Fiecare a treia nastere in lume nu beneficiaza de asistenta calificata, ceea ce duce la cresterea mortalitatii infantile si la numeroase complicatii la mame, releva un recent raport al unor experti ai organizatiei britanice Save the Children, potrivit BBC Online.Romania continua sa se mentina printre tarile cu cele mai ridicate valori din Europa la numarul de cazuri de moarte infantila
vezi video cu mortalitatea infantila in Romania si alte tari europene

Circa 1000 de femei isi pierd viata zilnic in lume din cauza complicatiilor intervenite in sarcina, precum si 2.000 de nou-nascuti, releva datele organizatiei mentionate, citate de Agerpres.

Conform Save the Children, in prezent exista la nivel global un deficit de aproximativ 350.000 de moase calificate. In cazul unui numar suficient de cadre medicale, rata mortalitatii infantile ar putea fi redusa cu un milion de nou-nascuti pe an, estimeaza expertii britanici.

Lipsa acuta de moase calificate se simte acut in special in tarile in curs de dezvoltare. In Etiopia, de exemplu, 94% din nasteri nu beneficiaza de asistenta calificata. In Rwanda, unde numarul copiilor se apropie 400.000, exista doar 46 de moase.

Insa cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile se inregistreaza in Afganistan, unde dintr-o mie de nou-nascuti, 52 mor la nastere sau cateva ore mai tarziu, iar 20% dintre copii nu ajung varsta de cinci ani. Fiecare a 11-a femeie afgana moare din cauza unor complicatii intervenite in timpul sarcinii sau la nastere, mai noteaza BBC.





Cum sta situatia in Romania

Romania continua sa se mentina printre tarile cu cele mai ridicate valori din Europa la numarul de cazuri de moarte infantila, releva raportul periodic privind implementarea prevederilor Conventiei ONU cu privire la drepturile copilului, potrivit Romedic.

Principalul indicator care caracterizeaza starea de sanatate a copiilor este mortalitatea infantila. In Romania, acest indicator a cunoscut in perioada 1990-2006 o evolutie oscilanta, dar cu o tendinta constanta de scadere (de la 26,9%, in anul 1990, la 13,9 decese infantile la mia de nascuti vii, valoare inregistrata in 2006), se arata in raport.

Aceasta situatie ar putea fi explicata atat prin lipsa de preocupare a familiei din mediul rural pentru nou nascut sau ignorarea manifestarilor de boala la copiii foarte mici, in contextul unui nivel de educational scazut, cat si prin carente ale asistentei medicale acordate la acest nivel.

Grafic Romania in comparatie cu tari din lumea a III-a





de Ionut Baias