Spaniolii nu ii vad cu ochi buni pe romani, relateaza RFI. Mai are Romania clasa de mijloc? Prea saraci pentru a fi bogati, prea bogati pentru a fi saraci, dupa cum bine a spus un intelept, membrii clasei de mijloc sunt coloana vertebrala a unei natii, scrie Business Magazin. Bruxelles, paradisul lobbyistilor. In lipsa reglementarilor europene, Bruxelles a devenit paradisul lobbyistilor, in principal in serviciul marilor multinationale, si rivalizeaza cu Washington DC pentru titlul de capitala mondiala a lobbyului, potrivit Romania libera.

Franta detecteaza iod radioactiv in apa de ploaie si in lapte. Dup ace norul radioactiv produs in urma evenimentelor de la Fukushima a ajuns in Europa saptamana trecuta, autoritatile franceze au descoperit iod 131(radioactiv) in apa de ploaie si in lapte. Autoritatile au precizat ca nu este cazul ca populatia sa se panicheze deoarece urmele de iod descoperite nu sunt prezente in cantitati extreme de mici. Cu toate acestea aerul si implicat apa de ploaie vor continua sa fie contamine si in urmatoarele doua saptamani, potrivit EurActiv.com.

Schengen: Romania si Bulgaria cauta recunoastere politica. Romania si Bulgaria se afla la acelasi grad de pregatire tehnica pentru aderarea la Spatiul Schengen. O recunoastere politica insa a eforturilor lor este asteptata in lunile mai sau iunie. Raportul expertilor Schengen privind frontiera bulgaro-turca a fost prezentat luni 4 aprilie la Bruxelles. Este vorba despre o reevaluare intrucat Sofia nu a trecut primul examen, cel din ianuarie. Atunci amintita frontiera nu avea o cladire conforma, prea putini politisti erau alocati pentru paza sa iar echipamentele tehnice de supraveghere nu functionau corect. Raportul va fi adoptat cel mai probabil in data de 5 mai la nivel de experti, el contine de asemenea si unele recomandari post-aderare, scrie RFI.

HSBC: Petrolul ar putea disparea in urmatorii 50 de ani. In 50 de ani nu vor mai exista zacaminte de petrol exploatabile pe Terra, chiar daca cererea de titei nu va inregistra cresteri, anunta, luni, Le Monde, citand un raport al HSBC, a doua banca din lume. "Suntem convinsi ca nu vor mai fi mai mult de 50 de ani de petrol", a sustinut, intr-un interviu, unul dintre specialistii in economie globala ai HSBC, care a contribuit la realizarea studiului, informeaza Money.ro.

Guido Westerwelle va renunta la sefia liberalilor si la functia de vicecancelar. Dupa anuntul presedintelui liberalilor - si ministru de externe german - Guido Westerwelle, conform caruia acesta nu va mai candida la sefia formatiunii sale politice, discutiile se intensifica la Berlin in vederea asigurarii succesiunii vicecancelarului. "Este clar ca viitorul presedinte al Partidului Liberal-Democrat, daca va face parte din guvern, va ocupa si functia de vicecancelar", a declarat Westerwelle la Berlin conform unor participanti la reuniunea prezidiului liberalilor. Totusi, Guido Westerwelle vrea sa ramana sef al diplomatiei si dupa retragerea sa din fruntea Partidului Liber Democrat, fiind dispus sa mai renunte doar la functia de vicecancelar, relateaza Deutsche Welle.

UE nu mai importa alimente din Japonia. Cel putin 25 de state au restrictionat importurile de produse alimentare provenind din Japonia, din cauza scurgerilor de substante radioactive de la centrala nucleara Fukushima, grav avariata de cutremurul din 11 martie. Potrivit agentiei de presa Kyodo, restrictiile se extind, in timp ce guvernul a cerut statelor sa se supuna regulilor Organizatiei Mondiale a Comertului, care interzic tarilor membre sa impuna restrictii de import fara o baza stiintifica. Totusi, si Guvernul nipon a cerut suspendarea transporturilor de produse (cum ar fi spanacul sau laptele) de la fermele din prefecturile Fukushima, Ibaraki, Tochigi si Gunma, anunta Romania libera.

