Consumatorii europeni se simt neprotejati. Mai putin de jumatate din consumatorii europeni se simt increzatori si protejati... / Expertii internationali evalueaza situatia din Portugalia... / Italia se intreaba ce mai cauta in UE... / Romanii din Bulgaria isi invata limba pe furis... / Problema refugiatilor nordafricani zguduie UE din temelii...

O noua criza pandeste Europa. Daca anul trecut datoria externa a fost cea care a pus in pericol bunastarea tarilor europene, anul acesta migratia ilegala din Africa de Nord, accentuata dupa primavara revolutionara, ar putea constitui o noua problema majora pentru batranul continent, anunta The Economist. Revolutiile pro-democratice din lumea araba si interventia militara din Libia au accentuat migratia ilegala din statele nord africane, scrie Romania Libera.

Cui ii serveste atentatul de la Minsk? Un atentat comis in statia de metrou Oktiabrskaia, la circa o suta de metri de resedinta presedintelui Lukasenko, s-a soldat cu moartea a 12 persoane si ranirea altor 149. Pana ieri, Belarus nu trecea drept tinta pe harta atacurilor teroriste. Intre timp, autorul atentatului a fost identificat, iar oamenii KGB-ul au pornit in cautarea lui. Presupusul autor al atacului de la Minsk a fost identificat, a anuntat purtatorul de cuvant al serviciilor secrete KGB. Daca, initial, politia pornea de la ipoteza unui atac terorist, acum se stie cu certitudine ca explozia care a cauzat decesul a douasprezece persoane, a ranit alte aproape 150 si a distrus statia de metrou ce asigura legatura intre doua magistrale a fost un atentat si nu un accident, scrie Deutsche Welle.

Consumatorii europeni se simt neprotejati. Mai putin de jumatate din consumatorii europeni se simt increzatori si protejati. Concluzia se regaseste intr-un studiu realizat in randul statelor membre cu ocazia Summitului Europeandedicat consumatorilor. Studiul constata ca gradul de informare si competentele consumatorilor sunt ingrijorator de scazute. Doi din cinci europeni s-au confruntat cu o situatie in care au avut motive sa faca reclamatie.Prejudiciul la adresa consumatorilor este estimat la 0,4 % din PIB-ul UE. Cei mai putin educati si cei in varsta sunt mai reticenti in a incerca sa obtina masuri reparatorii cand se confrunta cu situatii in care drepturile le sunt incalcate, scrie RFI.

Rusii detin din nou suprematia. In urma cu 50 de ani (12 aprilie 1961), Iuri Gagarin a fost primul om care a iesit in spatiu. In anii '60, Uniunea Sovietica detinea suprematia zborurilor efectuate in Cosmos. Odata cu aselenizarea, americanii i-au detronat. Dupa destramarea Uniunii Sovietice fondurile s-au redus, iar Rusia si-a pierdut reputatia. Acum, SUA renunta la programul Space Shuttle, asa incat rusii vor avea din nou sansa de a deveni numarul unu. Serghei Volcov toarna apa la radacina unui copac, apoi zambeste catre camerele de luat vederi. Este pomul sau, sadit la marginea orasului Baikonur din Kazachstan. Iuri Gagarin, primul om care a zburat in spatiu, a plantat acolo un copac. De-atunci incoace, la fel procedeaza fiecare astronaut care a patruns el insusi in universul extraterestru, scrie Deutsche Welle.

Elena Udrea la UE, varza de Bruxelles. Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale, a starnit ieri protestele europarlamentarilor pentru ca nu s-a prezentat la audieri ca sa dea explicatii legate de absorbtia fondurilor europene. Eurodeputatii o acuza pe Elena Udrea de sfidarea Parlamentului European. Ministrul l-a trimis la audieri pe secretarul de stat Razvan Murgeanu, care s-a incurcat in cifre. Elena Udrea era asteptata ieri la audieri la Comisia pentru afaceri regionale (REGI) din Parlamentul European pentru a da socoteala referitor la modul in care Romania utilizeaza fondurile  europene, scrie Adevarul.

