu este clar daca programul va fi continuat dupa 2013.

Context

Mai mult de 95% dintre companiile din UE sunt mici sau medii, reprezentand doua treimi din locurile de munca si PIB. Totusi, mai putin de 10% dintre ele exporta bunuri si servicii in interiorul Uniunii.

In februarie 2009, Comisia Europeana a lansat programul Erasmus for Young Entrepreneurs (EYE), o schema-pilot care le permite tinerilor oameni de afaceri sa petreaca intre o luna si jumatate de an la un antreprenor de succes dintr-o alta tara UE.

In cadrul proiectului - similar cu Erasmus pentru studenti - cei care aspira sa devina antreprenori sunt platiti cu pana la 1.100 de euro pe luna pentru a sta in preajma unui om de afaceri cu experienta, pentru a-si imbunatati calitatile si a transfera cunostinte dincolo de granitele nationale.

Initiativa face parte din Small Business Act din iulie 2008, o politica-acadru care incureajeaza antreprenoriatul si ajuta IMM-urile sa exploateze piata interna.

EYE a fost extins pentru un al doilea si un al treilea an, cel de-al patrulea urmand sa inceapa in 2012. Pana in februarie 2011, 332 de persoane si-au incheiat perioada de training si alte 200 se aflau in strainatate.

De la lansarea din 2009, 532 de persoane au fost repartizate unor oameni de afaceri din alte tari. Potrivit Comisiei, jumatate din aplicanti vin din Italia si Spania, unde somajul ii forteaza pe oameni sa isi inceapa propria afacere sau sa caute de lucru intr-o alta tara.

Unii dintre cei incadrati in program renunta daca gasesc o slujba bine platita, dar majoritatea incearca sa isi termine stagiul de practica. Jumatate din bani sunt retinuti daca stagiul nu este incheiat. Ei sunt platiti cu sume intre 560 si 1.100 de euro pe luna, in functie de costurile din tara respectiva.

Unii au indoieli...

Nu toata lumea crede ca programul de mobilitate studenteasca poate fi copiat in lumea afacerilor. "Au luat Erasmusul pentru studenti si l-au incercat pentru antreprenori, dar nu functioneaza, sunt prea diferite," spune Bernd Kruczek de la Centrul pentru Inovatie si Tehnologie din regiunea est-germana Forst.

Compania lui a intermediat repartitia a opt aplicanti la companii-gazda. El spune ca majoritatea celor 160 de organizatii de intermediere au realizat unul sau doua repartitii. Comisia, care plateste 900 de euro pentru fiecare repartizare, sperase sa ajunga la 1.200 de persoane repartizate in 18 luni.

Peter Scholten, un intermediar din Breda, Olanda, spune ca detine recordul, cu 30 de antreprenori repartizati. Pentru el este mai usor sa gasesaca o companie mica sau medie care sa gazduiasca un intern strain, decat sa trimita antreprenori incepatori in strainatate.

"Una dintre probleme este convingerea gazdei ca este un lucru bun pentru Europa, bun pentru ei si bun pentru antreprenor," spune el. Cea mai mare ingrijorare a lor este legata de timpul zilnic pe care trebui sa il aloce managerii seniori trainingului.

In toata Europa, din cei 2.500 de oameni care s-au inscris in schema, 40% sunt companii-gazda. Marea Britanie este de departe cea mai populara destinatie pentru cei care isi doresc sa devina interni, urmata de Spania si Germania.

... altii vad o "mare oportunitate"

Desigur, Erasmus pentru Tineri Intreprinzatori are suporteri. Frederik Pfisterer, care are o companie de software bancar in Stuttgart, l-a adus pe Pedro Moran, din Spania, pentru un stagiu de sase luni.

"Este o mare ocazie sa aducem in companie oameni cu adevarat calificati si entuziasti, mai ales pentru noi, in faza de start-up," spune Pfisterer. "Si, desigur, este o oportunitate pentru antreprenorul aflat in vizita sa invete, dar si contributia pe care o aduce cu experienta sa este fantastica. Daca angajezi oameni normali, motivatia poate fi diferita. Daca lucrezi cu un antreprenor imediat observi spiritul diferit."

Totusi, procesul de selectie il nedumereste. Pfisterer a primit numele si profilurile a trei aplicanti, pe care i-a intervievat prin telefon. Dar organizatia intermediara nu a vorbit niciodata cu Pfisterer.

"Nici macar nu le stiu numele, nu m-au contactat niciodata. Au facut matchingul si n-au vorit cu mine niciodata," spune el. Dupa ce l-a selectat pe Moran, "am facut doar click-pe 'da', online si urmatorul lucru pe care l-am aflat a fost ca s-a semnat contractul si Moran se urca in avion."

In Spania, Moran a gasit procesul de aplicatie lung si complicat. A inceput in septembrie si a fost contactat de intermediar in decembrie, iar acceptul final a venit dupa doua luni. Totusi, Moran e nerabdator sa lucreze la compania lui Pfisterer, unde va castiga 900 de euro pe luna.

"Vreau sa creez o companie in Spania," explica el. "In Germania sunt multe companii si aceasta, Mambu, este o ocazie buna de a invata de la ei: cum se dezvolta o idee, cum se creeaza o companie de la inceput, cum se intra in contact cu clientii si furnizorii."

Viitor neclar pentru program

Este prea devreme pentru a sti daca EYE a condus la trainingul viitorului Richard Branson al Europei. Cu 23 de milioane de IMM-uri, oficialii UE spun ca EYE ar trebui extins de zece ori pentru a avea un efect de durata inantreprenoriatul european. Comisia are in plan propunerea unei finantari permanente pentru program. Va fi nevoie de aprobarea PE si a statelor membre.

Comisia a alocat  milioane de euro pentru primii doi ani ai programului Small Business Act si inca 10 milioane pentru perioada care se incheie in 2013. Intr-o evaluare din decembrie se recomanda ca programul pilot sa fie continuat, ceea ce ar necesita mult mai multi bani. Propunerea ar trebui adoptata pana la sfarsitul lui 2011, dar in conditiile in care guvernele fac taieri bugetare, e nesigur cati bani vor fi alocati.

Deciziile financiare vor depinde de negocirile pentru bugetul UE pentru 2014-2020, spune Charlotte Arwidi, purtatoare de cuvant a comisarului pentru antreprenoriat, Antonio Tajani. "Nu se stie sigur daca acest lucru va fi cuprins in evaluarea SBA," a declarat ea pentru EurActiv.

Pentru Kruczek de la Centrul pentru Inovatie si Tehnologie din Germania, extinderea programului ar fi o miscare impotriva curentului de austeritate din statele membre. Germania, spune el, deja suporta o cincime din factura pentru salvarea Greciei si Irlandei de la faliment. "Gata cu programele [mari] pentru ca noi platim. Germania plateste. Sprijinul pentru euro este suficient."

- Articolul in engleza la EurActiv.com
- European Commission: Erasmus for Young Entrepreneurs