Franta, azilul centralelor atomice. Franta are 58 de centrale nucleare - cele mai multe pe cap de locuitor din lume... / Cea de-a sasea runda de negocieri cu SUA privind participarea Romaniei la scutul antiracheta, programata miercuri... / Rezolva ceva revoltele din lumea araba? In Libia deznodamintul este inca departe de a fi la fel de iminent... / Interzis la fumat in Parlamentul European...

Franta, azilul centralelor atomice. Franta are 58 de centrale nucleare - cele mai multe pe cap de locuitor din lume. Presedintele Nicolas Sarkozy a exclus, dupa catastrofa de la Fukushima, inchiderea lor. Dar nu toata Franta este de aceeasi parere. Areva, megaconernul controlat de stat care administreaza centralele nucleare din Franta, este intangibil precum memoria generalului de Gaulle. Ce soc trebuie sa fi trait unii cand i-au auzit pe ecologisti solicitand organizarea unui referendum prin care populatia sa se pronunte asupra pastrarii sau nu a surselor atomice de energie. "Reactoarele franceze sunt cele mai sigure din lume!", a contra-argumentat presedintele Sarkozy. Iar ministrul Industriilor, Eric Besson, a plusat: o eventuala inchidere ar afecta portofelul francezilor, scrie Deutsche Welle.

Cea de-a sasea runda de negocieri cu SUA privind participarea Romaniei la scutul antiracheta, programata miercuri. A sasea runda de negocieri pe tema participarii Romaniei la sistemul de aparare antiracheta pe care Statele Unite intentioneaza sa il dezvolte in Europa va avea loc miercuri, la Bucuresti, informeaza Ministerul Afacerilor Externe intr-un comunicat. Negocierile vor fi conduse de Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice in MAE, si, respectiv, Frank Rose, adjunctul asistentului Secretarului de stat al SUA pentru controlul armamentelor. Delegatiile, avand o componenta inter-institutionala, vor continua negocierea cadrului juridic care va reglementa cooperarea bilaterala in domeniul apararii antiracheta, scrie HotNews.ro.

Rezolva ceva revoltele din lumea araba? In Libia deznodamintul este inca departe de a fi la fel de iminent sau de clar ca in Coasta de Fildes. Din anturajul presedintelui Gaddafi au fost lansate mai multe propuneri de negociere, iar occidentalii le analizeaza cu atentie."Situatia din Libia nu poate fi rezolvata prin mijloace militare", iata ce spunea acum cateva zile ministrul de externe german, Guido Westerwelle, aflat intr-o vizita in China. Opinie pe care o impartasesc din ce in ce mai multi responsabili politici, in mai toate capitalele lumii, de la Beijing la Moscova, de la Washington la Paris. La sfarsitul lunii martie, ministrul francez de externe, Alain Juppe, considera ca operatiunile coalitiei internationale impotriva fortelor lui Gaddafi ar putea dura cateva saptamani, dar nu mai mult. Astazi, la Bruxelles, un general al Aliantei Atlantice a declarat ca occidentalii au distrus 30 la suta din capacitatile militare ale colonelului Gaddafi, scrie RFI.

Romania este pe primul loc in UE la revenirea exporturilor dupa criza. Romania se situeaza pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste revenirea exporturilor dupa perioada crizei, a declarat marti, la o conferinta privind finantarea exporturilor, secretarul general al al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu. Dupa ce au intrat in criza in noiembrie 2008, exporturile romanesti au crescut permanent in ultimele 17 luni, incepand din noiembrie 2009, iar in anul 2010 s-au cifrat la 37,3 miliarde euro, mai mari cu 10,6% fata de anul 2008, inaintea declansarii crizei economice. Numai sapte state din cele 27 membre ale Uniunii Europene au reusit, la sfarsitul lui 2010, sa atinga nivelul din 2008 al exporturilor, Romania ocupand locul intai ca ritm de crestere, scrie Capital.

