Cladirea zgarie-nori "The Shard" promite sa devina o noua legenda pentru capitala britanica pentru unii, in timp ce altii se plang ca inaltimea lui ar domina catedrala Saint-Paul, un simbol londonez de peste trei secole. Atunci cand va fi terminat in 2012, turnul proiectat de arhitectul italian Renzo Piano, creatorul Centrului Pompidou din Paris si Centrul Paul Klee din Berna, va avea o inaltime de 310 metri, devenind astfel cel mai inalt turn din Europa. Pana in prezent, 72 etaje au fost construite dintr-un total de 87.

Vazut de la Paris, cerul Londrei pare animat de o competitie acerba, iar turnurile zgarie-nori apar ca ciupercile dupa ploaie. Realitatea este insa mai putin fericita pentru dezvoltatorul turnului The Shard, Irvine Stellar, care a avut nevoie de aproape 12 ani pentru a realiza acest proiect, noteaza Financial Magazine.

Cladirea, situata in apropiere de London Bridge, a intampinat opozitia ferma a aparatorilor patrimoniului national britanic, precum English Heritage, care au reprosat ca noua constructie stirbeste privelistile ce pot fi admirate din Catedrala Saint-Paul.

"Este o cladire frumoasa, dar se afla in locul nepotrivit. El va aduce atingere mai multor panorame ce pot fi admirate din cele mai importante monumente istorice din Londra", a declarat Paddy Pugh, director regional al English Heritage, organismul responsabil de protejarea patrimoniului.

Londra, spre deosebire de Paris,  nu impune o limita maxima pentru cladiri, dar protejeaza privelistea asupra cladirilor sale istorice din mai multe locur istrategice, situate in apropiere de fluviu sau pe dealurile din oras, considerate a fi adevarate "culoare de vedere".

Panoramele asupra catedralei Saint-Paul, Parlamentului, Turnului Londrei si Palatului Buckingham sunt protejate incepand cu o serie de situri, precum colina Parliament Hill. Turnul Shard pare sa "striveasca" inaltimea catedralei Saint-Paul, desi este situat la o distanta de aproape un kilometru pe celalalt mal al Tamisei.

Catalina Ciociltan