"Magiunul de prune Topoloveni" se alatura de azi celor peste 1.000 de produse agricole si alimentare protejate de sistemul european de calitate, al denumirilor de origine protejata (DOP) si indicatiilor geografice protejate (IGP).

"Romania are traditii locale, agricole si alimentare, cu un potential exceptional. Recunoasterea europeana pentru magiunul de Topoloveni este un prim pas, un drum deschis pentru promovarea si protejarea produselor de calitate romanesti, in Europa si in afara ei. Ii felicit pe producatori pentru acest succes si sper ca si altii le vor urma exemplul", a declarat comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, dupa semnarea deciziei de inregistrare a produsului romanesc in registrul denumirilor de origine si indicatiilor geografice protejate, potrivit reprezentantei CE la Bucuresti.

Garantarea calitatii pentru consumatori si a unui pret echitabil pentru fermieri sunt obiectivele reformei politicii europene de calitate lansata de Comisia Europeana in decembrie 2010.

Aceasta are in vedere o mai buna recunoastere a valorii produselor de calitate, a traditiilor din care izvorasc si a efortului suplimentar pe care realizarea acestora il solicita. Procedurile administrative vor fi simplificate, indicatiile geografice (DOP si IGP) vor beneficia de definitii mai clare si protectie imbunatatita, iar specialitatile traditionale garantate (STG) de noi criterii de eligibilitate. Comisia analizeaza si necesitatea introducerii unor sisteme de calitate adaptate micilor producatori, care isi comercializeaza produsele pe piete locale, respectiv producatorilor din zonele montane.

Magiunul natural de prune Topoloveni este fabricat dupa o reteta traditionala atestata din anul 1914. Fabrica din Topoloveni a produs anul trecut in jur de 150-200 de tone de magiun, dar in acest an, desi a fost modernizata si pemite o capacitate mai mare, lipsa prunelor a facut ca productia sa nu depaseasca 160 de tone.

de Ionut Baias