Sase luni de la dezastrul ecologic din Ungaria. Au trecut sase luni de cand rezidurile toxice deversate de o fabrica de aluminiu s-au transformat intr-un diluviu peste o mare suprafata din vestul Ungariei. Multi dintre locuitorii satelor din regiune au revenit la casele lor - dar pericolul continua sa persiste. Torentul toxic s-a revarsat din combinatul Ajka pe 4 octombrie 2010. Pe alocuri, stratul otravitor a atins grosimea de doi metri. Aproape un milion de metri cubi de reziduri continand metale grele provenite din bauxita utilizata la productia aluminiului s-au scurs peste circa 800 de hectare, cand digul barajului de decantare a uzinei a cedat. Sapte persoane si-au pierdut, atunci, viata, alti 150 au fost raniti, scrie Deutsche Welle.

DNA ii cere ministrului Justitiei sa solicite PE ridicarea imunitatii lui Adrian Severin. Procurorii DNA i-au trimis, marti, ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, o solicitare in vederea ridicarii imunitatii parlamentare a europarlamentarului Adrian Severin, fata de care exista suspiciunea de savarsire a infractiunilor de luare de mita si trafic de influenta. Catalin Predoiu ar urma sa transmita aceasta solicitare presedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek. Adrian Severin a declarat, pentru Realitatea Tv, ca "nu comenteaza" in niciun fel solicitarea DNA. "Solicitarea a fost facuta in baza  art. 9 din capitolul III al Protocolului Uniunii privind privilegiile si imunitatile Uniunii Europene si articolelor 6 si 7 din Regulamentul de procedura al Parlamentului European, ridicarea imunitatii parlamentare fiind o conditie prealabila efectuarii investigatiei penale in cadrul procesual legal", arata DNA, intr-un comunicat, scrie HotNews.ro.

UE: copii, imigranti si speranta de viata mai mare. Mai multi copii, mai multi imigranti si o speranta de viata mai mare. Este tabloul Uniunii Europene de astazi potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene privind demografia. Potrivit studiului, europenii traiesc mai mult si mai bine adica au conditii de viata mai sanatoase. Asa se face ca s-a constatat o crestere a sperantei medii de viata de 2-3 luni in fiecare an. Asta in conditiile in care in 2009 speranta de viata la nivelul Uniunii Europene era de 76,4 ani la barbati si 82,4 ani la femei, scrie RFI.

Cum a salvat Campionatul European de fotbal Polonia de la recesiune. Stadioane de fotbal noi au inceput sa fie construite in Polonia, aeroporturile sunt extinse, iar sute de kilometri de autostrada sunt pe cale de a fi dati in folosinta. Faptul ca Polonia va gazdui Campionatul European de fotbal din 2012 a asigurat 30.000 de locuri de munca in ultimii doi ani. Mai mult, autoritatile care se ocupa de modernizarea infrastructurii in vederea Campionatului spun ca Euro 2012 este una dintre cauzele pentru care criza economica mondiala s-a resimtit foarte putin in Polonia. In capitala Varsovia s-a construit Stadionul National, cu o capacitate de 55.000 de locuri, aici urmand sa se dispute primul meci al turneului, scrie Gandul.

Interzis la fumat in Parlamentul European. Fumatul a fost interzis in toate incintele Parlamentului European, in birourile de informare din statelor membre, in automobilele oficiale precum si in orice alt mijloc de transport pus la dispozitie de catre institutie. Decizia a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. C 102 din 2 aprilie 2011. Exceptie fac locurile special amenanjate mentionate in anexa deciziei. Europarlamentarii care incalca norma vor fi supusi initial unui avertisment oral, scrie Capital.

Comisia Europeana acorda 10 ani pentru integrarea romilor. Comisia Europeana a prezentat marti foaia de parcurs pentru integrarea romilor, ce devine un obiectiv al statelor membre in strategia de crestere a UE pentru 2020. Planurile nationale de actiune menite sa garanteze accesul romilor la educatie, slujbe, sanatate si locuinte trebuie sa fie prezentate pana in decembrie, pentru o prima evaluare in primavara lui 2012. "Strategia de crestere a UE pentru 2020, care se vrea inteligenta, durabila, nu poate permite marginalizarea economica si sociala a celei mai importante minoritati europene", spune documentul adoptat de CE, scrie Romania Libera.

