Criza din Uniunea Europeana se adancea. Dupa criza ce a zguduit Grecia falimentul batea la portile Irlandei. Portugalia se arata la orizont, iar panica din pietele financiare ale Spaniei era la cote alarmante. Toate privirile erau atintite spre singurul stat care putea interveni si redresa situatia: Germania cancelarului Angela Merkel. Numai ca aceasta isi dorea sa-si protejeze tara mai intai si prea putin sa intervina in ajutorul celorlalte tari din zona Euro. Pe 10 noimebrie anul trecut, la bordul unui Lufthansa, in timpul unui zbor peste noapte la un summit global in Coreea de Sud, ministrul de finante, Wolfgang Schauble, avea sa o convinga "sa-si schimbe partitura" si sa-i "ajute si pe altii pentru a se putea ajuta pe ei" mai intai. The Wall Street Journal trece in revista rolul remarcabil si mai putin cunoscut al ministrului de Finante german, Wolfgang Schauble, in conturarea planului financiar pentru salvarea tarilor cu datorii din zona euro si implicit salavarea constructiei Uniunii Europene.

"Noi nu trebuie sa vorbim mereu despre ceea ce nu vrem", i-a spus politicianul veteran de 68 de ani, Angelei Merkel si consilierilor ei in zborul de 10 ore. "Trebuie sa spunem si de ce la euro este in interesul Germaniei."

Aceasta transformare a Germaniei dintr-un salvator reticent intr-un adevarat lider in lupta impotriva "incendiilor" financiare care au cuprins Europa,  prin mobilizarea factorilor de decizie politica europeana, releva rolul jucat de un politician care a fost de aproape de a iesi din scena anul trecut din cauza starii sale de sanatate.

Schimbare strategica a Germaniei a introdus intr-o noua faza lupta Europei pentru a potoli criza datoriilor. Pericolul este departe de a se fi calmat, dar pietele financiare sunt acum mult mai increzatoare ca Germania va face ceea ce este nevoie pentru a salva euro.

Domnul Schauble i-a pus pe masa doameni Merkel "marele plan" prin care Germania ar putea creste angajamentele financiare la fondurile de salvare din Europa, dar numai in cazul in care cei 17 membri ai zonei euro vor conveni asupra unei strategii economice comune si asumarea unor rigori  fiscale mai accentuate.

"Vom avea o pozitie mai convingator daca vom muta in ambele directii", i-a spus Schauble in timpul zborului. "Avem nevoie de reguli mai stricte pentru toti, dar noi trebuie sa oferim, de asemenea, instrumente pentru a lupta impotriva unei contagiuni, in interesul nostru propriu."

Convingerile sale pro-europene s-au datorat partial radacinilor sale fiind originar din zona granitei de sud-vest a Germaniei cu Franta, ceea ce a facut din el un francofil pe tot parcursul vietii. Dar devotamentul lui pentru realizarea unitatii europene vine de la "patronul" si protectorul sau politic pentru mult timp, fostul cancelar Kohl, care s-a straduit sa uneasca Europa in acelasi timp cu eforturile de reunificare a Germaniei acum 20 de ani.

Anul trecut, cariera politica a lui Schauble parea aproape incheiata. Complicatii medicale l-au fortat la internari repetate in spital si a ratat intalnirile cruciale ale UE privind cirza din zona euro. Schauble s-a oferit chiar sa demisioneze, dar Merkel a fost mereu alaturi de el.

Rolul sau in planul de salvare financiara a zonei euro nu a fost bine primit la Berlin insa fiind acuzat chiar de tradare a interesolor nationale.

"Schauble este calat pentru Europa. El nu lupta pentru interesele nationale...", spunea Frank Schaffler, un parlamentar lberal din Germania si un adversar al planului financiar de salavare a zoneu euro

Schauble a declarat insa unui ziar german luna trecuta ca protejarea mostenirii europene este un motiv central si el simte ca trebuie sa continue in guvern.

Planul a continuat prin atragerea Frantei. In final a urmat celebrul "Pact franco-germano" fapt ce a atras numeroase critici privind instaurarea unor reguli economice umilitoare si a unei dominatii "franco-germane". Lipsa de informare si de cunoastere a planului a marit tensiunea.

Multi sefi de guverne nu au ajuns sa vada textul in limba germana sau doar au citit despre el in presa. Pactul a fost "ca un Yeti," a exclamat premierul ceh Petr Necas: "Toata lumea vorbeste despre el, dar nimeni nu l-a vazut." Premierul polonez Donald Tusk a mers mai departe, spunand ca propunerea este "o umilire."

Chiar si aliatii Germaniei din zona euro opus. Liderii olandezi si belgieni, Mark Rutte si Yves Leterme, au declarat ca electoratul lor nu accepta sa primeasca comenzi de la dna Merkel.


Cancelarul austriac Werner Faymann s-a opus la cresterea varstei de pensionare in tara sa. Italia lui Silvio Berlusconi s-a plans de reducerea datoriei nationale.

In total, in jur de 19 tari au ridicat obiectii. Reuniunea s-a incheiat fara un acord.

Germania nu a prea avut de ales si a trebuit sa renunte la multe din propunerile sale. Pana la sfarsitul lui martie, a devenit "Pactul Euro Plus,"un set general de promisiuni al membrilor euro si al unor state UE pentru a promova competitivitatea, ocuparea fortei de munca si prudenta fiscala", dar ramanea la latitudinea fiecarei natiuni sa-si aleaga mijloacele proprii pentru atingerea obiectivelor

Germania sa angajat sa deschida cuferele sale suplimentare pentru cauza europeana, dar in schimb a castigat promisiuni de valoare incerta. Multi observatori spun ca planul nu a mers suficient de departe, si lasa inca intrebari majore fara raspuns, cum ar fi modul de a restabili solvabilitatea Greciei si Irlandei.

"Acum, situatia este mai buna decat a fost acum un an", spune domnul Delors, fostul presedintele Comisiei Europene. "Dar mai trebuie facute multe pentru a consolida starea de euro."

In cele din urma, marea afacere a domnului Schauble a fost doar un succes partial.

un reportaj Wall Street Journal

 

de Ionut Baias