Explicatia Ministerului Dezvoltarii la acuzatia ca Udrea a sfidat PE: reprezentantul ministrului a avut "un limbaj profesionist" si nu fost inteles de o parte a europarlamentarilor. Europarlamentarii PSD si PNL o acuza pe Elena Udrea ca a refuzat sa participe la o intalnire in Comisia pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European (REGI), desi ministrul Dezvoltarii se afla la Bruxelles. In replica, ministerul precizeaza, intr-un comunicat, ca Elena Udrea a fost reprezentata la aceasta intalnire de secretarul de stat Razvan Murgeanu, "care, avand un limbaj profesionist, nu a putut fi inteles de o parte a europarlamentarilor". Mai multi europarlamentari PSD si PNL, printre care Ramona Manescu si Victor Bostinaru, au afirmat ca Elena Udrea a "sfidat" Parlamentul European, care ar fi invitat-o pentru a prezenta strategia guvernului Romaniei de imbunatatire a absorbtiei fondurilor europene, scrie HotNews.ro.

Expertii internationali evalueaza situatia din Portugalia. Experti ai Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International (FMI) sosesc marti, 12 aprilie, la Lisabona, pentru o "misiune tehnica de evaluare". Aceasta este destinata sa pregateasca viitoarele negocieri politice privind planul de ajutorare a Portugaliei. Expertii se vor intalni mai intai cu responsabili din Ministerul portughez de Finante, pentru a discuta despre detaliile tehnice. Comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn evaluase vineri la 80 de miliarde de euro ajutorul de care ar avea nevoie Portugalia, scrie RFI.

Italia se intreaba ce mai cauta in UE. Ministrii europeni de interne nu au reusit sa ajunga la un numitor comun in privinta gestionarii problemei refugiatilor din nordul Africii. Dezamagit de rezultatul intrevederii desfasurate luni (11 aprilie) la Luxemburg, ministrul italian Roberto Maroni pune sub semnul intrebarii beneficiile apartenentei la UE. Intentia guvernului de la Roma de a acorda viza temporara tuturor refugiatilor a fost aspru criticata. Singura tara care sustine apelul Italiei la solidaritate este Malta care se confrunta cu probleme similare, dar la scara ceva mai mica. Ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, este de parere ca cei circa 23.000 de refugiati aflati in Italia nu ar suprasolicita sistemul, scrie Deutsche Welle.

Romanii din Bulgaria isi invata limba pe furis. Reprezentantii minoritatii romane de dincolo de Dunare cer ajutorul Guvernului de la Bucuresti pentru a opri procesul de asimilare din partea Sofiei. Doi romani din zona Vidinului povestesc cum au fost sariti de bulgari la recensamantul efectuat luna trecuta. De aproape un an, minoritatea romana din Bulgaria nu a mai primit niciun ban pentru sustinerea celor 17 scoli in care se invata in limba materna. Statul roman a inceput sa finanteze in urma cu cinci ani invatarea limbii in cateva clase din localitatile cu populatie romana, scrie Adevarul.

Problema refugiatilor nordafricani zguduie UE din temelii. Patru teme ocupa astazi prima pagina a ziarelor straine: lupta politica din Coasta de Fildes, atentatul din Minsk, tensiunea provocata in UE de refugiatii nordafricani si interdictia vesmantului islamic in Franta. Referitor la acest din urma subiect, Markische Oderzeitung subliniaza: "Interdictia vesmantului care acopera complet corpul vizeaza numai 2.000 de femei in Franta, din care o treime s-au convertit la mahomedanism. Pe langa acestea sunt multe femei musulmane care poarta din convingere cunoscutul batic, asa-numitul ceador. Acestora ce sa le interzici, daca nu lucreaza in administratia publica? O eventuala interdictie ar fi de altfel in distonanta cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului.... Pana la urma, femeile care purtau pana mai ieri burqua, vesmantul integral, se vor vedea in situatia de a nu mai iesi din casele lor, fiindca nu vor voi sa-si incalce traditia sau nu vor avea curajul sa-si denunte sotii. Pana la urma, interdictia ramane o masura populista, decisa pripit de presedintele Sarkozy, din dorinta de a puncta in lupta culturala care incinge spiritele in Franta", scrie Deutsche Welle.



sinteza realizata de Andra Ciubotaru