Militiile de extrema dreapta initiate de Jobbik in estul Ungariei pentru a actiona impotriva infractorilor romi au fost stopate, a declarat joi ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter. "Pot spune cu certitudine,ca acest tip de patrule care, sub pretextul unei presupuse legalitati, actionau in Ungaria impotriva unei comunitati de romi si-a incetat existenta", a declarat Pinter reporterilor de la Budapesta, potrivit AFP. Reprezentantii Jobbik il contrazic insa pe ministru. In 2009 un conflict asemanator a avut loc in Romania intre comunitatile de maghiari si romi din Sancraieni.

Militia de extrema dreapta, formata din 200 de persoane din satul Hajduhadhaz (12.000 de locuitori), ar veni doar sa atraga atentia asupra problemelor din acest judet, a declarat Gergely Rubi, un membru al Jobbik. In ciuda declaratiilor optimiste ale ministrului de Interne, Rubi a declarat joi ca militia "va continua patrulele in Hajduhadhaz".

In acest mic orasel rural situat la aproximativ 230 km de Budapesta, 20% din populatia activa este in somaj. Iar oraselul se afla pe primele locuri in statisticile privind criminalitatea, de la furturi pana la omucideri.

Pentru partidul de extrema dreapta Jobbik, tiganii sunt vinovati de aceste crime. Si asa Hajduhadhaz a ajuns in colimatorul unei militii, denumite "Un viitor mai bun", care impartaseste ideologia acestui partid, ajuns in Parlamentul ungar in 2010 cu aproape 17% din voturi.

Jobbik a ajuns la acest scor aratand ura dintre populatia rurala roma si maghiara. Potrivit unuia dintre deputatii partidului, Gergely Rubi, militia nu vine aici decat pentru a atrage atentia politiei asupra acestor probleme: "Nu va fi nicio defilare, nicio actiune de aceasta data. Vom fi cate doi prezenti in intersectii, calmi, timp de doua saptamani".

"Noi suntem impotriva criminalilor, nu a romilor. Daca romii interpreteaza acest lucru in alt fel, este problema lor", afirma el.

Luna trecuta, aproape 2.000 de membrii ai unei militii, imbracati in uniforme paramilitare, au petrecut cateva saptamani patruland pe strazile din Gyongyospata, un mic orasel din nord-est, avand drept obiectiv declarat sa "reinstaureze ordinea", pierduta, dupa ei, din cauza romilor.

 

Conflict asemanator in Romania intre maghiarii si romii din Sancraieni. "Cele 11 porunci ale maghiarilor din Sancraieni catre tigani"

In 2009 un conflict similar, dar de mai mica amploare a avut loc in localitatea Sancraieni din Harghita. Atunci, comunitatea maghiara din localitate s-a plans de comunitatea roma ca traieste numai din furt si este un pericol permanent pentru buna convieturie sociala si pentru igiena localnicilor. Conflictul a escaladat rapid in violente impotriva comunitatii rome.

Autoritatile din localitatea harghiteana Sancraieni si comunitatea rroma din localitate au pus atunci pe hartie un pact pentru convietuire pasnica dintre romii si maghiarii din comuna.

Prin cele 11 puncte ale pactului rromii se obligau sa isi lege si sa-si vaccineze cainii, sa isi inregistreze caii iar cei care nu au teren nu au dreptul sa aiba cai, sa isi construiasca garduri si porti la case, sa isi igienizeze curtile, sa se comporte civilizat si sa nu mai comita furturi.

Pe de alta parte reprezentantii comunitatii rome au fost de acord cu protocolul primariei.

"Vom respecta protocolul, l-am si semnat si mai vreau sa fie pace, cum a fost si pana acum. Aici ne-am nascut si aici vrem sa traim. Vrem sa traim in intelegere cu maghiarii si sa nu mai fie scandal. Eu zic ca nu vor mai fi probleme pentru ca acum am inteles si noi, nu vrem sa facem rau, ci numai bine si le multumim celor care au fost langa noi", a declarat bulibasa romilor din Sancraieni, Grancsa Istvan Janos.

Reactia romilor: "Protocolul "celor 11 porunci ale tiganilor pentru maghiari".

Mai multe ONG-uri ale romilor au reactionat imedat la protocolul impus de maghiari romilor si au semnat simbolic protocolul "celor 11 porunci pentru maghiari" in cadrul unui protest organizat in data de 23 iulie in fata sediului UDMR.

Printre cele "11 porunci amintim": "Scolarizarea, educatia copiilor si a adultilor - obligatorie. Fiecare maghiar trebuie sa stie sa pronunte corect romaneste minim 20 de cuvinte ca: barza, varza, viezure, manz, branza. Termen: ieri":)

Conflictul a fost stins insa iar violentele nu au degenerat.

de Ionut Baias