Ministrii de externe ai celor 27 de state membre ale UE au aprobat, miercuri, la Luxemburg, strategia UE pentru regiunea Dunarii adoptata de Comisia Europeana in luna decembrie a anului trecut. Pregatirile pentru punerea in aplicare a strategiei sunt deja in curs de desfasurare. Aproximativ 200 de actiuni prioritare vor contribui la dezvoltarea potentialului economic al regiunii si la imbunatatirea conditiilor de mediu in regiune.

Strategia se refera in principal la 14 tari, dintre care 8 sunt state membre (Germania, Austria, Ungaria, Republica Ceha, Republica Slovaca, Slovenia, Bulgaria si Romania), iar 6 sunt tari nemembre ale UE (Croasia, Serbia, Bosnia si Hersegovina, Muntenegru, Ucraina si Moldova), anunta reprezentanta CE in Romania.

Ea se bazeaza pe o noua metoda lucru care are la baza o abordare „macro-regionala", urmand pasii strategiei UE pentru regiunea Marii Baltice. Noutatea metodei consta in modul in care aceasta reuneste tari diferite in vederea cooperarii pentru pentru alinierea fondurilor, precum si pentru obiectivelor.

Strategia se axeaza pe patru piloni principali:

  • conectivitatea (transport intermodal)
  • cultura si turism, retele de energie),
  • protectia mediului (managementul resurselor de apa, protectia biodiversitatii si managementul riscurilor),
  • cresterea prosperitatii regiunii Dunarii (educatie, cercetare, competitivitate) 
  • imbunatatirea sistemului de guvernare (capacitate institutionala si securitate interna).

MAE sustine ca exista beneficii majore pentru Romania aduse de Strategia Dunari:

  • Dezvoltarea calitatii vietii, prin cresterea competitivitatii si a atractivitatii oraselor si satelor de la Dunare;
  • Obtinerea de avantaje economice prin incheierea de parteneriate de business si prin cooperari „incrucisate” intre sectorul public si cel privat;
  • Organizarea de forumuri economice anuale;
  • Atragerea de investitii in domenii strategice precum infrastructurile de transport, mediu si energie.

„Aprobarea de astazi constituie o etapa importanta. De acum este responsabilitatea tarilor dunarene, a regiunilor si a partilor implicate la fata locului sa faca eforturi de punere in aplicare, activitate care ar trebui sa inceapa cat mai curand posibil. Pana in anul 2020, regiunea Dunarii ar trebui sa ofere locuitorilor sai o calitate a vietii ameliorata, mai multe oportunitati economice, mai multe societati inovatoare creatoare de locuri de munca, un mediu imbunatatit si schimburi culturale mai intense. Succesul in regiunea Dunarii va contribui la prosperitatea Europei in ansamblul sau”, a declarat Johannes Hahn, comisar pentru politica regionala, care a participat la reuniunea din Luxemburg.

Catalina Ciociltan