Romania si Bulgaria, acelasi grad de absorbtie a fondurilor UE. Cine va atrage mai multi bani europeni? Timp de patru ani, am avut timp sa vedem cum functioneaza sistemul de atragere a fondurilor europene postaderare, dar si sa identificam si eliminam piedicile care stau in calea absorbtiei. Atat Romania, cat si Bulgaria au atras, pana in prezent, 10% din acesti bani, iar adevarata competitie abia incepe.Astfel, urmatorii trei ani sunt decisivi atat pentru noi, cat si pentru vecinii nostri bulgari care au aderat la UE odata cu noi, in 2007. Potrivit datelor publicate de Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), pana la finele lunii februarie, autoritatile si firmele din Romania absorbisera 9,87% din fondurile europene alocate pentru perioada 2007-2013, scrie EVZ.

Efectul de lobby: un eurodeputat trece de la aur la cianuri. In 2007, Adina Valean trimitea scrisori la forurile europene cerand interzicerea folosirii cianurilor la Rosia Montana, iar in 2010 prezida dezbateri la Bruxelles despre rolul benefic al acestora. Seminarul de la Bruxelles, prin care Adina Valean sprijinea proiectul Rosia Montana, a fost tinut in parteneriat cu  Gold Corporation, iar europenilor li s-au oferit doar opinii procianuri. Una dintre situatiile pe care Parlamentul European incearca acum sa le stopeze, ca urmare a cazului Severin, este cea a unui alt parlamentar roman, Adina Valean (43 de ani). Un europarlamentar care si-a schimbat brusc opinia despre proiectul Rosia Montana, scrie Adevarul.

Ministrul francez de Externe, Alain Juppe: Multumesc Romaniei pentru sprijinul acordat initiativelor Frantei privind Libia. Ministrul francez de Externe, Alain Juppe, i-a spus omologului sau Teodor Baconschi, ca multumeste Romaniei pentru sustinerea acordata initiativelor franceze privind Libia. "Multumesc Romaniei pentru sprijinul pe care l-a adus initiativelor noastre (referitoare la Libia, n.red.) in Consiliul european si in alte reuniuni internationale. Am vorbit si despre Afganistan, tara in care Romania este puternic reprezentata", a spus Juppe, citat de Gandul.

Se pregateste cresterea dobanzii la euro. Cum vor fi afectate creditele din Romania. Inflatia in crestere din zona euro preseaza Banca Centrala Europeana sa majoreze dobanda cheie, situata acum la minimumul istoric de 1%. Cei mai multi economisti cred ca BCE va lua decizia sa puna capat finantarilor ieftine in sedinta din 7 aprilie. Ce ii asteapta pe cei cu credite in euro. Inflatia anuala a atins 2,6% in luna martie in zona euro, conform estimarilor Eurostat. In luna februarie a fost de 2,4%. Cifrele pot parea mici in comparatie cu cele inregistrate in Romania (7,6% in feb. 2011 fata de feb 2010), insa evolutia inflatiei in randul celor 17 tari care utilizeaza moneda unica este una ingrijoratoare, scrie Money.ro.

UE vrea un numar minim de femei-sefe in companii. Directorii companiilor din Europa ar putea fi nevoiti sa-si supuna pachetele salariale aprobarii actionarilor si sa introduca o cota pentru prezenta femeilor in conducere, potrivit unor propuneri anuntate, marti, de Comisia Europeana (CE). Executivul european a facut publice propunerile ca parte a unui proiect de crestere a implicarii actionarilor in administrarea companiilor din cele 27 de state din spatiul comunitar. Chiar daca bancile nu vor fi singurele vizate de o noua reglementare, cresterea salariilor la Londra si in alte centre financiare a majorat presiunea pentru extinderea regulilor adoptate de Uniunea Europeana (UE) anul trecut, care prevedeau reducerea ponderii banilor in bonusurile bancherilor, scrie Romania Libera.

 

sinteza realizata de Andra Ciubotaru