Ministerul Afacerilor Externe a reactionat, miercuri, la declaratiile ministrului olandez pentru afaceri sociale, Henk Kamp, potrivit carora cetatenii din afara UE si din Romania si Bulgaria vor primi, de la 1 iulie 2011, permise de munca in Olanda, doar in cazuri exceptionale. MAE sublinieza faptul ca alegatiile oficialului olandez, conform carora accesul lucratorilor romani pe piata fortei de munca olandeze ar contribui la cresterea somajului in Olanda nu se pot sustine, deoarece pentru a putea lucra in Olanda, un cetatean roman are nevoie de un permis de munca, ceea ce implica obtinerea acceptului prealabil al unui angajator olandez.

Totodata, Ministerul Afacerilor Externe aminteste ca "libera circulatie a lucratorilor nu creeaza turbulente pe pietele fortei de munca, ci, dimpotriva, contribuie la cresterea economica a statelor membre care si-au deschis piata muncii".

In context, partea romana reaminteste faptul ca libera circulatie a fortei de munca reprezinta un principiu fundamental al Pietei Unice, garantat prin tratatele Uniunii Europene, iar cetatenii romani, in calitate de cetateni europeni, trebuie sa se bucure de acest drept in toate statele membre cat mai curand posibil.

"Partea romana isi exprima disponibilitatea de a coopera cu partea olandeza in vederea identificarii celor mai bune solutii, in interesul ambelor parti. Ministerul Afacerilor Externe va intreprinde demersurile necesare pentru clarificarea aspectelor semnalate”, spune un comunicat al MAE.

Cetatenii din afara UE si din Romania si Bulgaria vor primi de la 1 iulie permise de munca in Olanda doar in cazuri exceptionale, potrivit unei propuneri inaintate de ministrul Afacerilor Sociale Henk Kamp si sustinute de guvernul olandez. Prin "in afara UE" Kamp intelege, de asemenea, Romania si Bulgaria. Ambele tari s-au alaturat UE in 2007, insa Olanda prefera sa-si mentina piata muncii inchisa, pentru moment, pentru cetateni din aceste doua tari.

Kamp propune ca angajatorii din sectorul agricol sa recurga intr-o mai mare masura la somerii olandezi, potrivit politicii guvernului de a pune presiune asupra somerilor pentru ca acestia sa accepte sa munceasca. Angajatorii care pretind sa aiba nevoie de bulgari si romani trebuie sa depuna toate documentele pentru un permis de munca. Astfel, Kamp vrea ca "sistemul sa devina mult mai restrictiv".

 Catalina Ciociltan