Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger obisnuia sa fie un sustinator ferm al energiei nucleare. In prezent, nu mai este atat de increzator in siguranta lor. Oficialul admite ca este foarte bine posibil ca noi centrale nucleare sa fie construite in interiorul UE, insa sustine ca este de acord cu decizia Germaniei de a inchide reactoarele de pe teritoriul sau.

"In general, politicilele energetice din Germania sunt conduse de ideologie. Nu cunosc alta tara din UE unde dezbaterile despre generarea de energie electrica sa fie atat de controversate. Urmarea injectarii ideologiilor in dezbatere a fost ca noi sa vedem energie atomica intr-o lumina pozitiva", a declarat comisarul european intr-un interviu acordat cotidianului german Der Spiegel.

Intrebat daca va exista un blocaj in aprovizionarea cu energie a Europei, in cazul in care Germania isi va inchide permanent sapte centrale, Oettinger a admis ca "in momentul de fata, exista unele preocupari in Belgia, potrivit carora oprirea a sapte uzine electrice germane va ingreuna controlul asupra retelei electrice. "Insa cand vine vorba de furnizare de energie la nivel european, aceste sapte centrale nucleare nu sunt cruciale. Ele reprezinta aproximativ 8 la suta din piata energetica a Germaniei si doar 2% din Europa. Totusi, moratoriul german va plasa o povara mai mare pe carbune si gaze naturale, o perioada lunga de-acum incolo", a mai spus oficialul european.

Oettiinger sustine ca Europa nu isi mai poate permite cresteri de preturi ale energiei electrice, asemanatoare celor din ultimele luni, ca urmare a legislatiei pentru Energii Regenerabile (EEG). "Totodata, trebuie sa punem capat inventivitatii politicienilor atunci cand vine vorba de finantarea bugetului"a adaugat Oettinger.

"Cand dezastrul de la Cenobil s-a petrecut, noi, cei din Vest, am pus catrastofa pe seama tehnologiei sovietice depasite si a erorii umane. Insa, acum, am doar respect pentru abilitatile Japoniei, atunci cand vine vorba de industrie si tehnologie. De aceea, Fukushima a fost un punct de cotitura pentru mine. Situatia de acolo m-a facut sa am indoieli. Daca japonezii nu pot stapani aceasta tehnologie, atunci energia nucleara ascunde riscuri pe care inainte nu le vedeam", a admis Oettinger.

Comisarul e de parare ca "guvernul japonez face tot ce poate pentru a-si limita pagubele". "In fiecare zi, exista una sau doua rapoarte pozitive - si mai apoi, obstacole. Exista sperante ca efectele pot fi limitate la regiunea unde se afla centrala, dar posibilitatea ca raza de actiune sa se extinda nu poate fi exclusa", a explicat el.

Referitor la testele de stress de la centralele nucleare din Europa, Oettinger a spus ca ele se vor baza pe cauzele concrete ale catastrofei de la  Fukushima. "Sistemele de racire au esuat. Vrem sa testam cat de sigur este sistemul de racire si diferitele circuitele electricte, in caz de cutremur sau inundatii. Centralele vor fi suspuse, de asemenea si unor simulari de atac terorist si atac cibernetic asupra sistemului informatic", a explicat comisarul.

In UE exista 143 de centralele nucleare, "nu as indrazni sa prevad ca toate vor trece aceste teste", sustine comisarul." Daca vom aplica cele mai inalte standarde de siguranta, nici o tara nu poate exclude posibilitatea de a se conforma noilor masuri sau de a-si inchide centrala", a mai spus comisarul.

UE trebuie sa asigure cetatenilor sai si sectorului industrial energie regenerabila la preturi accesibile, un criteriu cheie pentru viitoarele investitii, au declarat la unison, luni, ministrii energiei din cele 27 de state membre, transmite AFP.
In acest context, UE a impus trei obiective pentru anul 2020, in lupta impotriva incalzirii globale: reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera, o pondere de 20% in consumul de energie regenerabila si economisirea energiei cu 20%.

Primele doua obiective sunt aproape finalizate, insa statele sunt departe de eficienta energetica. Comisarul pentru energie, Gunther Oettinger a constat ostilitatea guvernelor la orice constrangere pe aceasta tema si a avertizat ca in cazul in care, pana in anul 2013, nu se observa progrese importante, statele "vor fi incarcate" cu obiective obligatorii.

Comisia Europeana va prezenta, in urmatoarele saptamani cateva propuneri pentru o noua taxa pentru emisiile de CO2, care va tine cont de eficienta energetica si poluare.

"Scopul este sa evitam sursele de energie prea scumpe", a declarat un oficial european. Problematica sprijinului financiar suplimentar pentru energia regenerabila a fost, de asemenea, ridicata, insa deocamdata nu s-a ajuns la un acord.

UE sustine ca investitii suplimentare vor trebui facute si in infrastructura. Marea majoritate vor fi finantate de catre piata, insa vor exista si state care vor beneficia de finantare comuna. Comisarul Oettinger a facut referire la o contributie de la bugetul UE de aproximativ 800 - 1 miliard de euro anual pana in 2020.

Catalina Ciociltan