Topul celor mai mari salarii in companiile de stat din energie. Salariatii din companiile de stat din domeniul energetic si minerit au parte in acest an de salarii mai mari fata de 2010, chiar daca o parte dintre unitati vor avea venituri mai mici decat in anul precedent.Conform proiectelor de aprobare a Bugetelor de Venituri si Cheltuieli (BVC) prezentate public de Ministerul Economiei, de cele mai mari cresterei salariale vor beneficia cei 2.100 de salariati ai Conpet (5,2%) si 2.200 de angajati ai Transelectrica (3,7%), precizeaza Capital.

Mai are Romania clasa de mijloc? Prea saraci pentru a fi bogati, prea bogati pentru a fi saraci, dupa cum bine a spus un intelept, membrii clasei de mijloc sunt coloana vertebrala a unei natii. Clasa de mijloc inseamna crestere economica, consum si antreprenoriat, reforme politice si schimbari institutionale. Un stat este sanatos si puternic din punctul de vedere social si financiar atunci cand clasa de mijloc reprezinta mai mult de jumatate din totalul populatiei. Romania a avut, in cea mai buna perioada a sa de dupa 1989, mult mai putini cetateni care sa se incadreze in standardele clasei de mijloc, scrie Business Magazin.

Spaniolii nu ii vad cu ochi buni pe romani. Comunicatatea romanilor din Spania cere Guvernului de la Bucuresti actiuni de promovare a imaginii Romaniei. Apelul a venit in cadrul primei intalniri a Guvernului si Parlamentului cu reprezentantii romanilor din Peninsula Iberica, actiune organizata in Valencia. Romanii din Spania au deplans imaginea deformata pe care o au multi spanioli despre romanii aflati la munca in marile orase din peninsula iberica. In conferinta organizata pe malul Mediteranei, la Valencia, ei le-au cerut reprezentantilor Guvernului si Parlamentului sa ii sprijine concret in efortul de a schimba imaginea Romaniei peste hotare, potrivit RFI.

Cine sunt tinerii care au schimbat lumea araba. La inceputul acestui an, "revolutia Facebook" a schimbat fata lumii arabe. In spatele milioanelor de demonstranti iesiti pe strazile din Cairo, Tunis sau Alger s-au aflat cativa tineri, intelectuali sau simpli muncitori, care au aprins scanteia revoltelor. Unde sunt si ce fac ei acum, la trei luni de la inceputul demonstratiilor? Raspunsul la aceasta intrebare explica efectele prezente ale revolutiilor arabe mai bine decat o suta de analisti, scrie HotNews.ro.

Bancile - un stat in stat?. Trauma creata de "depasita" criza financiara a fost estompata in constiinta publica de revolutiile arabe, de apocalipsa nipona si de puzderia de alte evenimente "majore" si "arzatoare." Dar unde ne sunt vinovatii? Dominoul prabusirii marilor banci a fost stopat gratie astronomicelor sume de ajutor pompate de state din bugetul public alimentat de impozitele contribuabililor. Bursa prospera din nou, dobinzile cresc, somajul scade, economia duduie, primele managerilor au atins din nou fabuloasele cote de dinainte de criza si promit sa se umfle si mai mult, daca afacerile vor merge la fel de bine ca acum, informeaza Deutsche Welle.

Bruxelles, paradisul lobbyistilor. In lipsa reglementarilor europene, Bruxelles a devenit paradisul lobbyistilor, in principal in serviciul marilor multinationale, si rivalizeaza cu Washington DC pentru titlul de capitala mondiala a lobbyului. Parlamentul European (PE) este afectat de prezumtive scandaluri de coruptie sau de conflict de interese, problema lobbying-ului iesind din nou la rampa dupa demisia mai multor europarlamentari cazuti in capcana intinsa de ziaristi deghizati in lobbyisti. Presedintele PE, Jerzy Buzek, a militat pentru "toleranta zero" contra oricarei forme de coruptie. "Alesii corupti ataca baza democratiei noastre", a spus el. Analistii spatiului european sustin insa ca in realitate PE este dezarmat - se poate indigna si deschide o ancheta interna, dar nu are nici un mijloc de a face "oile negre" sa plece, scrie Romania libera.

Sinteza realizata de Cristina Bobe