Comisia Europeana da in judecata Belgia din cauza nerespectarii valorilor limita privind calitatea aerului impuse de UE pentru particulele in suspensie cunoscute sub denumirea de Belgia nu a reusit inca sa rezolve problema depasirii nivelului acestor particule in 8 zone ale tarii. Intrucat Romania se afla la randul sau in situatia de a nu respecta valorile limita privind calitatea aerului in cazul PM10, Comisia va trimite un aviz motivat in cadrul actiunii in constatarea neindeplinirii obligatiilor, aflata in curs de desfasurare. Romania are la dispozitie doua luni pentru a se conforma. Bucurestenii au respirat, in 2010, un aer cu concentratii de pulberi in suspensie (PM10) de peste trei ori mai mari decat limita admisa, in timp ce depasirile zilnice maxime inregistrate au fost de peste cinci ori mai mari.

La recomandarea comisarului pentru mediu Janez Potoènik, Comisia a hotarat prin urmare sa dea in judecata Belgia la Curtea de Justitie a Uniunii Europene In absenta unui raspuns multumitor, Comisia ar putea sesiza Curtea de Justitia a UE in privinta acestui caz.

Directiva 2008/50/CE privind calitatea aerului inconjurator si un aer mai curat pentru Europa le impune statelor membre sa limiteze expunerea cetatenilor la micro-particulele cunoscute sub denumirea de PM10. Actul legislativ limiteaza expunerea in ceea ce priveste atat concentratia anuala (40 μg/m3), cat si concentratia zilnica (50 μg/m3), care nu trebuie depasite de mai mult de 35 de ori intr-un an calendaristic.

De la intrarea in vigoare a directivei in 2005, valorile limita pentru PM10 nu au fost respectate in 8 zone de evaluare a calitatii aerului din Belgia, situate in regiunile Bruxelles, Flandra si Valonia. Belgia a cerut prelungirea termenului pentru respectarea acestor limite, dar in opinia Comisiei nu s-au intrunit conditiile necesare. In pofida unui aviz motivat transmis anterior (a se vedea IP/10/833), prin care se solicita Belgiei sa ia masuri, calitatea aerului nu s-a ameliorat, astfel incat Comisia a hotarat sa dea in judecata Belgia la Curtea de Justitie a UE.

In Romania s-a constatat ca limitele privind PM10 sunt depasite in 17 zone. In 2010, Romania a solicitat o derogare pentru 11 dintre aceste 17 zone, iar Comisia a trimis un aviz motivat (a se vedea IP/10/833) privitor la cele 6 zone care nu intrau sub incidenta cererii de derogare. Dupa analizarea cererii de derogare, Comisia a ajuns la concluzia ca nu se intrunesc conditiile necesare, prin urmare va trimite Romaniei un aviz motivat pentru alte 9 zone (intre timp situatia s-a ameliorat in 2 dintre regiuni). Romania are la dispozitie doua luni pentru a trimite un raspuns. Lipsa progreselor in acest domeniu ar putea conduce la sesizarea Curtii de Justitie a UE. 

Context

Particulele in suspensie (PM10) se gasesc in special in emisiile poluante generate de industrie, trafic si incalzirea locuintelor. Ele pot provoca astm, afectiuni cardiovasculare, cancer pulmonar si deces prematur.

Valorile limita privind PM10 ar fi trebuit sa fie respectate incepand cu 2005 (sau, in cazul Romaniei, de la data aderarii), dar statele membre pot solicita Comisiei prelungirea termenului pentru conformarea la aceste standarde pana in iunie 2011. Astfel de derogari se acorda numai cu indeplinirea anumitor conditii. Statele membre trebuie sa prezinte un plan privind calitatea aerului, care sa detalieze operatiunile de reducere a emisiilor preconizate pentru perioada de prelungire a termenului si sa demonstreze ca au intreprins toate masurile necesare pentru a asigura respectarea valorilor limita pana la expirarea termenului prelungit.

Aplicarea legislatiei UE este o prioritate a Comisiei, cu atat mai mult cu cat intarzierile nemotivate in ceea ce priveste reducerea poluantilor nocivi pot insemna afectarea continua a sanatatii populatiei.

Studiu: Aer periculos pentru bucuresteni - Concentratiile de praf, de trei ori mai mari in 2010 decat limita normala

Bucurestenii au respirat, in 2010, un aer cu concentratii de pulberi in suspensie (PM10) de peste trei ori mai mari decat limita admisa, in timp ce depasirile zilnice maxime inregistrate au fost de peste cinci ori mai mari, potrivit studiul "Calitatea aerului in Bucuresti - efecte asupra sanatatii", dat publicitatii, miercuri, de catre Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Conform studiului, in Bucuresti se inregistreaza depasiri substantiale si frecvente ale limitelor impuse de Uniunea Europeana si Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru concentratiile de substante poluante in aer.

Cercetarea releva toate statiile de monitorizare a calitatii aerului din zona Bucuresti-Ilfov au inregistrat depasiri ale concentratiilor limita pentru cel putin o substanta poluanta (PM10). De asemenea, unele au inregistrat depasiri pentru doua sau chiar trei substante poluante, informeaza Agerpres.

Potrivit studiului, valorile de pulberi in suspensie PM10 si PM2,5 depasesc limita pentru protectia sanatatii umane la toate statiile la care sunt masurate. Mai mult, la sapte din cele opt statii unde sunt masurate concentratiile de poluare din Capitala, au existat mai multe depasiri ale limitei zilnice decat este permis prin normele europene.

Problema poluarii atmosferice nu este specifica unei anumite zone din Bucuresti. Desi exista zone, zile si ore ale zilei in care poluarea este mai intensa, fenomenul este generalizat in toata capitala.

Dintre substantele poluante din aerul respirat in Bucuresti, cele mai periculoase
pentru sanatatea populatiei sunt pulberile in suspensie PM10 si PM2,5.Mediile anuale, atat pentru PM10, cat si pentru PM2,5, sunt mai mari decat limita anuala la toate statiile la care sunt masurate, se precizeaza in studiul Ecopolis.

de Ionut Baias