La doi ani de la protestele din aprilie 2009, Moldova traieste o libertate amara. Protestul tinerilor nu a fost zadarnic! Pe fondul acelor evenimente, in urma alegerilor parlamentare anticipate, dupa 8 ani de guvernare, comunistii au pierdut puterea.../ Cum s-a vandut "exceptional" Cioran la Paris. Un misterios colectionar american de origine romana a cumparat colectia Cioran licitata joi la Paris, pentru o suma de patru ori mai mare decat cea estimata. Ce s-a intamplat la Hotel Drouot?.../ Investitiile in energia regenerabila ar putea determina in acest an o crestere a pretului de productie la electricitate cu 5-7%. Aceasta in cazul in care Legea 220/2008 privind stimularea investitiilor in sectorul energiei regenerabile va fi pusa in aplicare incepand din iulie.../ Jerome Olive - Dacia: "Avem furnizori din Romania care in viitor vor aproviziona si uzina din Tanger"...

BCE a scumpit dobanda cheie. La ce sa ne asteptam? In Romania, creditele in valuta reprezinta o parte consistenta atat din portofoliul bancilor romanesti, cat si din datoriile acumulate de sectorul privat. Indatorarea totala in valuta a companiilor si populatiei este mare si riscurile sunt importante. O scumpire semnificativa a ratelor va creste gradul de nerambursare si nicio banca nu cred ca vrea sa isi provizioneze sume mai mari la BNR. In plus, induce tensiuni si nemultumiri, basca o imagine si mai proasta pentru institutiile de credit. De partea cealalta, scumpirea finantarii pentru banci nu cred ca se va lasa "amortizata" complet, scrie HotNews.ro.

Cum s-a vandut "exceptional" Cioran la Paris. Un misterios colectionar american de origine romana a cumparat colectia Cioran licitata joi la Paris, pentru o suma de patru ori mai mare decat cea estimata. Ce s-a intamplat la Hotel Drouot ? Raspunsul intr-un reportaj RFI de Luca Niculescu in contextul in care vineri, 8 aprilie, se implinesc 100 de ani de la nasterea lui Emil Cioran. Tensiune in sala, discutii aprinse la telefoanele de la masa. Deodata se aude vocea lui Feederic Castaing, unul dintre cei doi mari competitori, care spune :"Da, clientul meu ofera 406.000 de euro pentru toate obiectele". Alaturi de el, Odile isi intreaba interlocutorul de la telefon ( pe reprezentantul TVR/BCU daca ofera mai mult). Cum raspunsul este negativ, licitatia se incheie astfel : "toata colectia Cioran merge catre clientul reprezentat de domnul Castaing"!

La Monaco, o garsoniera de 15 metri patrati costa 1 milion de dolari. Dupa ce Financial News, o publicatie-sora din Londra a Wall Street Journal, sustinea recent ca proprietatile din Severn Road, Hong Kong, costa mai mult pe metru patrat decat in orice alt colt al lumii, The Wealth Report 2011, publicat de agentia Knight Frank in parteneriat cu Citi Private Bank, aduce dovezi ca Monaco este cea mai scumpa zona rezidentiala din lume. Potrivit raportului, Monaco ramane la acest statut, urmata indeaproape de Londra. Pentru 1 milion de dolari, un investitor poate cumpara aici 15 metri patrati dintr-o proprietate de lux. Pretul mediu pentru o casa sau un apartament la Monaco este de 65.600 de dolari pe metru patrat, scrie ZF.ro.

La doi ani de la protestele din aprilie 2009, Moldova traieste o libertate amara. Protestul tinerilor nu a fost zadarnic! Pe fondul acelor evenimente, in urma alegerilor parlamentare anticipate, dupa 8 ani de guvernare, comunistii au pierdut puterea. Totusi, dreptatea promisa de noii guvernati intarzie, iar adevarul despre acele evenimente sta ascuns prin sertarele procurorilor. Ce sentimente traiesc astazi tinerii din Republica Moldova? Pe acest fundal, astazi tinerii nu simt ca ar fi castigat acea lupta pentru libertate. 7 aprilie 2009 este ca o rana care nu se inchide. Pofta de adevar si speranta ca intr-o zi se va face dreptate nu mai exista, scrie Deutsche Welle.

Cum influenteaza regenerabilele preturile la energia electrica: posibile cresteri cu 5-7% la pretul de productie de electricitate. Investitiile in energia regenerabila ar putea determina in acest an o crestere a pretului de productie la electricitate cu 5-7%. Aceasta in cazul in care Legea 220/2008 privind stimularea investitiilor in sectorul energiei regenerabile va fi pusa in aplicare incepand din iulie, a declarat Radu Regman, director in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), cu ocazia unui seminar organizat de Ziarul Financiar. Legea prevede ca producatorii de energie regenerabila sa primeasca un sprijin sub forma de certificate verzi in functie de tehnologia folosita. Furnizorii sunt obligati, prin lege, sa cumpere aceste certificate verzi care mai departe se regasesc in pretul la consumatorul final. Pana la sfarsitul acestui an se vor afla in functiune parcuri eoliene cu o capacitate de circa 1.000 de MW, potrivit estimarilor, scrie HotNews.ro.

Jerome Olive - Dacia: "Avem furnizori din Romania care in viitor vor aproviziona si uzina din Tanger". Directorul general al Automobile Dacia, Jerome Olive, a declarat intr-un interviu exclusiv acordat revistei Capital ca uzina din Tanger nu trebuie considerata o amenintare pentru viitorul fabricii din Romania. Mai mult, aceasta trebuie privita ca o oportunitate pentru Romania si pentru furnizorii de aici, care vor putea livra componente marocanilor. Cu conditia ca oferta sa fie competitiva.

sinteza realizata de Ionut Baias